Huis kopen op Mallorca

Veel mensen brengen hun vakantie door op het prachtige eiland Mallorca en dan komen ze vaak tot de conclusie, dat men op Mallorca een huis of vakantie huis wil kopen. Mallorca is natuurlijk een ideale plek, om te genieten van een welverdiende pensioen. Mallorca bereikt u na een paar uurtjes vliegen en aangezien de prijzen van een ticket goed betaalbaar zijn, is mallorca ook ideaal om een eigen vakantie huis te kopen.
De populariteit van een eigen woning op Mallorca verklaart dan ook waarom zoveel makelaars actief zijn op Mallorca. Het kopen van een onroerend goed in Mallorca is niet voor bangeriken, omdat het belangrijk is dat alle contracten goed worden afgesloten en daarbij rekening wordt gehouden met de geldende wetten. Soms vraagt u zich af hoe kom ik door deze administratieve rompslomp. Daarom adviseer ik u om een goede makelaar te nemen, zijn kennen het volledige proces
Op Mallorca begint de aankoop van een onroerend goed met de ondertekening van een optie-koopovereenkomst ( contracto de Arras ). Door de betaling van een bepaald bedrag is de koper verzekerd van de optie op de woning voor een bepaalde periode. Op Mallorca is dit vaak 10% van de koopprijs. Deze borg wordt natuurlijk later verrekend met de koopprijs. Als de koper mocht besluiten van de koop af te zien binnen de termijn, zal de koper de borg niet terugkrijgen. Ziet de verkoper af van de verkoop, moet deze zelfs het dubbele bedrag betalen.
In de optie-koopovereenkomst worden alle belangrijke zaken opgenomen. Zo ook wanneer het koopcontract (escritura de compraventa) ondertekent moet worden en daarmee het onroerend goed moet worden overgedragen.
Bij het kopen van onroerend goed in Mallorca gelden geen vaste vormen van overeenkomst. Zo worden mondelinge koopovereenkomsten geaccepteerd en beschouwd men deze als toegestaan ​​en afdwingbaar. Ik adviseer u echter dringend, om toch te kiezen voor een schriftelijke koopovereenkomst (contrato privado) en deze te laten registreren bij de notaris. De notaris vraagt ​​drie dagen voor de notariële vastlegging van een akte.  Het pand zal voor vijf dagen worden afgesloten na de toezending van het kadastraal register.
De koper betaalt voor de certificering van de koopovereenkomst bij de notaris, het volledige aankoopbedrag aan de verkoper. De betaling loopt volgens afspraak via een gedekte bankcheque of via financiering. In het laatste geval zal een medewerker van de financierende bankinstelling aanwezig zijn.
De wet in Mallorca  zegt eigenlijk dat de verkoper en de koper het eens moeten worden over alle gemaakte kosten. In de regel betaalt echter de koper alle kosten.
De geschatte kosten van een conventionele aankoop van onroerend goed in Mallorca zijn:
1 Notariskosten ( honorarios de Notario ) - ongeveer 0,4 tot 0,8% van de aankoopprijs.
2 Overdrachtsbelasting : ITP - 7 %.
3 Kadastrale registratie ( Aranceles del Registro ) ongeveer 0,5 %.
4 Advocaat kost ongeveer 1,5 % van de aankoopprijs.
Daarnaast kunnen er nog lopende belastingen bij komen. U moet hier denken aan een onroerend goed belasting  (Impuesto sobre Bienes Inmuebles, IBI ). Het tarief verschilt per gemeente, bedraag meestal tussen de 0,3% en 0,4 % van de kadastrale waarde.
Zoals hierboven blijkt moeten een aantal stappen worden gezet, om eindelijk eigenaar te zijn van uw eigen huis op Mallorca, maar met een goede makelaar gaat het bijna altijd vanzelf.