Pasen op Mallorca

Pasen in Mallorca: Semana Santa is heel bijzonder! De Semana Santa (Heilige Week), die overeenkomt met onze Heilige Week, is zeker een bezoek waard. Het hele eiland viert de week van Palmzondag, de zondag voor Pasen, tot Paaszondag op een speciale manier, want Pasen is het belangrijkste religieuze festival voor de overwegend katholieke Mallorcanen.

 In veel steden wordt het Passion verhaal van Christus weergegeven in toneelstukken en processies. De boetelingen zwerven door de straten met soms enorme houten kruisen of heiligen met rammelende ijzeren kettingen. Deze processies duren vaak enkele uren.

De processie van de Heilige donderdag in Palma is de belangrijkste
Op de avond van Witte Donderdag komen de gelovigen en geïnteresseerden alleen samen in de kathedraal van Saint Mary (Le Seu) in Palma de Mallorca en ervaren daar een feestelijke dienst, waarin ook palm- en olijftakken worden gezegend. Na de dienst, rond 19.00 uur, dragen de gelovigen en de meer dan 30 broederschappen (boetelingen) de "Cristo de la Sang", de Christusfiguur die het meest wordt vereerd door het Mallorcaanse volk, naar de kathedraal.

De processies vinden plaats in stilte behalve het geluid van de trommels en trompetten. De boetelingen zijn gekleed in middeleeuwse gewaden, omdat de processies en voorstellingen zijn afgeleid van middeleeuwse volksspelen.

Ook op Goede Vrijdag vinden er processies plaats. In Pollenca, wanneer de duisternis valt, wordt de Christusfiguur van het kruis verwijderd en de 365 treden van de Calvarieberg naar beneden, naar de  ​​naar de parochiekerk gebracht. Deze processie is bijzonder sfeervol vanwege de talloze kaarsen die de gelovigen in hun handen houden. Maar ook in Palma vindt de zeer bezienswaardige processie plaats: die van het Heilig Graf. Het begint om 19:30 op de Placa de Francesc. 

Op Goede Vrijdag is ook het passiespel op de trappen van de kathedraal van Le Seu het vermelden waard. Daar speelt rond 12 uur een dramagroep het verhaal over het lijden van Christus na.

Op Paaszondag zijn er uitstekende diensten over het hele eiland die een bezoek waard zijn. Mallorcans houden graag paasmaandag vrij voor een picknick op het platteland. De families genieten van de warme dagen op een prachtige plek in de natuur en genieten van het heerlijke eten en natuurlijk krijgen de kinderen ook chocolade-eieren, de zogenaamde "Mona des Pascua". Als u deze Pasen iets nieuws wilt proberen, huur dan een gezellige finca, boek een hotel of appartement op Mallorca en ervaar de "Semana Santa" op het eiland.