Mallorca in maart

10 redenen voor een vakantie op Mallorca in maart

In maart wacht de lente op je op Mallorca. Na de korte, meestal zeer milde winter, ontspruiten overal lichtgroene bladeren, openen veel bloemen hun eerste bloesems, wordt het hele eiland wakker en ruikt het naar de lente. Voor iedereen die het graag wat rustiger aan doet en niet graag in lange rijen staat en de drukte in het verkeer ontwijkt, is maart de ideale maand om naar Mallorca te reizen.

Actieve vakantiegangers die van wandelen of fietsen houden, komen in maart ook graag naar de Balearen. Hoewel het hier vaak te koud is, vind je hier de optimale klimatologische omstandigheden om buiten actief te zijn. Natuurliefhebbers hebben nog steeds de kans om in maart de beroemde amandelbloesem te zien, die langzaam ten einde loopt. Het fascinerende landschap in de bergketens Serres de Llevant en Serra de Tramuntana met hun spectaculaire kloven is weelderig groen. Stromende watermassa's stromen door de rivieren, die zich verenigen in adembenemend mooie watervallen tot een stortvloed. En de nog steeds verlaten stranden nodigen uit tot lange wandelingen in ontspannende rust.

Hoe is het weer op Mallorca in maart?

Waarschijnlijk de meest gestelde vraag: hoe is het weer op het eiland in deze tijd van het jaar? De temperaturen in maart zijn al voldoende om op heldere, onbewolkte dagen te zonnebaden: het komt vaak voor dat de thermometer boven de 20°C komt. Met zo'n zeven uur zon per dag ontkom je aan het vaak grijze weer in Nederland en België. Die-hard mensen of reizigers met een wetsuit in hun bagage laten de watertemperatuur van 14°C koud in de ware zin van het woord. In het warme zand van de stranden warmen zwemliefhebbers snel weer op. De gemiddelde maximale dagtemperatuur van 17°C is perfect voor wandelen, fietsen en sightseeing. Zweterige momenten zijn onmogelijk, tenminste als je niet te veel accelereert tijdens het hardlopen of fietsen. Op koelere avonden zakt de temperatuur naar 8°C, maar met een iets dikkere jas kun je toch lekker buiten ontspannen. De ongeveer vijf regenachtige dagen per maand zijn snel vergeten zodra de zon weer uit de blauwe lucht schijnt. Onder het motto: “Slecht weer bestaat niet, alleen de verkeerde kleding”, kun je in maart genieten van aangenaam lenteweer.

Maart op Mallorca: perfect voor uitgebreide shoppingtrips

Op Mallorca, ondanks de milde zon, vullen de straten, cafés en bezienswaardigheden zich pas in maart langzaam met bezoekers. Wachtrijen valt in de winkels van z. B dus weg. De hoofdstad van het eiland is een uitstekend winkelparadijs. De belangrijkste straten zijn Avinguda/Avenida Jaime III en Passeig/Paseo Borne. Hier staan ​​de winkels en boetiekjes naast elkaar opgesteld. Het aanbod varieert van elegante designerartikelen tot de laatste mode en exclusieve lederwaren. Uiteraard zijn hier naast internationale designers ook tal van Spaanse merken zoals Zara, Custo, Pull & Bear en Desigual vertegenwoordigd. Naast kleding zijn er veel traditionele producten: de prachtige Mallorcaanse gekweekte parels, die betoveren met hun roomwitte glans, zijn over de hele wereld bekend. Ook de verleidelijk zoete amandelproducten zijn populaire souvenirs. Zo smelt de sappige Gató d'ametlla cake - de Mallorcaanse amandelcake - in je mond. Diverse volle wijnen, worden steeds populairder onder kenners.

Mallorca in maart: tijd voor culturele ervaringen

Een van de redenen om in maart een vakantie naar Mallorca te plannen is de ontspannen sfeer. Net als tijdens het winkelen geldt hetzelfde voor de loketten van de bezienswaardigheden: Geen lange wachttijden. U bent bijna alleen op uw ontdekkingstochten - bijvoorbeeld in de gotische kathedraal van Palma, het beroemdste en beroemdste gebouw op het Balearen-eiland. Het machtige gebouw met zijn enorme, kleurrijke roosvenster en de smeedijzeren luifel boven het altaar van Gaudi is een indrukwekkend gezicht. Hoewel de bouw in 1587 werd voltooid, begon het werk aan de voorgevel pas in 1852. Het werd voltooid aan het begin van de 20e eeuw. De bisschoppelijke kerk herbergt de grootste beweegbare klok in Spanje. Vanaf het Castell de Bellver kunt u genieten van een fascinerend uitzicht over de metropool. In de loop der jaren heeft het fort een breed scala aan doelen gediend: bijvoorbeeld als beschermend kasteel, koninklijke residentie en gevangenis. In het museum van het ronde kasteelcomplex uit de 14e eeuw stap je als bezoeker in de sporen van de stadsgeschiedenis van Palma.

