Ibiza, Mallorca of Menorca

Tot de Balearen behoren het populaire eerder genoemde Mallorca, feestkind Ibiza, serene Menorca, boho-chic Formentera en natuurparadijs Cabrera. En deze eilanden zien meer dan 300 dagen zon per jaar.

Maar wat je misschien niet weet, is dat elk van deze eilanden een heel aparte persoonlijkheid heeft - en verschillende plekken binnen elke bestemming die verschillende vakantie-ervaringen kunnen bieden. En bepaalde eilanden (of plekken op het eiland) zijn in het laagseizoen gesloten, dus het is de moeite waard om te begrijpen waar en wanneer de beste tijd is om elke plaats te bezoeken om echt te genieten en uw vakantie te maximaliseren.

Denk na over uw vakantiestijl en wat u uit uw reis naar de Balearen wilt halen - is dit een huwelijksreis? Vriendinnen reis? Ophalen van familiebanden? Op vakantie met kleine kinderen? Solo reis? Ben je van plan om sociaal afstand te nemen en landelijke plekjes te verkennen of te genieten van een levendig eet-/nachtleven? Liever een bruisend strand met alle voorzieningen of een verborgen baai die alleen te voet bereikbaar is? Als je eenmaal hebt besloten, lees dan de onderstaande gids om het beste eiland voor je vakantie te kiezen.

Mallorca

Het beste voor: Budget-, middenklasse- en luxereizigers, fans van all-inclusive en mensen die van het strand houden, maar ook van het verkennen van dorpen en attracties.

Wanneer Mallorca bezoeken?: Mallorca is het enige Balearische eiland dat je echt het hele jaar door wilt bezoeken. De beste tijden om te bezoeken zijn het voor-en naseizoen, zoals april tot mei en september tot oktober. De zomer is druk, maar ideaal voor zonaanbidders. Hoewel de late herfst, winter en vroege lente misschien geen gegarandeerde zon en warme temperaturen hebben, is er op veel plekken op het eiland, vooral Palma, nog genoeg te doen en te zien - en je kunt ook geluk hebben met het weer. Paasweek heeft geweldige processies, en er is carnaval in februari. Palma herbergt een aantal musea en het eiland heeft meer dan 70 wijnmakerijen.

Het leuke van Mallorca is dat het voor ieder wat wils heeft. Degenen die zich vervelen op het strand, kunnen een bezoek brengen aan een van Europa's zeldzame ronde kastelen, het gotische 14e-eeuwse kasteel Bellver. Door verschillende grottenstelsels, zoals de Drach-grotten, kunnen bezoekers ontsnappen aan de hete zon in ruil voor ondergrondse stalagmieten en meren. Met een aantal mooie dorpen, zoals Pollença, met een stenen Romeinse brug, het kustplaatsje Santanyí, Valldemosa, een van de hoogste dorpen van Mallorca en Fornalutx, genesteld in de bergen van Serra de Tramuntana, valt er genoeg te ontdekken.

Wandelpaden en uitkijkpunten zijn verspreid over het eiland - in de Torrent de Pareis-kloof moet je een paar rotsblokken beklimmen. Beginners geven misschien de voorkeur aan de twee uur durende trektocht naar het kasteel op de top van de berg Puig d'Alaro vanuit de plaats Alaro. Cap Formentor, bekend als het "ontmoetingspunt van de wind", is een schiereiland met een vuurtoren op de klif met dramatische, panoramische uitzichten.

Laten we het strandtafereel echter niet buiten beschouwing laten. Hoewel er net buiten Palma tal van strandhotels zijn waar u kunt genieten van zand en zon, zijn enkele van de beste stranden en verborgen baaien verspreid over het eiland. Formentor Beach maakt deel uit van het schiereiland Cap Formentor en de kleine baai van Tuent is kiezelachtig maar uitzonderlijk mooi. Het fijne witte zand en het heldere water van Cala des Moro kunnen in de zomer druk zijn, maar zijn nog steeds een bezoek waard.

