De mooiste herfstmarkten op Mallorca

De herfsttijd is niet alleen de oogsttijd op Mallorca, maar vooral in november vinden er veel dorpsfeesten, de zogenaamde Ferias of Firas plaats. Sommige herfstmarkten kennen een lange traditie.  De Firas genieten een grote populariteit onder de lokale bevolking en toeristen.

Goed klinkende namen zoals champignonbeurs, pompoenbeurs, honingbeurs maken dat je op bezoek wilt. Zelfs vandaag worden Mallorcaanse producten en goederen nog steeds aangeboden. Het aanbod varieert echter. Sommigen kunnen teleurgesteld zijn als ze veel kitsch-, junk- en porseleinartikelen op de markt vinden. Maar dat houdt de bezoekers van de Firas niet tegen.

Op de "goede donderdag" (14 november), de "Dijous Bo", barst de stad Inca uit zijn voegen. Het is de grootste en een van de oudste jaarmarkten op het eiland. De zoektocht naar een parkeerplaats wordt een spel van geduld, zodat de reis met het openbaar vervoer een beter alternatief is.  Op deze markt waar traditie en moderniteit samenkomen schuifelen jaarlijks zo'n 200.000 bezoekers langs de kraampjes.

Op het pompoenfestival in Muro (weekend, 2/3 november) wordt bijvoorbeeld de grootste pompoen getoond.  Een overblijfsel van het agrarische verleden van Mallorca. In Caimari draait het om de olijven, in Llubí om de honing en in Mancor de la Vall om de paddenstoelen.

De herfstmarkten op Mallorca hebben nog veel van een traditie weten te behouden.

Overzicht van de herfstmarkten op Mallorca

Tot zondag 3 november vinden de paddenstoelweken plaats in Alaró. Geen typische Fira, maar de restaurants van de plaats bieden speciale menu's.
Vrijdag 1 november Inca: Fira de l'Art (alles over kunst). Van 9 tot 19 uur middeleeuwse markt.

Zaterdag en zondag, 2 en 3 november, pompoenfestival (Fira de la Carabassa) in Muro.
Zondag 3 november, Sant Marçal (Marratxí), herfstbeurs Fira de Tardor (lokale en ecologische producten).

Vrijdag tot zondag, 8./9./10. november, Pollença, Fira d'Artesania (handwerk).
Donderdag 14 november Inca: Dijous Bo (grootste fira van Mallorca, landbouw, vee, ambachten, industrie, voedsel, boerenmarkt, volksfeest).

Weekend, 16./17. november, Caimari (Selva): olijfolie en oilfira (olijfolie en olijven, landbouw, handwerk).

Zondag 17 november, Llubí: Honigfira (honing, landbouw, handwerk).

Weekend, 23./24. november, Sa Pobla: Fira de l'Arrós (rijstgerechten, landbouw, handel, industrie, vee) Van 17 tot 26 november vinden de weken van de "Menjar Bé" plaats in de restaurants van het dorp.

Zondag 24 november, Santa Maria: Fira del Vi Novell (wijn, landbouw, industrie).

Zondag 24 november, Bunyola: Fira de Santa Catalina (landbouw, veeteelt, handwerk).

Weekend, 30 november  - 1 december, Mancor de la Vall: paddenstoelen en berg fira (landbouw, veeteelt en handwerk).