Esporles bergdorp op Mallorca

Esporles is een bergdorp gelegen in de Sierra de Tramuntana, aan de westkant van Mallorca. Dit mooie dorp heeft veel van zijn oorspronkelijke charme, met typische stenen huizen en kronkelende straatjes weten te behouden. Esporles wordt vaak over het hoofd gezien door toeristen, misschien omdat het moeilijk is te bereiken met het openbaar vervoer. Toch is het dorp ook bij de steeds grotere internationale gemeenschap en permanente bewoners een geliefde bestemming. Esporles profiteert van een prachtig landschap en uitstekende verbindingen met Palma en andere zones. Esporles ligt ook dicht bij de enige Universiteit van de Balearen en de Silicone Valley van Mallorca.

Esporles werd opgericht door de binnenvallende Moren en later verder ontwikkeld tijdens de christelijke herovering in de 12e eeuw.  Het dorp wordt vaak geassocieerd met de aangrenzende gebieden van Banyalbufar en Valdemossa en staat bekend om zijn landbouw en uitgestrekte eikenbossen.

In Esporles vindt u veel lokale winkels en elke zaterdag wordt een markt gehouden, waar vele regionale producten worden aangeboden. Esporles ligt op slechts 20 minuten rijden van Palma en 10-15 minuten van meerdere winkelcentra, de grootste supermarkten en een bioscoop.

Bezienswaardigheden in Esporles: de bezienswaardigheid in Esporles is het historische landgoed en museum La Granja, dat dateert uit de Romeinse tijd en gewaardeerd wordt om zijn natuurlijke waterbronnen. Het landgoed en museum zijn toegankelijk voor het publiek. Daarnaast is er een gotische kerk in Esporles, een rivier en een aantal bruggen. Het dorp is een goede uitvalsbasis om de omgeving, Palma en de vele bergdorpjes te verkennen met de auto.

Esporles is een prima bestemming als u meer houdt van de bergen dan de zee. Esporles is een goede plek om te wandelen en te genieten van de natuur en om lokale producten te proeven. Bezoekers worden hier vriendelijk verwelkomd, hoewel veel toeristen zult u niet tegenkomen.  Excursies naar Valldemossa, Banyalbufar of de hoofdstad Palma zijn goed te doen vanuit Esporles. Bent u geïnteresseerd in biologische wijn, moet u de wijngaard Es Verger bezoeken.

Er zijn tal van restaurants in Esporles.  Een van de oudste lokale restaurants, dat bekend staat om de beste speenvarken op het eiland is genaamd La Villa. Zelfs voor accommodatie is gezorgd in Esporles, u kunt verblijven in hotels en zelfstandige woonheden. In de regio vindt u ook nog gerenommeerde boetiek hotels en is agrotoerisme mogelijk.

Jaarlijks wordt het culinair festival gehouden in oktober, genaamd Fira dolça, hier vindt u het beste gebak van het eiland. Tal van lokale evenementen en feesten vinden plaats in de loop van het jaar, ze worden voornamelijk georganiseerd voor de bewoners.

Esporles is een prima vakantiebestemming, maar ook om permanent te wonen. Het weer is vochtiger dan in de kustgebieden en in de winter sneeuwt het soms., maar geniet vooral van uw bezoek aan dit authentieke, mooie dorp in Mallorca!