Wandelen vanaf Banyalbufar naar Esporles op Mallorca

Wandelen op Mallorca wordt steeds populairder, er zijn routes voor getrainde en minder getrainde wandelaars.
Het gedeelte van de Ruta de Pedra en Sec is ook geschikt voor minder getrainde wandelaars. Een kortere en middelzware route leidt van Banyalbufar aan de westkust van Mallorca naar Esporles.
De tocht is ongeveer 8 km lang en kan in ongeveer 2 1/2 tot 3 uur worden afgelegd. Stevig schoeisel met dikke zolen zijn aanbevolen. 
De goed bewegwijzerde tocht begint bij het ​​gemeentehuis van Banyalbufar en gaat in eerste instantie nogal steil bergop. U moet ongeveer 400 meter hoogte overbruggen, maar de stijging wordt begeleid door het zachte geluid van de zee in uw rug en een prachtig uitzicht tot ver langs de noordkust over de uitgestrekte terras velden van Banyalbufar. De plaatsnaam Banyalbufar komt van oorsprong uit het Arabisch. De schilderachtige steile helling, de vele terrassen, de waterleidingen, muren en wasbakken langs de weg dateren uit de Arabische tijd. Het water komt uit Font de la Vila een 270 meter hoge bron, die u in iets meer dan 20 minuten bereikt. Hier eindigt de verharde weg en de route voert door pijnboombossen en olijfboomgaarden bergop. Na een uur bereikt u de top. Een oude dorsplaats aan uw linkerhand nodigt uit voor een korte rustpauze. Vanaf hier kijkt u uit over de kust naar het schiereiland Nou Foradada. De route gaat verder over een heuvelachtig pad, de Camí des Correu, de oude postweg. Tot het midden van de 19e Eeuw was deze oude hobbelige geplaveide pad, de belangrijkste verbinding tussen Banyalbufar en Esporles. Een goed bewaard gebleven kalkoven staat nog steeds langs het pad. In opdracht van het eiland bestuur wordt het pad gerestaureerd. Verder gaat de tocht door olijfgaarden en dennenbossen, totdat het pad op de weg Ma-1100 stoot, die overigens meerdere keren wordt doorkruist. Vervolgens langs het landgoed La Granja, tegenwoordig een openluchtmuseum. Nu nog een korte sprint van ongeveer 20 minuten en u heeft het einddoel bereikt, het Plaça d'Espanya van Esporles, met vele cafés.
Een aantal gebouwen in de modernistische en klassieke stijl in Esporles zijn de moeite waard.
Als u niet wilt teruglopen naar Banyalbufar, kunt u een taxi nemen of de bus ( lijn 200) doordeweeks gaat deze bus bijna elk uur. In het weekend echter slechts 3 keer per dag.