Emigreren naar Mallorca

Emigreren naar Mallorca. Een leven aan de zonnige kant. Dat klinkt als een avontuur, nieuwe start en vrijheid. Maar voordat u in staat bent de positieve gevoelens met de thuisblijvers te kunnen delen, betekent emigratie vooral bureaucratie. Als u uw woonplaats in Nederland of België wilt verplaatsen naar Mallorca, moet een aantal administratieve procedures doorlopen. Bij het doen van al deze opdrachten is het van belang dat u de juiste volgorde aanhoudt en beschikt over de belangrijke documenten en bescheiden.
De eerste gang die u moet maken voert naar de immigratiedienst.  Daar moet de voorlopige NIE nummer worden aangevraagd (NIE = Número de Identidad de Extranjero) . Het NIE nummer verkrijgt u, nadat u een formulier heeft ingevuld, direct in het begin van van de immigratiedienst. De vergoeding bedraagt ongeveer € 10,-, dit moet bij een bank worden betaald. Bij welke banken dit kan, hoort u bij de balie van de immigratiedienst. Voor de uitgifte van een voorlopige NIE nummer is de presentatie van een Nederlandse of Belgische ID kaart voldoende.
Met het voorlopige NIE nummer krijgt men als nieuwe inwoner van Mallorca bij de Seguridad Social  een volgnummer ( Numero de afiliación ). U moet steeds het originele NIE nummer,het identiteitsbewijs in het origineel en in kopie meenemen. Dit bespaart u de gang naar een copyshop.
Als u erin geslaagd bent om zowel het voorlopige NIE nummer en het toegangsnummer van de sociale zekerheid te krijgen, moet u deze overleggen bij uw toekomstige werkgever samen met de documenten die worden verlangd voor het arbeidsovereenkomst.
Als u in het bezit zijn van een ondertekende arbeidsovereenkomst, moet u nogmaals naar de immigratiedienst ( Dienst Vreemdelingenzaken) en kunt u verzoeken om een definitief NIE nummer (Residencia). Nogmaals bij de bank ongeveer € 10,- betalen.  De aanvraag moet ook vergezeld gaan van een kopie van de arbeidsovereenkomst, het voorlopige NIE nummer , het toegangsnummer van de sociale zekerheid en een identiteitsbewijs.  Indien aan alle voorwaarden wordt voldaan, ontvangt u de felbegeerde "Residencia", in de vorm van een kleine groene kaart. De "Residencia" kan op zijn vroegst op de eerste werkdag worden afgegeven. Het openen van een bankrekening is meestal alleen mogelijk  op vertoon van de groene kaart.
De hele procedure is tamelijk complex en eist zijn tijd, dat is de reden waarom elke emigrant niet alleen wordt geadviseerd bij de aanvang van de werkzaamheden , maar een paar dagen eerder al naar het eiland komen.
Het voorlopige NIE nummer en het nummer voor de sociale zekerheid kan voor aanvang van het werk worden aangevraagd. Daarnaast heeft u voldoende tijd om een rekening te openen, een Spaanse mobiele telefoon (kaart) aan te schaffen. Het kopen van een huis op Mallorca vergt natuurlijk ook de nodige tijd en bureaucratie.
Adres Immigratiedienst
( Oficina de Extranjería )
Carrer Ciutat de Queretaro s / ​​n 07007 Palma de Mallorca
Telefoon : 971-989170

Seguridad Social
La Rambla , 18 07003 Palma de Mallorca
Telefoon : 971-218300