Rode gamba Mallorca


 Niets voor mensen met een smalle beurs: Zo extreem duur is momenteel Mallorca’s "Rode Gamba"

De verfijnde zeedelicatesse wordt het best heel eenvoudig bereid: in de pan a la plancha met olijfolie, knoflook en een beetje zeezout – klaar.

De Soller-vallei staat om veel zaken bekend: haar citrusvruchten, het nostalgische treintje “Roter Blitz” en de wandelroutes door het Tramuntana-gebergte. Maar fijnproevers en locals weten ook: de echte schat ligt net voor de kust. De “Gamba roja”, oftewel de Rode Garnaal, is hier niet zomaar een zeewezen. In Sóller is zij erfgoed, culinair hoogtepunt en smaaksensatie tegelijk – en dat is precies waarom een gigantisch garnalenstandbeeld prijkt op de rotonde bij de dorpsingang van Port de Sóller. De gamba wordt gezien als een van de meest verfijnde schaaldieren van de Middellandse Zee. Haar vlees is mals, haar smaak intens en licht zoetig.

Toch is er een probleem: al enige tijd is de visserij in het Middellandse Zeegebied streng gelimiteerd. Dat baart zowel experts als vissers grote zorgen. Volgens velen is de toekomst van de Rode Gamba als traditie zelfs in gevaar. De Balearische minister van Landbouw, Joan Simonet, uitte zich daar recent nog over tijdens een paneldiscussie op de visserijbeurs "Catalonia Hub Seafood 2025" in Barcelona. Hij riep op om de huidige visserijbeperkingen te heroverwegen. Volgens Simonet bedreigt de stapsgewijze vermindering van het aantal visdagen (van 180 naar slechts 130 per jaar) niet alleen het economisch voortbestaan van de sector, maar ook een compleet cultureel ecosysteem – nauw verbonden met kwaliteitsproducten zoals de Gamba van Sóller. Ook de lokale krant “Sa Veu” uit Sóller publiceerde zijn verklaring.

Wie overigens vroeg opstaat, kan zien hoe de eerste kratten verse garnalen naar de kleine viswinkels en restaurants worden gebracht. De hoge kwaliteit van de dieren wordt mede toegeschreven aan de uitgestrekte noordwestkust waar ze worden gevangen – een gebied dat grotendeels vrij is van bebouwing, industrie en riooluitstoot.

Het lekkerst: "a la plancha"
De “Gamba Roja” komt het best tot haar recht met een eenvoudige bereiding: in de pan “a la plancha” met wat olijfolie, knoflook en zeezout – en klaar is Kees. Wie van zeevruchten houdt, krijgt hier gegarandeerd trek.

De prijs van de garnalen uit de Tramuntana is echter minder smakelijk. Een kilo Gamba de Sóller kost al snel 100 euro of meer – en toch zijn ze snel uitverkocht. Want deze garnalen zijn meer dan zomaar een gerecht: ze vormen een stukje Mallorcaanse identiteit.

Bij een volgend bezoek aan Sóller is mijn tip: reserveer een tafel met uitzicht op het water, bestel een glas Mallorcaanse witte wijn “Vi de la Terra” – en een portie Gamba. Zo creëer je dat perfecte mediterrane zomergevoel. ¡Buen provecho!