Blanca Terra is het persoonlijke project van ondernemer Bernat Febrer, die twee jaar voor zijn pensionering in 2012 terugging naar zijn roots en zijn droom van een eigen bodega realiseerde. Het begon allemaal met de aankoop van een finca in het Porreres-gebied, met het idee om wijn te produceren voor familiegebruik, maar het project werd zeer serieus uitgevoerd.
Blanca Tierra is geen naam die puur toevallig is gekozen, maar verwijst naar het terrein waarop de wijnstokken in Porreres zijn aangeplant: witachtige, zeer lichte klei waarop vroeger graan- en abrikozenbomen stonden. Het idee groeide en wat een persoonlijk vrijetijdsproject was, werd uiteindelijk een moderne familie wijnmakerij. Ook al is Bernat Febrer nog steeds actief, Maria Antonia Febrer, dochter van de oprichter, aan het hoofd van de wijnmakerij, zorgt samen met haar man Pedro Sansó en hun kinderen voor de continuïteit van het project. Tegenwoordig, op 77-jarige leeftijd, is het niet ongewoon om Ferrer tussen de wijngaarden op zijn tractor te zien werken.
In Ses Planes de Porreres hebben de eigenaren in de loop der jaren herhaaldelijk land verworven en nieuwe wijnstokken geplant, zodat de wijnmakerij nu 15 hectare heeft.
In augustus 2020, midden in de pandemie, hebben ze hun nieuwe bodega in Montuïri ingehuldigd, duidelijk zichtbaar vanaf de snelweg. Het is een moderne faciliteit uitgerust met de nieuwste technologie voor de productie van goede wijnen. De technische controles worden uitgevoerd door de bekende oenoloog Jaume Bergadà met de duidelijke bedoeling om prioriteit te geven aan het terrein op zoek naar wijnen die het volledige potentieel van de wijngaard tot uitdrukking brengen. Het wijnhuis wacht momenteel op de definitieve certificaten om het als biologisch te certificeren.
Naast het maken van wijnen van topkwaliteit wil de wijnmakersfamilie ook het wijntoerisme sterk promoten. Hiervoor bieden ze een openluchttour aan waarin machines en gebruiksvoorwerpen van de afgelopen eeuwen tot de huidige faciliteiten de geschiedenis van de wijn in de regio vertellen als in een museum.
Na de rondleiding door het pand is een rondleiding langs de verschillende productiestappen in het gebouw aan te bevelen.
Maar niet alleen het museum is een bezoek waard, de wijnmakerij kan bezocht worden er kan wijn worden geproefd, vergezeld van kleine hapjes of gerechten.
Daarnaast zijn er zalen beschikbaar voor alle soorten evenementen vanaf tien personen. De bodega en het museum zijn nu tot oktober elke dag open van 10 tot 18 uur en in de wintermaanden van 10 tot 14 uur.
Blanca Terra. Bodega en Vinya
Carretera de Palma - Manacor, Km 30
Diseminado Varis, 172, 07230 Montuïri