Onbekende baaien van Mallorca

 Cala En Basset
Zoals gebruikelijk gaan de meeste toeristen op het eiland Mallorca, vaak naar dezelfde stranden, die in de buurt liggen van de hoofdstad Palma. Een beetje uit de buurt vindt u echter vele baaien en stranden die ook mooi zijn, maar minder bekend is en dus veel minder druk.

Ik zal hieronder drie relatief onbekende baaien voorstellen, die u eens moet bezoeken als u op zoek bent naar een mooie en rustige plek voor uw volgende strand uitstapje.

Ik begin in Manacor, Cala Varques, een prachtig strand dat is gelegen aan het einde van een kloof, die u wandelend door een typisch mediterraan bos bereikt. Om er te komen rijdt u, van Porto Cristo richting Santanyí en net voor Son Fortesa Vell moet u afslaan naar een ongemarkeerd pad, vanaf daar moet u door een poortje en gaat u te voet verder en 15 minuten later bent u op het strand. 
Het strand  maakt indruk met wit zand en kristalhelder water. Heel dichtbij ligt een kalkstenen grot, die u zwemmend kunt bereiken en die de moeite waard is om te bezoeken, als de getijden het mogelijk maken.
Daarnaast zijn er ook nog de beroemde grotten "Cuevas del Drac", die in de buurt (6 km) liggen, een van de meest populaire natuurlijke enclaves, die u ten minste eenmaal moet hebben bezocht.

De Cala Es Carbo is zeker een van de wildste baaien op Mallorca.  Een vlakke zandstrand met krijtwitte zand duinen. Vanuit Es Dolç loopt u in een rustig tempo in zo'n 20 minuten langs de kust langs de dokken. Eenmaal aangekomen kunt u het natuurpark Cabrera en diverse kleine eilanden zien. In het in de buurt gelegen Colonia de Sant Jordi, kunt u in het restaurant "Marisol" een goede lunch voor ongeveer € 15 nuttigen.

Tot slot in Andratx, in het uiterste zuidwesten van de Sierra de Tramuntana, vindt u Cala En Basset. Deze onbekende baai is interessant voor de liefhebbers van ruige en robuuste rotsformaties. Er is een vogelreservaat, volledig omringd door groen en kliffen, met vele wandelpaden, die u kunt verkennen.
De paden eindigen in een zanderig terrein met rustig water, omringd door hoge kliffen en met een imposante vuurtoren. Het uitzicht op de baai is adembenemend en geeft u de indruk als of u op een afgelegen strand in de Stille Oceaan bent.
Het is iets moeilijker te bereiken in een stevig wandeltempo bereikt u Cala En Basset in 40 minuten.
U kunt uw auto parkeren in Sant Elm aan de voorkant van het restaurant Es Moli, in de buurt van het huis van Can Tomeví. Hier volgt u het pad dat direct aan de rechterkant van dit pittoreske huis loopt.