Cabrera voor de kust van Mallorca, schat eiland van de piraten

Cabrera
Mallorca, Ibiza, Menorca en Formentera kent bijna iedereen, maar Cabrera? Zelfs onder de echte Mallorca fanaten is het geiten eiland Cabrera zelden bekend. Het kleinste bewoonde eiland van de Balearen is een van de laatste natuurlijke paradijzen in de Middellandse Zee.

 Op het eerste gezicht valt er op Cabrera niet veel te beleven. Een restaurant, een klein museum, een kasteel, een paar huizen. Geen vliegveld, geen auto's, geen hotel, maar daarentegen een prachtig beschermd natuurgebied. Het ziet er nog steeds uit als op Mallorca honderd jaar geleden. Verlaten baaien een onbebouwde kust, hier kunt u afkoelen in het heerlijke turkooisblauwe water. Cabrera is zelfs voor veel inwoners van Mallorca een volledig onbekend eiland. 

Eigenlijk is het niet alleen een eiland in het zuiden van Mallorca, maar gelijk een hele archipel met 19 eilandjes, die te samen het Nationale Park Cabrera vormen. Het eiland heeft haar naam te danken aan de geiten. Dit eiland is met 17 km2 het grootste en  het enige bewoonde eiland van de archipel. Geiten leven er niet meer, omdat ze het gevoelige eco systeem zouden verstoren. Op het kleine eiland leven vele andere dieren, waarvan sommige zelfs alleen op Cabrera leven.

In de enige haven op het eiland wacht een gids op u en op afspraak, begeleidt hij u gratis over de mooiste paden door het park. Een van de mooiste wandelpaden voert vanaf de havenkade naar de 11 kilometer verder gelegen vuurtoren, vandaar heeft u een prachtig uitzicht over de gehele archipel. De rotsen steken hier 50 meter boven de zee uit.

 Een ander pad leidt naar het uitzichtpunt La Miranda Cova Blanca. Op deze route komt u langs het etnografische museum Es Celler. U kunt er keramische, maar ook gewone alledaagse voorwerpen van de lokale bevolking uit de 19e en 20 Eeuw als visnetten, manden en landbouwwerktuigen aanschouwen. In de voormalige bodega kunt u iets leren van de geschiedenis van het eiland. 

Van de eerste tot de zesde eeuw, gebruikten de Romeinen het eiland als tussenstop, op weg naar het Spaanse vasteland of naar Mallorca.  Zij waren ook degenen die de vraatzuchtige geiten meenamen naar het eiland. Als de matrozen terug kwamen op het eiland hadden ze altijd voldoende vlees. Daarna kwamen de Moren, die vanaf de negende eeuw bijna het hele Iberische schiereiland onder controle hadden. De gids neemt u verder mee naar het kasteel gebouwd op de rots boven de haven ingang. Het werd gebouwd in de late 14e Eeuw, om het eiland Mallorca te beschermen tegen de piraten.  Decennia, was Cabrera bekend als pirateneiland. Tot ver in de 20e Eeuw verborgen smokkelaars op het eiland haar producten. Tijdens de wandeling wijst de gids altijd naar zeldzame plantensoorten. Op Cabrera vindt u 30 inheemse planten, die alleen op Cabrera groeien. Wilde olijfbomen, jeneverbessen, rozemarijn, wolfsmelk en citroen klaver bepalen het landschap.

De onder zee wereld is nog diverser: tandbaarzen, murenes, dolfijnen en zelfs bedreigd dieren in de Middellandse Zee zoals zeeschildpadden en walvissen kunt u tijdens een duik tegenkomen.  In de talloze onderwater grotten hebben zich talloze zeldzame vissen en koralen gevestigd. Watersporten en sportvissen is in het nationale park verboden. Het aantal zeilboten wordt beperkt en slechts een paar vissers mogen met een traditionele boten vissen.

U bereikt Cabrera vanuit Colonia de Sant Jordi en Portopreto. Enkele bedrijven bieden boottochten aan naar het reservaat.  Laat u door de prijs niet weerhouden Cabrera onbekend, maar werkelijk een schitterende excursie tijdens uw vakantie op Mallorca.