Palma hoofdstad van Mallorca

Palma
Palma, van alle steden op de Balearen heeft Palma de meeste historische bezienswaardigheden en kent invloeden van christelijke koningen, Arabische heersers en joodse handelaren.

Palma is dé trots van de Mallorcanen, een stad met het grootste nog intacte centrum van Europa en alle architectonische stijlen voorhanden, zoals Gotische kathedralen, Catalaanse jugendstil en avant-gardistische moderne gebouwen. Palma is ook de stad van elegante winkels en boetieks, uitstekende restaurants en selecte bars, maar ook van luide discotheken.
In het zuidwesten van Mallorca ligt de mooie hoofdstad Palma de Mallorca of kortweg Palma (ca. 360.000 inwoners), een ware toeristische trekpleister en het bestuurscentrum van de Balearen. Palma (door de inwoners Ciutat, ‘de stad’ genoemd) is een echte wandelstad met mooie smalle straten en historische gebouwen. Vanuit Palma zijn er busverbindingen naar alle grotere dorpen en steden op het eiland. Naar Inca, Sa Pobla en Manacor rijdt een paar keer per dag een trein.
Palma heeft uiteraard de meeste bezienswaardigheden van Mallorca op haar grondgebied: kathedralen, kerken, kunstschatten, galerijen, musea, de oude stadskern (centre històric) met zijn stadspaleizen en de haven. Palma beleeft de laatste jaren weer een bloeitijd, niet in het laatst door en groot restauratieprogramma van het stadsbestuur. Zo zijn er de afgelopen jaren vier nieuwe kunstmusea geopend en Palma afficheert zich dan ook graag als belangrijke kunststad.
Een van de hoogtepunten is de kathedraal La Seu, die tot de mooiste godshuizen en belangrijkste gotische bouwwerken van Spanje behoort en waar de bisschop zetelt. In het schitterende stadspaleis Can Marqués kan men het stadse leven van de adel in de 18e en 19e eeuw bekijken.
Het befaamde Museu Es Baluard, een modern uitziend museum gevestigd in de oude stadsmuur en met ondergrondse kamers, laat de toerist genieten van ca. 300 werken van de Spaanse en Europese kunst van de 20e eeuw. Het Museau de Mallorca herbergt ca. 3000 stukken vanaf de prehistorie tot en met de Jugendstil die met de geschiedenis van Mallorca te maken hebben. Er is een eigen afdeling islamitische kunst en cultuur.
Vanaf Sacramentsdag tot eind augustus zijn meer dan vijftig historische binnenhofjes voor bezoekers geopend en worden er ook rondleidingen gegeven. Het belangrijkste feest van Palma is het Festa de Sant Sebastià voor de beschermheilige van de stad. Het feestprogramma rond 20 januari duurt meer dan een week. Het Fundació la Caixa is het mooiste gebouw van Palma uit de 20ee eeuw. Het werd gebouwd in 1902 en in het voormalige Gand Hotel huist nu een cultureel centrum. De haven van Palma bruist van het leven met een komen en gaan van schitterende jachten en vissers die op de kades aan het werk zijn. Hier vertrekken ook de veerboten naar andere eilanden van de Balearen en naar het Spaanse vasteland.
Palma heeft het winkelaanbod van een grote Europese stad, maar ook het prijsniveau! Een uitzondering hierop vormen de schoenen, die vaak op het eiland zelf gemaakt zijn. Belangrijke winkelstraten zijn de Avingua Jaume III (mode en schoenen), de Passeig del Born, Carrer Sant Miquel en de wat goedkopere Via Sindicato. De vele galerieën bieden kunst van Mallorcaanse, Spaanse en internationale schilders en beeldhouwers aan.

Hét centrum van het uitgaans-/nachtleven ligt rond de zee handels beurs, de Llotja. Een ander uitgaanscentrum ligt aan de Plaça Gomilla. Twee uitgaansgelegenheden zijn een must: Bar Abaco en discotheek Tito’s Palma.

In Palma is een ruim aanbod aan restaurants te vinden. Restaurants die lokale specialiteiten serveren, zijn te herkennen aan hun uithangbord ‘Cuina de Mallorquína’. Veel voedsel van Mallorca is Catalaans en bevat vaak varkensvlees. Maar ook vis en schelp- en schaaldieren zijn populair. De eenvoudigste snack ia ‘pa amb oli’, een snee brood besmeerd met olijfolie. Vooral de wijn uit de streek Binissalem wordt als de beste van Mallorca beschouwd.
Palma de Mallorca heeft zelf geen strand maar op een steenworp afstand ligt Playa de Palma strand. Dit strand is bijna drie kilometer lang en bestaat voor het grootste deel uit zand en licht grind. Voor kinderen is het strand een ideale plaats aangezien de zeebodem niet snel afloopt. Voor de kids zijn er verder kleine speeltuintjes aanwezig. Voor de sportievelingen zijn op het strand veel activiteiten. Er bevindt zich bijvoorbeeld een duikschool. Verder is het mogelijk een tocht te maken met een kano, waterfiets of waterscooter.