Mallorca zwemregels

De strandwacht blaast op haar fluitje. Het geluid galmt schril over het strand. “Cuidado! Voorzichtig!" roept ze richting de zee. Daar peddelt een jonge vrouw schijnbaar verstrooid tussen de zwemmers door. “Veel mensen weten niet dat je op de boeien moet letten”, legt Sonia Moretti uit. De jonge Argentijnse is verantwoordelijk voor de beveiliging van Playa de Palma aan Balneario 14. Zwemmers mogen alleen binnen de gele boeienzone blijven, alle vaartuigen buiten, zodat ongelukken worden voorkomen. Zwemmers mogen niet komen in het gebied waar jetski's, surfplanken en dergelijke te water worden gelaten. Deze vaarweg is gemarkeerd met gele boeien of met rode en groene boeien.

In totaal 60 strandwachten, socorristas in het Spaans, bewaken de stranden van de hoofdstad van het eiland tijdens het seizoen. Ongeveer 320 doen hun werk op Mallorca. Je doorloopt een uitgebreide opleiding. Twee derde van de stranden van het eiland wordt bewaakt. De Socorrista's beginnen hun dienst op 1 mei. Als vuistregel geldt dat men de stranden moet beveiligen van 10.00 tot 18.00 uur en in de zomer soms tot 19 of 19.30 uur. Het badmeesterseizoen eindigt op 31 oktober.

Groene, gele, rode of oranje vlag

Op deze dag wappert een groene vlag bij de badmeestertoren in Playa de Palma. Zo staat niets het zwemplezier in de weg. “Eigenlijk houden de strandbezoekers zich aan de richtlijnen van de vlaggen”, legt Sonia Moretti uit. Het markeren van de stranden geeft aan of het veilig is om in zee te zwemmen.

De regel is: als de rode vlag wappert, mag je het water niet in. Badmeesters controleren regelmatig het weer, kijken naar de golven en zo kunnen de vlaggen van minuut tot minuut veranderen. De rode vlag geeft gevaren in het water aan, hij wordt ook gehesen als er bijvoorbeeld rioolwater in zee is gestroomd en de waterkwaliteit daardoor slecht is. Dit gebeurt vaak op het stadsstrand Can Pere Antoni van Palma na een regenachtige dag.

Met gele vlaggen mogen zwemmers alleen in ondiep water blijven en niet ver de zee in zwemmen. Met geel is er gevaar. Oranje waait zelden in de wind en dat betekent dat de strandwachten afwezig zijn.

Op de stranden zijn nog twee andere vlaggen te zien: De waarschuwing voor kwallen in het water. De vlag toont paarse kwallen op een witte achtergrond.

Blauwe vlaggen

Er zijn ook de blauwe vlaggen. Op Mallorca en de naburige eilanden kregen dit jaar in totaal 31 stranden het kwaliteitskeurmerk. Dat waren er zeven minder dan in 2020. De stranden van Sant Elm, Port de Sóller, Cala Barques, Cala Molins en Playa Formentor voeren deze zomer geen blauwe vlaggen meer. Het keurmerk, gecreëerd in Frankrijk in 1987, staat internationaal voor netheid op de stranden en diensten zoals douches, strandwachten en hellingen voor rolstoelgebruikers.

Welke basisveiligheidsregels moeten zwemmers in de Middellandse Zee in acht nemen? Belangrijk om te weten: Op twaalf van de 208 Playas op Mallorca zijn er regelmatig hoge golven, waaronder Cala Barques in Pollença en Cala Mesquida in Capdepera.

Sommige stranden, zoals Playa de Muro, staan ​​ook bekend om hun stroming. Wie merkt dat hij door de stroming wordt verdreven, moet er niet direct tegenin zwemmen, maar proberen opzij te drijven om op een ander punt bij de kust te komen. Tegen de stroom in zwemmen kost veel kracht. Het is ook belangrijk om kalm te blijven en niet in paniek te raken. Degenen die in nood zijn, houden hun armen omhoog, zwaaien en roepen om hulp, zodat ze de aandacht van de Socorrista's op het strand en andere zwemmers op zichzelf vestigen.

Het is extreem gevaarlijk om van rotsen en kliffen in zee te springen als je het gebied niet kent en onder water de bodem raakt. Zo gebeuren er veel ongelukken.

 Waarschuwen moeten we u ook voor pijnlijke ontmoetingen met de bewoners van de zee: in de Middellandse Zee zijn bijvoorbeeld vuurkwallen en kompaskwallen te vinden, in sommige gevallen zijn ook zogenaamde Portugese galeien gesignaleerd. Contact met deze dieren kan brandwonden op de huid veroorzaken. Iedereen die "merkbaar" een kwal is tegengekomen, moet de aangetaste delen van het lichaam met veel zout water afspoelen. Absoluut geen zoet water gebruiken. Kou verlicht ontstekingen en pijn. Je kunt dus ijsblokjes van de strandbar in een handdoek verpakken en op het geblesseerde gebied leggen.

De ontsteking wordt vaak verergerd door sommige "huismiddeltjes". Dit omvat: wrijven met een handdoek of zand, evenals het aanbrengen van azijn, ammoniakoplossing, alcohol of urine. Maar dit verhoogt alleen het risico op infectie.

Ook is het raadzaam om in je handen en zwemkleding te zoeken naar eventuele tentakels en deze te verwijderen met een pincet of een hard voorwerp zoals een creditcard.

De meest giftige vis van Europa

Natuurlijk helpen de strandwachten ook na een kwallenblessure of een ontmoeting met een pieterman. De pieterman wordt beschouwd als de meest giftige vis van Europa. Als je door hem wordt gestoken, laat dat een pijnlijke wond of een allergische schok achter. Overdag graven de dieren het zand in het oevergebied in en zijn daar perfect gecamoufleerd. Het dragen van zwemschoenen dient als bescherming tegen de pieterman. In rotsachtige delen beschermen dergelijke schoenen ook tegen de stekels van zee-egels.

Als u toch op de ruggengraat van een pieterman stapt moet de wond worden gedesinfecteerd en eventuele steekresten worden verwijderd. Medische behandeling is nodig als de wond hevig bloedt en als het weefsel rond de verwonding binnen 30 minuten opzwelt en rood wordt.