Rotsstranden in het noordoosten van Mallorca

 

Als je midden in de zomer geen zin hebt in drukke playa's op Mallorca, moet je naar het noordoosten van Mallorca gaan. Aan de oostelijke rand van de baai van Alcudia zijn er verschillende baaien en cala's die zelfs in augustus relatief verlaten zijn.

Daar strekt de Cap de Ferrutx zich uit tot in de lucht. Vrienden van afgelegen, grotendeels natuurlijke zwembaaien van steen en rots komen hier aan hun trekken. Bijvoorbeeld aan de kust onder het vakantiehuizengebied Betlem, zo'n twee kilometer buiten Colonia Sant Pere. Vanaf hier leidt een voetpad langs de zee naar Betlem. Onderweg kom je bij verschillende kiezel- en stenen baaien zoals Cala Sa Macada, Cala des Camp Vells, Cala Fonda of Cala Mata.

Onderweg kom je altijd vreemd uitziende gebouwen tegen. Of het nu gaat om vuurtorens uit de Romeinse bezetting, observatieposten van ornithologen of strandwachters accommodaties op het strand: aan fantasierijke verklaringen voor de vreemde betonnen torens is nooit gebrek geweest.

In feite zijn de obelisken, die ongeveer twaalf meter hoog zijn en ongeveer drie meter breed en smal naar de top toe, uitkijktorens, de zogenaamde torres d'enfilaciò, die tussen 1940 en 1945 door de Spaanse marine werden gebouwd tussen Colònia de Sant Pere en Alcúdia - en altijd in paren om maritiem-wiskundige redenen, waarbij een van de twee torens altijd 200 meter verder landinwaarts staat.

Tot 1970 werden deze navigatiepunten, die elk op een afstand van 1.240 meter waren opgesteld, voornamelijk gebruikt door onderzeebootkapiteins voor kruislagers tijdens torpedo-oefeningen in de baai. Vandaag de dag zijn er nog minder dan twee dozijn over, waarvan de meeste te vinden zijn tussen de twee vakantie-enclaves Can Picafort en Port d'Alcúdia.

In de voetsporen van smokkelaars en piraten

Vanuit het vakantiehuisgebied Betlem verder naar het noorden leidt het pad naar twee echte paradijselijke stranden: Playa Na Clara en Playa Es Vells Marins.

Het strand van Es Vells Marins dankt zijn naam aan een triest incident: de laatste monniksrob (Vell Mari in het Catalaans) werd hier in 1958 door de Guardia Civil gedood. De aanleiding was de jarenlange protesten van lokale vissers die zeehonden als "beesten" zagen die niets anders in gedachten hadden dan netten verscheuren en hun vangst opeten.

Ongeveer twee kilometer verder bereik je het strand van Es Caló. Het is ook het meest noordelijke puntje van Cap Ferrutx. Als de wind uit het noorden komt, slaan metershoge golven tegen de voormalige, lang geleden afbrokkelende mol van de gelijknamige haven.

Vooral tabaks- en dranksmokkelaars gingen hier tot begin jaren 70 aan land, terwijl piraten in de 13e en 14e eeuw deze onbegaanbare plek uitkozen om ongezien op het schiereiland te komen.

Bij mooi weer is deze plek een waar paradijs, schijnbaar volledig vergeten door de rest van de wereld.

Info: De rotsstranden zijn bereikbaar vanaf Colonia Sant Pere en de woonwijk Betlem erboven. Komende van Palma naar Artà en vandaar richting Can Picafort. Volg daarna de afslag "Colonia San Pere" aan de linkerkant.

Alle stranden zijn "natuurlijk", d.w.z. er zijn geen servicefaciliteiten zoals strandwachten, toiletten, enz. Bars en restaurants zijn te vinden in Betlem of Colonia San Pere.