Wandelroute schiereiland La Victòria Mallorca

Geiten, baaien, bergen: op deze wandelroute ontdek je het onbekende schiereiland La Victòria van Mallorca

Het schiereiland tussen de twee grote baaien in het noorden van Mallorca is een relatief onbekend pareltje voor wandelliefhebbers.

Het schiereiland La Victòria met zijn dichtbeboste dennentop, het militair beperkte gebied van Cap Pinar, scheidt al duizenden jaren de twee grote baaien in het noorden van Mallorca. Vanaf de hoogste berg, de ongeveer 450 meter hoge Talaia d'Alcúdia, strekt het uitzicht zich uit over de gehele Bahía de Alcúdia in het oosten en de Bahía de Pollença in het westen.

Het grotendeels onontwikkelde schiereiland staat sinds het begin van de jaren tachtig onder streng natuurbehoud, wat zeker een reden is waarom “La Victòria” onder lokale en buitenlandse wandelliefhebbers als een echt pareltje wordt beschouwd. Ongeveer een zestal paden leiden over het schiereiland, hun bestemmingen zijn net zo gevarieerd als de moeite waard om te bezichtigen. Naast de hoogste top slingeren smalle paden door schaduwrijke dennenbossen, langs huizenhoge rotswanden of overwoekerde hellingen waarop kleine kuddes wilde geiten grazen, zoals op weg naar de natuurlijke baai van Coll Baix aan de oostkant.

Als je “La Victòria” vanuit het westen bewandelt, kun je kiezen tussen een voormalig kluizenaarsklooster of zelfs de klim naar Puig Roig, waar op de top nog steeds een roestig kanon uit lang vervlogen piratentijd staat. Maar welke route je ook kiest: een goede planning met behulp van gedetailleerde routebeschrijvingen is sterk aan te raden om niet te verdwalen of zelfs maar gewond te raken in de soms ruige wildernis.

Het startpunt van onze tour, onder leiding van wandelshop Mallorca Muntanya, is het vakantiehuisdorp Alcanada. Er is ook de gelijknamige golfbaan en het kleine eiland waarop een vuurtoren staat. Voorbij de golfbaan gaat u eerst langs natuurlijke kiezelstranden. Vooral in de vroege ochtenduren wordt het gebied nauwelijks bezocht. Slechts af en toe kom je een andere wandelaar of buitensporter tegen.

Korte tijd later gaat het pad verder boven de kliffen. Het smalle kustpad naar het aangrenzende bosgebied van Alcúdia biedt een panoramisch uitzicht over de baai van de stad. Als het weer goed is en het zicht helder is, kun je zelfs het naburige eiland Menorca aan de horizon zien. Wanneer u echter over de bergruggen tussen Pollença en Alcúdia reist, moet u altijd zonnebrandcrème en hoofdbescherming bij de hand hebben. Want zelfs in de winter word je blootgesteld aan de zonnestralen. Maar toch: door de natuurlijke wildernis voel je daarboven een gevoel van onbezorgdheid en eindeloze vrijheid. We gaan verder door een dennenbos langs bospaden en paden in een kloof bergopwaarts naar de Coll de na Benet.

Na een korte pauze volgen we een stenig, oud geitenpad in het maquisbos langs hostel La Victòria naar de kleine badbaai van S'Illot. Het kiezelstrand (vertaald als “het eilandje”) is vernoemd naar de kleine, voor de kust gelegen rots die meters hoog uit het doorgaans kristalheldere water oprijst en ideaal is om te klimmen. Direct boven het strand ligt de jeugdherberg La Victòria, die met borden is aangegeven (Albergue La Victòria) en vooral in de zomer door scouts en jeugdgroepen wordt bezocht. Als u na de wandeling van ongeveer tien kilometer wilt aansterken, heeft u de mogelijkheid om dat in een strandcafé te doen.

Het excursiebedrijf Mallorca Muntanya biedt onder meer wandelingen naar het schiereiland La Victòria aan.