Fornalutx Mallorca het mooiste dorp van Spanje

Het bergdorp Fornalutx op het Balearen eiland Mallorca,  heeft al verschillende prijzen gewonnen als het mooiste dorp van Spanje en ook in 2017 is het weer genomineerd. Het dorp heeft zo'n 700 inwoners en ligt op 7 tot 8 km van Sóller en is gelegen in de Serra de Tramuntana. De smalle straten van het dorp, zijn aangelegd met vele planten. De schilderachtige sfeer van Fornalutx, maakt een excursie naar het dorp tijdens uw vakantie op Mallorca tot een "must". 

Zeer sportieve wandelaars kunnen de wandeling richting Sóller, die ongeveer anderhalf uur duurt ondernemen. Sportieve activiteiten heeft Fornalutx echter niet te bieden. De locatie kan worden gebruikt als een uitstekend uitgangspunt voor bergwandelingen en tochten met de fiets.

De huizen en straten zijn gemaakt van natuursteen. De lokale bevolking is erg trots op hun mooie dorp en onderhouden het met grote zorg. Als u van plan bent om een bezoek aan het dorp te brengen, neem dan broodjes en drinken mee, want te prijzen in het dorp zijn extreem hoog. Mooie citroen- en sinaasappelbomen sieren het dorp ook. Ze verspreiden het hele jaar door een heerlijke geur, die wordt gewaardeerd door de inwoners van het dorp, maar ook haar bezoekers.

De parochiekerk Navidad de Nostra Senyora, gebouwd in 1680, is een andere blikvanger in Fornalutx. Ze heeft een figuur van Maria boven de ingang en een zonnewijzer. 
Veel cultuurliefhebbers komen speciaal voor de parochiekerk naar Fornalutx. In het dorp zijn veel kleine cafés, die echter zoals reeds vermeld erg duur zijn. Er zijn ook twee restaurants. De Ca'n Antuna aan de noordelijke uitgang van het dorp heeft vooral gerechten van de goede Mallorcaanse keuken op het menu staan, terwijl het Bellavista vooral gegrilde gerechten serveert.

Als u wilt overnachten in Fornalutx heeft u de keuze uit drie hotels. Een daarvan is het landelijke hotel genaamd Ca'n Verdera, een ander hotel is het Petit Hotel Fornalutx dat is gehuisvest in een voormalig klooster, het laatste hotel is het traditionele hotel Ca'n Reus. Als er nog meer hotels zouden zijn, zou u over alle toeristen struikelen. Fornalutx is vooral de bestemming van dagjesmensen, ze blijven niet permanent en verstoren niet de rust en stilte van het dorp. De bewoners kunnen ondanks de populariteit en schoonheid van hun dorp, ongestoord genieten van het leven in hun Fornalutx.