Ontdek natuurlijke wonderen van de extra klasse

Het klimaat in maart is perfect voor uitgebreide natuurbelevenissen. Of u nu met een huurauto, op de fiets of te voet reist, bij aangenaam warme temperaturen kunt u uitgebreid genieten van uw excursies naar de buitengewone natuurlijke schoonheden van Mallorca. Op het meest noordelijke punt van het Balearen-eiland ligt de beroemde Cap de Formentor. De ruim 300 m hoge klif wordt gekenmerkt door wind en water, die verantwoordelijk zijn voor de bizarre rotsformaties. Eilandverkenners vinden er tal van uitkijkpunten zoals de Mirador Es Colomer, van waaruit u kunt genieten van een weids uitzicht over de kliffen. De grotten van Coves del Drac liggen in het zuiden van het dorp Porto Cristo aan de oostkust. Ze lonken met hun zes kristalheldere ondergrondse meren. Een van de watermassa's is de grootste in zijn soort in Europa. Over een lengte van 1.700 m dwaal je in de boot langs indrukwekkende stalagmieten en stalactieten. De grotten zijn het hele jaar open.

Ervaar de amandelbloesem van Mallorca bij warme temperaturen in maart

De amandelbloesem is een prachtig natuurspektakel: vanaf eind januari wordt het eiland ondergedompeld in een delicaat geurende zee van bloesems. Zachtroze en helderwit versmelten met het groene landschap tot een sensuele, bijna sprookjesachtige totaalcompositie. In het zuiden en oosten van Mallorca begint de amandelbloesem iets eerder dan bijvoorbeeld in het wat koelere Tramuntana-gebergte. Meestal blijft hij daar tot ongeveer eind maart. Het eiland dankt zijn amandelbomen aan de Moren - zij brachten ze in de 10e eeuw naar Mallorca. De bomen zijn sinds de 19e eeuw steeds meer gegroeid, tegenwoordig zijn meer dan 7 miljoen exemplaren een van de belangrijkste attracties op het eiland. Vooral wanneer je na de winterse periode in Nederland of België, aankomt op Mallorca, zorgt het zicht voor een adembenemend effect - alleen al daarom is een bezoek aan Mallorca in maart de moeite waard.

Wandelingen met panoramisch uitzicht

Natuurlijk is het milde lenteklimaat ideaal om te wandelen. Er is een groot aantal gemarkeerde routes beschikbaar.Op de route La Mola - Cala Sant Vicenç in het noordwesten oriënteren wandelaars zich op kleine steenmannetjes die hen de weg wijzen. Met een lengte van 7,1 km en een klim naar 420 m hoogte wordt het als een uitdaging beschouwd. Er is een enorme beloning voor de inspanning: het panoramische uitzicht op de Cap de Formentor, de vallei Vall de Ternelles, de baai van Cala Castell en het schiereiland Punta Galera. Tijdens de Puig Tomir-wandeling, die begint bij het Lluc-klooster in het noorden van Mallorca, kun je in maart genieten van de stilte van de natuur. Trek 4,5 uur uit voor de beklimming van de 1.103 m hoge berg met dezelfde naam in het Serra de Tramuntana-gebergte. Eenmaal boven is er een fantastisch uitzicht over de baai van Pollença.

