Mallorca zonder massatoerisme

Mallorca zonder massatoerisme: waar het eiland rustig en eenzaam is. Mallorca is altijd overvol - zelfs als er een kleine pauze is? Niet noodzakelijk. Je moet gewoon de rustige plekken kennen. Een verkenning van het eiland in het hoogseizoen weg van de drukte. 

Deze zomer zal het vermoedelijk door alle onzekere factoren niet zo druk op Mallorca zijn als voorgaande jaren. Maar lege stranden en hotels zullen er nauwelijks zijn. Zeker omdat de hoteliers op de zwakke start van het hoogseizoen hebben gereageerd met kortingen. Wie op Mallorca rust vindt, slaagt omdat hij die mooie plekjes kent die niet overvol zijn.

Het contrast tussen de drukte van Ballermann en het hotelterras van "Son Bleda", een voormalig klooster uit de 12e eeuw in het noordwesten van het eiland, kan nauwelijks groter zijn.

Een stel geniet met een glas wijn van het uitzicht over de groene vallei van Sóller. Twee andere hotelgasten kijken alleen uit vanaf het zwembad de baai van Deià in. Je hoort het getjilp van vogels, de wind, het getjilp van de krekels. Verder niets en dat eind juni.

Dit is Mallorca, waarover de Spaanse schrijver Santiago Rusiñol schreef in "The Island of Peace". "Op Mallorca is de stilte dieper dan waar dan ook", meldde George Sand in 1842 in de reisliteratuurklassieker "A Winter on Mallorca".

“Mallorca is nog steeds zo, zelfs in de zomer. Je moet gewoon weten waar ', zegt hoteleigenaar Dieter Rahmel. De finca van het hotel "Son Bleda" van de inheemse Dusseldorfer, gelegen tussen dennen-, olijf- en sinaasappelbomen, is meer een accommodatie voor welgestelde gasten - dus de prijs vertraagt ​​de menigte hier al.

Maar ook in het binnenland, niet ver van de kust, zijn er veel goede en ook goedkopere hotels, waar je de drukte niet meer merkt, zegt Rahmel. "Zelfs in de zomer ontsnap je gemakkelijk aan het massatoerisme op Mallorca." Je hoeft maar een paar kilometer te lopen vanaf de kust en de toeristencentra.

De meeste vakantiegangers willen in de zomer zwemmen op het strand en in de zee. "Dat is geen probleem. Mallorca heeft ook rustige stranden en baaien in juli en augustus ” zegt een inwoner. Je moet gewoon bereid zijn om een ​​beetje te lopen en het zonder ligstoel en kiosk doen.

Dit werkt zelfs op het populairste zandstrand van Mallorca, Es Trenc, in het zuiden van het eiland. In de buurt van de parkeerplaats liggen de strandgasten nog dicht bij elkaar. Vooral gezinnen met kinderen. Maar hoe verder je weggaat, hoe leger het wordt. Na een wandeling van een half uur over het strand wordt het relatief eenzaam. Je moet zeker water en een paar snacks meenemen.

Nog verder naar het noordoosten van het eiland liggen vakantiegangers op het strand van Alcúdia als in blikjes sardines. Slechts 15 minuten met de auto en u bereikt het schiereiland La Victoria, waar u op een veel meer ontspannen manier kunt genieten van de vele stranden.

Vanaf het gelijknamige klooster leidt een schaduwrijk wandelpad in 45 minuten naar de baai van Coll Baix. De eenzame baai omgeven door rotsen is alleen per boot of te voet bereikbaar.

Frank Mittelbach neemt zijn gasten daar vaak mee. Geboren in het Rijnland, kent hij elke hoek van het eiland. De wandelgids woont al 28 jaar op Mallorca. Een algemene tip om toeristenmassa's in de zomer te vermijden: “Probeer het Spaanse dagelijkse ritme en de eettijden aan te nemen. Ga, net als de Mallorcanen, pas laat in de middag naar het strand. Dan zijn niet alleen de temperaturen veel aangenamer, maar zijn ook de meeste pakketreizigers die zich vanaf 18.00 uur naar het hotelbuffet haasten. " vertrokken.

Als bewijs wijst hij vanaf de parkeerplaats naar Platja de S’Illot. Het is 17.00 uur. Het strand ligt heel dicht bij het toeristische Alcúdia en de meeste toeristen vouwen hun parasol reeds op.

Spaanse dagelijkse routine dus. Maar wat doe je de hele dag? Als wandelgids stelt Mittelbach korte wandelingen voor in de ochtend of in de late namiddag voor de hete zomer. Het stenen pad leidt steil omhoog naar de kasteelruïne van Alaró. Tijdens de wandeling van anderhalf uur tussen pijnbomen en olijfboomgaarden, zie je meer geiten dan toeristen - vooral in augustus.

Als u geen zin heeft om te wandelen, zijn er veel alternatieven in het rustige binnenland van het eiland. In de sinaasappelvallei van Sóller kunt u citrusboerderijen bezoeken of oude olijfmolens ontdekken. Een bezienswaardig dorp is Montuiri. Naast de kolossale kerk zitten alleen locals op het terras van het dorpscafé. Toeristen? Niets! De nabijgelegen prehistorische nederzetting Son Fornés zou menigten moeten trekken.

Het is moeilijk om midden in de zomer andere Mallorca-toeristen tegen te komen, maar de massa kan worden vermeden. Voorbeeld weekmarkten: “Alle toeristen gaan naar de woensdagmarkt in Sineu. Helemaal overvol ”, zegt Mittelbach. "Er zijn twee hele grote, zeer authentieke markten in Alaró op zaterdag en in Santa Maria del Camí op zondag, waar bijna alleen Mallorcanen winkelen."

De regering van de Balearen probeert ook de toeristen beter over het eiland te verdelen. Het promoot vooral regio's die minder toeristisch zijn. In gemeenten zoals Manacor, Son Servera, Capdepera of Artà worden aanbiedingen gemaakt buiten het hoogseizoen. Het hoge verkeersvolume moet in de zomer beter worden gecontroleerd.

Op deze manier zou Mallorca op zijn minst ooit de problemen van het massatoerisme kunnen beheersen - wanneer het volgende bezoekersrecord in afwachting is. Tot die tijd is het goed om de rustige plekjes op het eiland te kennen.