Deià hippie- en kunstenaarsdorp

De idyllische plek in het Tramuntana-gebergte ontwaakt langzaam uit zijn nachtelijke schoonheidsslaap. Waar andere dorpen op het eiland al sinds 8 uur 's ochtends bezig zijn, is het in Deià rond 10 uur 's ochtends nog best gezellig. Op straat hangt de geur van vers gebrande koffie, de eerste zonnestralen vallen op de hoofdstraat, die wordt beschermd door de hoge bergwand. Maar er is nog steeds niets te zien van vakantiegangers of locals.

De eerste manier om wakker te worden is door naar café-restaurant Ca na Marca te gaan. Op het gezellige buitenterras serveert een Mallorcaanse serveerster met felgroene ogen een café con leche (koffie met melk), met gebak en vers geperst sinaasappelsap.

Na het ontbijt is het de moeite waard om een ​​korte ontdekkingstocht door het dorp en haar kronkelende straatjes te maken. Op de hoek van de straat opent een boetiek met boho-kleding (bohemian)  en handgemaakte sieraden.

De aangrenzende cafés en bars lopen langzaam vol met gasten. In de smalle straatjes staan ​​rododendronbomen in volle bloei, Mallorcaanse katten, die op elke hoek in Deià te vinden zijn, ontspannen in de schaduw. De plek straalt een zekere hippie-flair uit die terug te voeren is op de afgelopen decennia.

In de jaren zestig en zeventig vestigden hippies van over de hele wereld zich in het kleine plaatsje. Een paar kleine cafés, bars en winkels herinneren aan deze tijd.

Het ontmoetingspunt voor oudere en jongere "bohemiens" is de Sa Fonda-danszaal, zoals het toen was. De locatie is ontstaan ​​in de jaren 50. Veel bekende muzikanten zouden er feest hebben gevierd. Ook nu nog worden er regelmatig concerten en ambachtsmarkten gehouden op het ruime buitenterras.

Ter hoogte van de bushalte en het vijfsterrenhotel “Belmond La Residencia” leidt een straat omhoog naar de kerk en de historische begraafplaats, waar kunstenaars zoals Robert Graves begraven liggen. Het nabijgelegen huis van de Britse dichter en schrijver is gerenoveerd en is sinds 2006 open voor bezoekers.

Eenmaal boven heb je een weids uitzicht over de westkust van Mallorca, die door zijn gelijkenis niet voor niets vergeleken wordt met de Californische kust. De nieuwe urbanisatie "Petit Deià" bevindt zich links onder het uitkijkplatform. Het project met tal van luxe nieuwbouw wordt door de lokale bevolking nogal kritisch bekeken.

Hollywoodsterren en andere beroemdheden voelen zich ook aangetrokken tot Deià. Velen van hen verblijven in het luxe vijfsterrenhotel “Belmond La Residencia”. Robbie Williams, Pierce Brosnan, Melanie Griffith, Mike Oldfield, Kate Moss, Christiano Ronaldo en Lady Di zouden daar te gast zijn geweest.

Zowel binnen als buiten het hotel zijn kunstwerken te zien, waaronder werken van Joan Miró. De beeldentuin met werken van Balearen, Spaanse en internationale kunstenaars werd in 2012 ingehuldigd. Het hotel heeft ook twee restaurants: Café Miró en El Olivo.

Ondanks de aanhoudende Corona-crisis is de boekingssituatie voor juli en augustus goed. “Momenteel zijn we heel tevreden met de cijfers. Bovenal is er een echte "run" op restaurants en bars in Deià. Mensen willen er gewoon weer uit en genieten van het leven”, zegt Hanna Bornebusch, pr-manager van het hotel.

De kustplaats heeft op culinair gebied veel te bieden. In het centrum van het dorp ligt restaurant Sebastiàn, dat wordt gerund door een Duits-Iers echtpaar. Andere restaurants zijn onder meer Es Raco d'es Teix, Can Quet, Xellini en de Trattoria Italiana.

Of het nu gaat om een ​​gezellig diner, een zondagse wandeling door de steegjes of om lekker te dansen bij een concert: Deià is altijd een bezoekje waard!