Snorkelen op Mallorca


Snorkel langs de kust van Mallorca en ontmoet baarzen, zeeanemonen en inktvissen van dichtbij. De talrijke rotsachtige baaien, waarin zich net onder het wateroppervlak een soortenrijke flora en fauna heeft genesteld, bieden optimale omstandigheden.

Snorkelen weg van de toeristische bolwerken
Vakantiegangers die een snorkeltrip aan de kust van Mallorca plannen, willen betoverd worden door de kleurrijke onderwaterwereld met subtropische planten en dieren. De zandstranden in de toeristische bolwerken zijn hier niet geschikt voor. Door de zwemmers opgeworpen zanddeeltjes belemmeren het zicht en vissen worden afgeschrikt door de onrust in het ondiepe water. Kortom, afgelegen baaien bieden de beste omstandigheden om te snorkelen op Mallorca.

Eersteklas snorkelgebieden bevinden zich op het schiereiland La Victòria in het noordoosten van het Balearen-eiland en in de wateren van het offshore-eiland Sa Dragonera. Deze laatste ligt voor de westkust van Mallorca en wordt benaderd vanuit Port d'Andratx. In het water dartelen scholen barracuda's, tweebandbrasems en jonkvrouwen. Als je geluk hebt, spot je misschien een adelaarsrog met zijn majestueuze vleugels of een schildpad.

Veiligheid eerst
Net als bij duiken geldt hetzelfde voor snorkelen op Mallorca: veiligheid heeft de hoogste prioriteit. Een gouden regel is dat snorkeltrips met minimaal twee personen worden gedaan. Als er tijdens de tocht onder het wateroppervlak iets met een deelnemer gebeurt, kan de begeleider reageren en hulp bieden. Vooral in voor u onbekende wateren moet u voorzichtig te werk gaan.

U mag in geen geval met uw handen onder richels reiken of de binnenkant van spleten verkennen. Aan de ene kant is er een risico op verwonding door scherpe rotsen of onderwaterbewoners met verdedigingsmechanismen en aan de andere kant moet je de dieren in hun gebruikelijke habitat niet storen. Het voeren van vissen moet ook worden vermeden, anders zullen de zeedieren eraan wennen.

Snorkelgebieden aan de kust van Mallorca
Mallorca heeft een aantal duikplekken met magische onderwaterwerelden. Ideaal is de baai van Cala Sant Vicenç aan de ruige noordkust van het eiland. Zeemos en kleurrijke anemonen overwoekeren de rotsen bij de kust en scholen juffervissen trekken langzaam voorbij. De rotswanden zijn zwaar gekarteld. Octopussen leven in de kieren en spleten, en jonge vissen gebruiken kleine grotten als schuilplaatsen.

Hotspots voor snorkelliefhebbers zijn ook Cala Santanyi, Cala des Moro en Cala Mondragó. De rotsachtige baaien zijn ideaal om te snorkelen tijdens uw vakantie aan de zuidoostkust van Mallorca. Er zijn een paar snorkelhotspots rond Palma de Mallorca. Bij Cala Llamp en Cala Estellencs kun je kleurrijke anemonen en scholen glimmende zilveren vissen observeren.

Onderwaterflora en -fauna voor de kust van Mallorca
De onderwaterflora en -fauna voor de kust van Mallorca is enorm divers. De grillige onderwaterkliffen zijn vaak begroeid met harde koralen, zeeanemonen en zeemos. De kleine grotten dienen als toevluchtsoord voor inktvissen en op sommige plaatsen hinderen murenen prooien. Goudbrasem, juffer en zeebrasem komen veel voor in kustwateren. Af en toe komen er gigantische tandbaarzen voorbij en met een beetje geluk spot je in ondiepe gebieden een adelaarsrog. In het heldere water in de afgelegen baaien heb je tot 30 m zicht. De omstandigheden zijn dan ook uitstekend om de onderwaterwereld buiten het Spaanse vakantie-eiland te verkennen, uitgerust met duikbril, zwemvliezen en snorkel.