Mallorca duurder minder toeristen

Alles te duur? Hoteliers op Mallorca vrezen de komende weken voor een terugval in boekingen

Onder de hoteliers van Mallorca groeit de angst dat de komende maanden zich niet zo veelbelovend zullen ontwikkelen als verwacht

Zou het kunnen dat de reis- en toerisme-experts van Mallorca zich de afgelopen maanden bij het verkeerde eind hadden in hun euforische seizoensvoorspellingen? Dat er deze zomer geen nieuwe records worden gevestigd qua bezoekers- en boekingsaantallen? Dat de stranden, restaurants, bars en straten de komende weken doods zullen zijn in plaats van overvol?

Volgens een bericht van Ultima Hora klagen in ieder geval verschillende hotelketens op het eiland over een terugval in hun boekingen voor de maanden augustus en september. "Sinds juni is de situatie drastisch veranderd, er zijn veel minder boekingen dan in april en mei", zegt een woordvoerder van een hotelketen. In plaats van 75 procent zoals vorig jaar was de bedbezetting de afgelopen drie weken 65 procent. En de situatie ziet er voor augustus nog slechter uit.

Volgens waarnemers uit de sector is het probleem deels eigen oorzaak. "Veel hotels hebben eerder dit jaar hun prijzen verhoogd in de hoop dat de vraag minstens zo hoog zal zijn als in 2022", zegt Biel Roig, decaan economie aan de Balearic University in Palma. Maar dat was een verkeerde inschatting. “Door het koopkrachtverlies in Duitsland, Nederland en België zijn met name gezinnen hun vakantie veel prijsbewuster gaan plannen en organiseren dan enkele jaren geleden. Het gevolg is dat duurdere hotels de dupe worden”, zegt Roig. Ze zouden de prijsverhoging terug moeten draaien om geen "slechte zomer" mee te maken. Volgens Ultima Hora hebben sommige hotelketens touroperators en directe boekers last-minute kortingen gegeven tot wel 25 procent.

Maar terug naar de veronderstelde toerismecrisis op Mallorca. Volgens Ultima Hora is de hotellerie niet de enige die klaagt over het begin van een recessie. Rafael Roig, voorzitter van de Transportwerkgeversfederatie (FEBT), vertelde de krant: "Alles ging goed tot eind juni, maar nu zien we een daling van 15 procent in bestellingen in vergelijking met 2022, aangezien de vraag van touroperators naar bussen om hun vakantiegangers te vervoeren sterk is gedaald."