Vakantie op het platteland Mallorca

Zo ga je op vakantie op het platteland op Mallorca. Ze bestaan ​​nog steeds, de slaperige dorpjes op Mallorca die op het eerste gezicht niets te maken hebben met de zoemende toeristenmachine aan de kust of in de Balearen-metropool Palma. Volgens de Essentially Mallorca Tourist Board is het aantal accommodatie mogelijkheden in veel dorpen in het binnenland van het eiland aanzienlijk toegenomen. Ook op plekken waar decennia lang geen enkel hotel meer is geweest, is nu accommodatie te vinden in het centrum of in de landelijke omgeving. In 2015 werden er precies 5658 van dergelijke slaapplaatsen geteld, tegen 6807 in het vorige jaar, een stijging van minimaal 20 procent.

De twee gemeenten Campos (829 bedden) en Artá ​​(648) hebben een bijzonder hoge dichtheid aan logeerbedden op het platteland. Deià heeft 475, Selva 360 en Valldemossa 336 toeristenbedden. Nog minder bekende plattelandsgemeenschappen hebben accommodaties met slaapplaatsen, zoals Ariany (104), Sa Pobla (49), Costitx (41), Búger (22) of Santa Eugènia (20).

De twee koplopers, Campos en Artà, zijn populaire vakantiebestemmingen geworden, hoewel beide op enkele kilometers van het dichtstbijzijnde strand liggen, zegt de voorzitter van Essentially Mallorca, Jesús Cuartero. "Nabijheid van het strand is voor deze bezoekers niet zo belangrijk als contact met de natuur, het landschap en de cultuur van het eiland."

De accommodaties in het binnenland van het eiland kunnen grofweg in drie categorieën worden verdeeld: Ten eerste is er het "agrotoerisme", dat in de jaren negentig is opgericht. Deze hostels zijn meestal agrarische bedrijven die een extra bron van inkomsten hebben ontvangen door vakantiegangers te huisvesten, vergelijkbaar met "vakantie op een boerderij" in Nederland en België. De meeste van deze inmiddels 200 agro turismo's liggen vrij afgelegen en verscholen midden in het natuurlijke landschap van Mallorca. De meeste bezoekers van deze accommodaties komen uit Duitsland of Groot-Brittannië. De agro turismo's vormen ongeveer 43 procent van alle soorten toeristische accommodatie in het landelijke binnenland van het eiland.

De “hoteles rurales” vallen in de tweede categorie. Deze landelijke hotels kunnen ook ver van de lokale infrastructuur liggen, maar in tegenstelling tot agrotoerisme hebben ze geen significante agrarische referenties of inkomen. Ze bieden een breed scala aan accommodatie mogelijkheden, van de eenvoudigste accommodatie tot luxe suites met spa- en wellness aanbiedingen. Ook landelijke hotels zijn al jaren een vast onderdeel van het toeristisch aanbod. Ze vormen ongeveer 35 procent van alle logeerbedden in het binnenland van het eiland.

Het derde type accommodatie op het platteland van Mallorca is relatief jong en is geconcentreerd op de kernplaatsen van de landelijke gemeenschappen onder de naam "turismo interior". Dit zijn traditionele dorpshuizen, zogenaamde "casals", die grotendeels door hun eigenaren zijn gerenoveerd en omgebouwd tot hotels. Deze accommodaties, die ongeveer 17 procent van alle toeristische hostels in het binnenland van het eiland uitmaken, passen perfect in de historisch gegroeide kernsteden. Op deze manier geven ze vakantiegangers een heel bijzonder inzicht in de Mallorcaanse dorpscultuur.

Economisch is het toeristisch gebruik en de ontwikkeling van de dorpen in het centrum van het eiland van groot belang, zegt Antoni Salas, voorzitter van de Vereniging van Gemeenten op de Balearen (FELIB). "Alleen al de investeringen om de oude dorpshuizen te renoveren zorgen voor orders en werken voor de lokale ambachtelijke bedrijven." Daarnaast stimuleert de vraag van gasten het leven in de dorpen zelf: "Vakantiegangers zijn op zoek naar en eisen authentieke streekproducten die volgens de nul kilometer filosofie direct ter plaatse worden geproduceerd." Ze bezoeken ook de lokale gastronomie en de lokale handel. Dit alles bevordert volgens Salas de economie in de dorpen. "Het helpt ook om het bewustzijn van de gemeenschap te verbeteren en extra lokale banen te creëren."