Deià een "juweel" in Mallorca

Deià
Deià of Deya geschreven, was ooit een bijna vergeten dorpje in het Tramuntana gebergte in het noordwesten van Mallorca. Door een gelukkig toeval is ontsnapt aan ontbossing en modernisering. In 1869 vestigde zich de 24 jarige Habsburgse hertog Ludwig Salvator in Deià, hij kocht de boeren uit die van plan waren om hun olijfbomen te rooien. Oude vervallen stenen muren werden ook door hem herbouwd. In de 20e Eeuw kon het romantische, pittoreske dorpje Deià en de unieke landschappen niet onopgemerkt blijven. Een paar decennia geleden begon het. Kunstenaars als de Engelse dichter Robert Graves of acteurs als Peter Ustinov en Ava Gardner werden verliefd op Deià, vervolgens ontdekten steeds meer toeristen Deià. Toch Deià bleef een kunstenaarsdorp.
Een wandeling naar Cala Deià door het onderste deel van het dorp is een half uur en is op uw vakantie een "must". De huizen zijn gesitueerd rond een schilderachtige heuvel. Daar vindt u  de barokke kerk van Sant Joan Bautista. Naast de kerk bevindt zich een klein museum. Voor de welgestelde toeristen, zijn er een aantal zeer goede hotels en restaurants. 
Aanbevolen restaurants in Deià zijn Ca'n Costa, Raco d'es Teix, Jaume en Sebastian.
In 2014 werd Deià uitgeroepen als het mooiste dorp aan de kust in geheel Spanje, althans volgens de reisportaal Tripadvisor. De plaats in het westen van Mallorca, kreeg van de reizigers de beste beoordelingen.
vooral de locatie, het licht en de geperforeerde rots "Sa Foradada" werden gewaardeerd.