Canyamel kleine badplaats Mallorca

Het kleine resort Canyamel ligt aan de oostkust van Mallorca en behoort tot de gemeente Capdepera.  In de directe omgeving ligt het bekendere Cala Ratjada en de enorme grotten Coves d'Arta. 200 tot 300 meter hoge beboste heuvels omringen Canyamel aan beide kanten. Deze natuurlijke grens houdt de plaats klein, er is niet veel ruimte voor ontwikkeling en strand beschikbaar. De Torrente Canyamel stroomt door het dorp. Deze beek scheidt de toeristische zuidelijke helft van de noordelijke helft met hun villa's en de grote golfbaan.

De Platja de Canyamel, het plaatselijke strand, bestaat uit fijn zand, strekt zich uit over een totale lengte van 300 meter en is zeer goed bezocht tijdens de zomermaanden. Voor feesttoeristen is deze badplaats niet geschikt. Gezinnen met kinderen waarderen daarentegen de relatieve rust die de Canyamel kust uitstraalt tijdens het hoogseizoen. In het centrum biedt een voetgangersgebied met tal van winkels en restaurants een beetje afwisseling.

Top reistips voor Canyamel:
De voormalige ontsnappings- en verdedigingstoren Torre de Canyamel aan de oostkust van Mallorca dateert uit de 13e eeuw. De naam, die zich vertaalt als "suikerriettoren", verwijst naar het omliggende platteland, de "suikerrietvallei" Valle de Canyamel. De toren werd gebouwd door de familie Montsó, wiens naam de toren nog steeds droeg tot het midden van de 15e eeuw. De imposante toren in gotische stijl meet 23 meter hoog, verdeeld over drie verdiepingen en is gemaakt van steen, mortel en klei. De toren herbergt nu een klein museum en een restaurant.

De grootste stalactietengrotten op Mallorca zijn de Coves d'Arta. Ze zijn soms door nabijheid tot het dorp ook bekend onder de naam Coves de Canyamel.Uw toegang is aan de zuidkant van Cap Vermell, een schiereiland ten oosten van de badplaats Canyamel, 50 meter boven de kust. Van boven is er een schilderachtig panorama over de baai van Cynamel. De trap die naar de grotten leidde, werd gebouwd naar aanleiding van het bezoek van koningin Isabelle II in 1860.

Vanaf de plaatselijke golfbaan leidt een klim over de kliffen naar de prehistorische nederzetting Talaiot van Es Claper des Gegants. De nederzetting is ook bekend onder de naam van het landgoed S'Heretat en dateert uit ongeveer 1000 voor Christus.

 Het stadje Arta een echte schoonheid en een bezoekje meer dan waard. Vooral de kerken Santuari de Sant Salvador en Transfiguratió des Senyor zijn interessant. 

Een heel ander Mallorca, weg van elke toeristische drukte, zo presenteert zich de Ermita de Betlém. De vredige hermitage bevindt zich in de bergen in de onmiddellijke nabijheid van het fort van Artá. De kerk werd gebouwd in 1805 op het terrein van een Moors herenhuis. Het uitzicht vanaf de Ermita strekt zich uit over de baai van Alcúdia naar de bergen van Formentor.

Sport en vrije tijd in Canyamel
Kort voor de noordelijke toegang tot Canyamel bevindt zich de Canyamel Golf een van de mooiste golfbanen van Mallorca. Geopend in 1988, tussen palmen, vijgen en amandelen, werd de green ontworpen door architect José Gancedo om zo goed mogelijk in zijn natuurlijke omgeving te passen.  Dit project lijkt uitstekend te zijn geïmplementeerd, omdat de golfbaan door de plaatselijke schildpadden veel wordt gebruikt als habitatverlenging. Vanaf hole 4 kunnen spelers genieten van een duidelijk zicht op de zee en het naburige eiland Menorca.