Kwallenalarm op Mallorca


Kwallenalarm op Mallorca: zo ziet het er momenteel uit aan de oostkust. Vuurkwallen zouden incidenten hebben veroorzaakt in Cala Millor.

Het had een mooie middag op Mallorca moeten worden en eindigde met schrik voor sommige vakantiegangers: op vrijdag 4 augustus werden aan de oostkust verschillende stekende kwallen waargenomen. In de Facebookgroep "Cala Millor 2.0" melden enkele vakantiegangers en bewoners dat ze door de dieren zijn geraakt en lichte verwondingen hebben opgelopen. Een gebruiker in de groep schrijft ook over andere slachtoffers: "De dokter heeft net een andere vrouw behandeld. De apotheek vertelde ons vanmiddag dat 11 mensen hiervoor medicijnen kregen voorgeschreven."

De behandelend arts legde uit dat de kwallen vaker naar boven kwamen nadat het geregend had. In de nacht van donderdag op vrijdag en op vrijdag zelf heeft het zelfs flink geregend op Mallorca. "Veel huilende kinderen op het strand vandaag", zegt een andere gebruiker. In de apotheek kon je er een zalfje tegen krijgen, de deelnemers wisselden van gedachten. Een gesneden tomaat op de aangetaste plekken wrijven is een effectief huismiddeltje, legt een andere gebruiker uit. Kwallen zijn niet ongewoon op Mallorca.

U kunt echter ook vooraf achterhalen of er een kwallenwaarschuwing is. De regering van de Balearen heeft hiervoor een website of app, die voortdurend wordt bijgewerkt. Het is beschikbaar in verschillende talen. Dat kun je aflezen aan de "Presencia de medusas" en het kwallensymbool. Dienovereenkomstig zijn er geen waarschuwingen voor Cala Millor voor maandag 7 augustus. De dienst geeft ook informatie over de actuele vlaggen (groen, geel, rood) en de water- en luchttemperatuur. Iedereen die in contact is gekomen met een kwal, moet de getroffen gebieden spoelen met water of zeewater.

Als er resten van tentakels in de huid zitten, kunt u deze met een pincet verwijderen. Koelen helpt ook. Meestal krijg je in de apotheek crèmes die helpen. Als symptomen zoals misselijkheid en braken optreden, moet een arts worden geraadpleegd.