Wandelexcursies Mallorca

Na alle regen is Mallorca heerlijk groen. De bloemen ontkiemen, de bergen schitteren. Perfect wandelweer. Maar moet het altijd een gedwongen mars van een uur zijn? Hieronder vindt u een aantal wandelexcursies, waar u de diversiteit en de enorme schoonheid van de Tramuntana kunt ervaren. Maar dit zijn geen gewone wandelingen. Stevige schoenen zijn meestal een must.

In dit artikel worden drie routes voorgesteld: De eerste leidt door een sprookjesachtig landschap met eeuwenoude olijfbomen naar de berghut Muleta bij Port de Sóller. De excursie begint voor de nederzetting Béns d'Avall. Sla hiervoor rechtsaf een verharde weg op bij km 56,9 op de weg Ma-10 Sóller-Deià. Na een paar honderd meter door het bos splitst het pad zich. Bij de splitsing staan ​​recyclingcontainers. Parkeer de auto hier en volg het bord “GR-221 Deià, Sóller, Muleta” naar rechts. Het verharde pad houdt snel op. Je komt het bos uit en loopt over een breed pad door uitgestrekte olijfgaarden met uitzicht op de uitlopers van het Torrella gebergte. Na ongeveer 15 minuten (750 meter) op de GR-221 slaat u linksaf richting "Refugi de Muleta". Hier wordt het pad smal en rotsachtig. Het gaat door een dennenbos. Ezels begroeten aan de rand. Al snel schijnt de zee keer op keer door het bos.

De Refugio La Muleta wordt beheerd. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op de haven van Sóller.

Weg terug via heenweg.

Lengte: 4,4 km

Duur: 1,5 uur

Hoogteverschil: 260 m

Te bereiken via de Ma-10 van Sóller naar Deià tot km 56.9.


Voor Deià ligt een van de meest adembenemende stukken van de westkust. In de 19e eeuw werden hier enkele kunstenaars geïnspireerd. Dat is de reden waarom het kustpad dat begint bij de baai van Deià, "Camí dels pintors" wordt genoemd, Pad van de schilders. Hij slingert langs de kust. Na slechts twee kilometer bereikt u het gehucht Llucalcari. Het dateert uit een landgoed uit de Arabische tijd en bestaat uit een tiental pittoreske huizen.

De start is aan de baai van Deià. Direct voor de baai leidt een trap naar rechts het bos in in de richting van Llucalcari. Je moet goed ter been zijn. Het pad is erg ongelijk en in delen vervaagd. In het eerste gedeelte, parallel aan de Camí dels pintors, is er een pad door het bos dat gemakkelijker te bewandelen is. Na ongeveer 500 meter komen de paden weer samen. Je kunt het doel niet missen, maar veel kleine paden maken de oriëntatie in het begin moeilijk. De wandel-app Komoot biedt bijvoorbeeld hulp. Met behulp van de Routeplanner-link kunt u uw start en finish markeren en u vervolgens concentreren op het genieten van de schoonheid van het parcours.

Weg terug via de heenweg.

Lengte: 4 km

Duur: ongeveer 1,5 uur

Hoogteverschil: 240 m

Routebeschrijving: Ga vanaf Deià naar beneden richting de baai van Deià naar de laatste parkeerplaats.


Deze excursie leidt naar de afgelegen ligging van de noordelijke Tramuntana. De openbare Finca Mortitx ligt op een plateau tussen Pollença en het Lluc-klooster. Het plateau wordt ondersteund door een rotspunt boven de zee en heet Ses Basses.

De bestemming van deze excursie is het toevluchtsoord Lavanor. Het is te bereiken via een breed, goed begaanbaar pad midden in een prachtig landschap. Hier wordt de rauwe schoonheid van Mallorca's bergwereld onthuld: stilte, uitgestrektheid, bizarre rotsformaties, oude olijfbomen, steeneikenbossen, twee stuwmeren, wijngaarden en veel schapen begeleiden het pad. De ruige bergen van Ternelles begrenzen het plateau in het oosten, de zee in het noorden. In het westen rijst de machtige Puig de Caragoler (921 m), daarachter de Puig Roig (1003 m).

De korte wandeling begint bij de ingang van de finca. Hier bevindt zich de wijnmakerij van de familie Vinyes Mortitx. Enkele meters voor de ingang is er aan de kant van de weg ruimte om te parkeren. De afstand tot de berghut is 3,3 kilometer en staat goed aangegeven. De hut wordt niet beheerd. Vanaf hier kun je verder wandelen, maar het pad achter de hut is van februari tot juli afgesloten om de zwarte gieren die hier broeden te beschermen.

Weg terug via de heenweg.

Lengte: 6 km

Duur: bijna 2 uur

Hoogteverschil: 300 m

Te bereiken via de Ma-10 van Pollença naar Lluc tot kilometer 10,7