Mallorca's accommodatie varieert van goedkope huisverhuur, backpacker hostels, high-end luxe hotels (, all-inclusive resorts en alles daartussenin. Degenen die willen ontsnappen aan de drukte moeten een auto huren en serene plekjes op het eiland zoeken, terwijl reizigers toegang willen tot meer eetgelegenheden en culturele opties zouden in of rond Palma moeten blijven.

Ibiza

Het beste voor: luxe reizigers, groepen, vriendenreizen, jonge stellen, mensen die een trendy cocktailscene willen, fijnproevers en gezondheids- en fitnessliefhebbers.

Wanneer Ibiza bezoeken: degenen die Ibiza's epische partyscene willen ervaren, moeten rekening houden met de zeer belangrijke data in mei en september. Dit is wanneer de openings- en sluitingsfeesten worden gehouden, het begin en het einde van het clubseizoen. Door COVID 19 zijn de jaren 2020 en 2021 natuurlijk heel anders verlopen.

Ibiza is de afgelopen jaren voorbij clubbing geëvolueerd. Het staat nog steeds bekend om house/techno-muziek, maar het is uitgebreid met R&B-artiesten zoals Craig David of reggaetonzangers zoals Nicky Jam. Het eiland staat vol met nieuwe duurzame restaurants met gerechten van boer tot bord, verse vruchtensappen en veganistische ontbijten. Yoga- en meditatieretraites worden vaak over het hele eiland gehouden en de spa-scene van het eiland groeit langzaam in populariteit. Ibiza is niet langer alleen voor feestbeesten, het is ook voor gezonde reizigers. En het is niet verwonderlijk dat een nieuwe generatie coole kinderen die 's avonds willen feesten en overdag gezond willen eten, profiteren van Ibiza's zelfheruitvinding. De beste katerbehandeling is echt een vitamine C-smoothie en een yogales (althans op Ibiza).

Voor een dosis cultuur en geschiedenis is de oude binnenstad met het witte dak van Ibiza leuk om te verkennen wanneer de hitte van de zon zakt. Dwaal door de kronkelende straatjes en bekijk de ambachtelijke straatmarkten. En net als de andere bestemmingen in de Balearen, zijn er overal op het eiland prachtige baaien te vinden. Mijn favorieten zijn Sa Caleta, ondersteund door roodachtige kliffen, het rustige kiezelzand van Xuclar en Aguas Blancas, genesteld in met pijnbomen bedekte kliffen.

Luxe reizigers zouden een boot kunnen huren, om te genieten van enkele van de beste baaien van het eiland. Je kunt ook ontsnappen met een bootbezoek aan Es Vedra, een klein onbewoond eilandje in de buurt.

Menorca

Het beste voor: gezinnen, pasgetrouwden, fijnproevers, reizigers die buiten de gebaande paden willen gaan of sociale afstand willen bewaren.

Wanneer te gaan: Het is het beste om te bezoeken tussen april en oktober. Menorca is al het 'minder bereisde eiland', dus een bezoek tijdens het laagseizoen (november tot maart) kan betekenen dat hotels, restaurants en attracties gesloten zijn - en je kunt te maken krijgen met slecht weer dat de strand- of wandelmogelijkheden beperkt.

Als u op zoek bent naar een strandvakantie die niet in het Caribisch gebied ligt, overweeg dan Menorca - een eiland dat vaak wordt vergeten in plaats van het chique Ibiza en het drukke Mallorca. Buiten de twee grootste steden van het eiland, Mahón en Ciutadella, is het eiland relatief rustig.

Snorkel- en duikliefhebbers zullen het geweldig vinden dat het hele eiland wordt beschouwd als een UNESCO-biosfeerreservaat. Enkele van de beste duiken (let op hamerhaaien) zijn in de wateren van het Northern Marine Reserve.  Wandelaars zouden moeten plannen om een ​​deel of alles van de beroemde Camí de Cavalls te doen. Dit prachtige kustpad raakt bijna elk deel van het eiland. Plan om langs torenhoge kliffen, groene heuvels, adembenemende uitzichtpunten aan zee en meer te dwalen.

