Van Gogh-show in Mallorca


Weinig kunstenaars zijn over de hele wereld zo populair als de Nederlandse schilder Vincent van Gogh (1853-1890). De sterren en zonnebloemen hebben een hoge herkenningswaarde, zelfs voor mensen die op zijn best verdwalen in een museum.

Maar het kan nog vetter. "Van Gogh Alive - The Experience" is de naam van een multimediatentoonstelling Made in Australia. Dit evenement was al te zien in steden als München, Wenen en Hamburg. Sinds eind juni en tot maandag 5 september is ze te gast in de Salon Victoria van het Hotel Victoria Gran Meliá in Palma (dagelijks van 10.00 tot 22.00 uur).

Kunstpuristen - zoals we allemaal weten, bezit niemand de waarheid - wees gewaarschuwd: deze show is een gigantische show gemaakt door het in Melbourne gevestigde entertainmentbedrijf Grande Experiences. Daarin staat: "Van Gogh Alive - The Experience" is geen tentoonstelling in de klassieke zin, maar een echt multimediaal kunstwerk dat de tentoonstelling van de schilderijen verbindt met de fysieke ruimte waarin ze worden geprojecteerd.

Om cijfers te noemen: er worden meer dan 3000 afbeeldingen getoond, in het geval van Palma op bijna 750 vierkante meter, begeleid door "spookachtige, klassieke muziek". "We hebben echter geen fysieke werken van Vincent van Gogh, ze worden geprojecteerd op gigantische schermen."

Trouw aan de titel wil deze tentoonstelling het werk van Van Gogh tastbaar maken met alle zintuigen en een "leerzame, boeiende en leuke ervaring" bieden. De makers hebben "een levendige symfonie van licht, kleur, geluid en geuren" aangekondigd. Dus Van Gogh zien, horen en ruiken. In vakjargon heet dit een ‘immersive experience’. Voor het hele gezin natuurlijk. In een video zie je een trein met een stoomlocomotief door een tekening van de uitzonderlijke Nederlandse kunstenaar rijden op het geluid van Tsjaikovski's wals en kraaien die over zijn gele velden van dikke olieverf vliegen.

Tickets voor de tentoonstelling zijn verkrijgbaar via de website www.vangogh-alive.es. Het enkele ticket kost 21 euro plus 2 euro administratiekosten, het is verkrijgbaar tegen gereduceerde prijzen voor 15 en 18 euro. Ook worden er diverse gezinsarrangementen aangeboden