Op pad met de fiets

Wat kun je in maart nog meer doen op Mallorca? Bijvoorbeeld een fietsvakantie. Tijdens verschillende fietstochten leer je de prachtige natuur ook van dichtbij kennen. Overigens is het dragen van een beschermende fietshelm buiten de bebouwde kom verplicht. Deze kun je in veel vakantieoorden op het eiland net zo goed als tweewielers huren. Het lagere verkeersvolume is voordelig in het laagseizoen, wanneer de straten niet zo druk zijn. Het bewegwijzerde fietspadennetwerk op Mallorca heeft een totale lengte van 1.250 km - er is voldoende ruimte voor sportieve activiteiten. Maar waar kan ik in maart het beste heen op Mallorca? Voor gezinnen met kinderen is het fietspad langs de kust van de hoofdstad naar Can Pastilla perfect, dat is slechts 10 km. Onderweg kunt u genieten van een vrij uitzicht op de brullende golven van de baai van Palma. Diverse cafés aan de boulevard nodigen uit voor een pauze met een verfrissend drankje. De route van 30 km rond het natuurpark s'Albufera is ook een gemakkelijke tocht. Start en finish is de stad Alcudia in het noorden van het eiland. Vooral vogelliefhebbers komen aan hun trekken in de biotoop: ze verheugen zich onder meer op ooievaars, kleine zilverreigers, torenvalken en visarenden.

Buitenevenementen op Mallorca. Het Fira del Fang-festival in het dorp Sa Cabaneta is een geweldige bestemming voor liefhebbers van handwerk, waar de 300 jaar oude industrie en regionale aardewerkproducten worden gevierd. Traditionele keramische werken omvatten praktische kommen en potten, evenals sierlijke kleifiguren genaamd Siurell. Dit is een soort wit fluitje met rode en groene stippen. De traditie is om hen heen gegroeid dat jonge mannen ooit zo'n pijp gaven aan degenen die door hun keuze werden aanbeden, blies zij er in, bestond er hoop dat hun roep werd aanvaard. Laat ze de figuur vallen betekende het echter het tegenovergestelde.

Daarnaast vindt ter gelegenheid van Fira del Fang de Ruta Fang Tapa plaats: een tapasroute waar je de beste gastronomische creaties kunt proberen.in de bars en restaurants van Pòrtol, Sa Cabaneta en Sant Marcal.

Vooral de kinderen zijn enthousiast over de beurs Fira del Ram in Palma de Mallorca. Meer dan 170 attracties en stands met speelmogelijkheden zijn verleidelijk om te bezoeken. Het vindt jaarlijks plaats van eind februari tot ongeveer half april.

Tips voor het plannen van Mallorca in maart - waar te eten

Veel restaurants bieden de mogelijkheid om kennis te maken met de traditionele Mallorcaanse keuken. In het voorjaar zijn de menu's in lokale restaurants minder gericht op vakantiegangers en meer op bewoners. De typische gerechten van het eiland hebben een mediterraan karakter en worden meestal bereid met hoogwaardige olijfolie uit eigen teelt. Als je een liefhebber bent van groenten, zullen de vele maaltijden met paprika, kool, aubergines, courgettes en tomaten je hart sneller doen slaan. Zo biedt Pa de Figa een genot voor het gehemelte: gedroogde vijgen, anijspoeder en een paar druppels anijslikeur worden door elkaar gekneed. Dit resulteert in minibroodjes die als tussendoortje worden aangeboden. Gegrild speenvarken, konijn, lam en geit worden ook vaak op het bord geserveerd. Naast witbrood, dat altijd bij een maaltijd hoort, zijn ook groenten inbegrepen.

Sinaasappeloogst: vers geperst sap en andere Mallorcaanse drankjes

Wil je niet zonder je dagelijkse aperitief voordat je gaat eten? Probeer dan de Palo, die populair is bij de Mallorcaanse bevolking. De likeur gemaakt van gekarameliseerde suiker, kinine en citroen- en sinaasappelschil biedt een bitterzoete smaakbeleving. Maart is een goede tijd om te genieten van vers geperst sinaasappelsap. Onder andere de rassen Ortanique, Navel en Canoneta zullen deze maand rijp zijn. Wat weinig mensen weten: op het eiland wordt ook bier gebrouwen. In de afgelopen decennia zijn er verschillende brouwerijen geopend op Mallorca, die het populaire gerstsap op de markt hebben gebracht onder namen als Cerveza Tramuntana, Blat en Ipa. Mallorca is ook een weinig bekend wijnbouwgebied: hier worden sinds de 13e eeuw wijnstokken verbouwd, totdat in de 19e eeuw een phylloxera-plaag de wijnindustrie trof. De lokale bevolking kweekte toen steeds meer amandel- en olijfbomen. Maar de vraag naar lokale wijn nam toe met de populariteit van het eiland als toeristische bestemming. Tegenwoordig zijn de fijne wijnen van het eiland erg bekend - de lekkerste wijnen zijn de witte Sa Vall Selecció Privada en de rode Gran Verán.