Menorca is het eiland voor diegenen die willen wandelen om bij de perfecte idyllische strandbaai te komen. Hoewel sommige stranden populairder zijn dan andere, is de kans groot dat je een rustiger plekje vindt, vooral in het tussenseizoen. Met bijna 75 stranden op het eiland is er genoeg zand en zon voor iedereen. Enkele van de beste zijn Es Talaier, waarvoor een wandeling van 15 tot 20 minuten nodig is om er te komen, de roodachtige rotsen en het zand van Cala El Pilar, een trektocht van 30 minuten, of Cala Escorxada, die ongeveer een uur duurt om te voet te bereiken.

Het huren van een auto is essentieel op Menorca. Boek uw huurauto met een creditcard die een huurverzekering biedt.

Lees echter alle kleine lettertjes voordat u boekt om er zeker van te zijn dat u de regels en eventuele uitsluitingen met betrekking tot de dekking volledig begrijpt.

Formentera

Het beste voor: hippie- of boho-chique reizigers, strandzwervers, luxe reizigers en kleine groepen.

Formentera heeft enkele van de beste stranden ter wereld, waaronder de beroemde Ses Illetes en de rotsachtige zandmix bij Calo Des Mort. Het kristalheldere zand is fijn in Caribische stijl en het turkoois getinte water is een van de helderste van Europa.

Een reis naar Formentera is echter niet goedkoop. Omdat het eiland zo klein is, zijn de accommodatiemogelijkheden (zowel verhuur als hotel) beperkt en snel vol. Dus hoewel Formentera een relaxt type reiziger aantrekt, moet je ervoor zorgen dat je een georganiseerde relaxte reiziger bent en vroeg boekt om de beste opties en prijzen te krijgen. U kunt echter besparen op autohuur door een fiets te huren en naar de stranden te fietsen (als u tegen de middagzon kunt).

Naast strandbezoeken, bootverhuur en watersporten, is er niet veel te doen op dit eiland, maar gewoon relaxen. Het eiland is het beste voor luie reizigers die in de stemming zijn voor ontspannende stranddagen, alleen pauzeren om te fietsen naar de lunch voor een bord vol verse garnalen, hun geluk beproeven bij staand peddelen of een bezoek aan een vuurtoren.

Als je het strand van Formentera wilt bekijken, maar een meer levendige vakantie wilt, zijn dagtochten mogelijk. Veerboten vertrekken elk uur of een half uur vanaf Ibiza en de reis duurt slechts 35 minuten, wat betekent dat u op dezelfde dag heen en terug kunt gaan en u zich geen zorgen hoeft te maken over het scoren van felbegeerde accommodatie.

Cabrera

Het beste voor: natuurliefhebbers, een landelijke ontsnapping, vogelaars, een dagtocht.

Er is één overnachtingsmogelijkheid op het eiland met 12 kamers — maar je kunt er maar één nacht in het hoogseizoen of twee nachten in het laagseizoen verblijven. De meeste bezoekers komen gewoon voor de dag.

Cabrera's sfeer is puur natuur en ontspanning. Toegang tot dit kleine, natuurlijke paradijs dat bestaat uit verschillende kleine eilandjes is gereguleerd. Boek een excursie vanuit Mallorca (Colonia Sant Jordi). Zodra u op het hoofdeiland aankomt, kunt u wandelen, vogels kijken, het eiland en zijn kasteel verkennen of zwemmen en snorkelen. De belangrijkste reden om naar dit eiland te komen is om er even helemaal tussenuit te zijn - verwacht niet veel te doen behalve het plezier van het buiten zijn te ontdekken.

Of het nu de stranden van Formentera zijn, de activiteiten van Mallorca, de zonsondergangbars van Ibiza of de wandelpaden van Menorca, de Balearen zijn ideaal voor elk type vakantie.

 En als je echt verlangt naar die ontsnapping aan de winterzon als het koud is op de Balearen, kun je altijd nog de Spaanse Canarische Eilanden overwegen.

Vakanties naar Mallorca

Vakanties naar Ibiza

Vakanties naar Menorca

Vakanties naar Formentera