Mallorca in November

Als de herfst begin november op Mallorca aanbreekt, laat het grootste eiland van de Balearen zich van zijn ontspannen kant zien. Dit betekent geenszins dat het eiland in winterslaap gaat. Integendeel, want de Mallorcanen noemen deze tijd "El tiempo oro", het gouden seizoen, als de laagstaande zon het landschap baadt in een warm gouden licht.

De aangename temperaturen, die in november op Mallorca nog tussen de 15 ° C en 20 ° C liggen, nodigen uit om weer actiever te worden en het eiland per huurauto te verkennen op wandelpaden, fietsroutes of panoramische wegen. In november, wanneer de straten leger worden, is het een goed idee om afgelegen dorpjes en baaien op een scooter te ontdekken.

Vooral de populaire markten komen in de herfst tot leven op Mallorca. Het aanbod aan weekmarkten en rommelmarkten is zo groot dat je elke dag op een andere plek zou kunnen shoppen. Het feestelijke hoogtepunt is half november de Dijous Bo in Inca. Het is de grootste herfstmarkt van Mallorca met een volksfeestkarakter.

November is een maand voor fijnproevers op Mallorca. Wanneer het laagseizoen begint, laten veel chef-koks hun creativiteit de vrije loop door nieuwe culinaire creaties te ontwerpen en de oude te verfijnen.

Palma: Mediterrane metropool met charme

Met zo'n 500.000 inwoners is Palma de Mallorca geen miljoenenstad, maar biedt het alles wat je van een metropool mag verwachten. Omdat het weer op Mallorca in november temperaturen tot 20°C biedt, gebruiken veel vakantiegangers een dag voor een wandeling door de stad. De kleurrijke markthallen en de architecturale structuren in de oude stad, maar ook het aantrekkelijke nachtleven op de Paseo Marítimo en de diverse winkelmogelijkheden hebben van Palma een van de meest populaire steden in de Middellandse Zee gemaakt. Wat de Big Ben is voor Londen, is La Seu Cathedral voor Palma, wat duidelijk zichtbaar is bij de ingang van de stad tussen de oude stad en de haven. De verborgen schoonheden van Palma zijn de idyllische binnenplaatsen, de zogenaamde "patio's", die hun deuren openen voor gasten tijdens een rondleiding. Een van de oudste patio's werd in 1576 gebouwd in het stadspaleis van Can Mesquida. De patio van Can Forteza de Sitjar, een gebouw uit de 16e eeuw, is een schaduwrijk juweeltje.

Geen winterslaap op Playa de Palma

Veel tevreden gasten hebben goede ervaringen, vooral in het zuiden van Mallorca in november, omdat Playa de Palma niet overwintert. Aangezien veel restaurants, cafés, bars en hotels op dit stuk strand het hele jaar open zijn en het in november nog warm is op Mallorca, is deze regio vooral in de herfst populair. De strandpromenade strekt zich uit over 7 km van El Arenal tot Can Pastilla en is ideaal voor lange wandelingen, fietstochten of joggen. Na een enorme imagoverandering zijn in de eerste lijn van de zee talloze chique lounges, stijlvolle bars en hoogwaardige tapasbars ontstaan, die u uitnodigen om te genieten van de herfstzonnestralen. Het Palma Aquarium in Can Pastilla op Balneario 13 is ook 365 dagen per jaar geopend. Liefdevol ontworpen showbassins met meer dan 8.000 zeedieren laten bezoekers zich onderdompelen in een oogverblindende onderwaterwereld. Het hoogtepunt van het themapark is de glazen haaientank, waarin veel te zien is, vooral tijdens voedertijden.

Een bezoek aan de safaridierentuin in Sa Coma is leuk voor het hele gezin. Het 40 hectare grote park lijkt op een Afrikaanse savanne en is de thuisbasis van neushoorns en giraffen, maar ook apen, zebra's en nijlpaarden, die kunnen worden geobserveerd vanuit de safaritrein tijdens een tour in het wild. Avontuurlijke gezinnen rijden de 4,5 km lange route in hun eigen auto. Als u uw familievakantie in het westen van Mallorca doorbrengt, moet u ook een nostalgische treinrit plannen in het Tramuntana-gebergte van Palma naar Sòller met de historische trein "Red Lightning" en verder naar Port de Sòller met de historische tram.

Terug naar de natuur

Vooral in november is een excursie in de natuur op Mallorca de moeite waard, omdat de mildere temperaturen het eiland weer groener maken. U kunt de originele Mallorcaanse flora en fauna in hun mooiste vorm ervaren op de wandelpaden in het natuurreservaat S'Albufera bij Alcúdia, dat beschermde inheemse planten en dieren een soort habitat biedt. De gratis informatiebrochure, die verkrijgbaar is in het bezoekerscentrum, dient als toegangsbewijs. Het natuurreservaat La Reserva bij Paguera en de botanische tuin in Sòller zijn ideale bestemmingen voor natuurliefhebbers, omdat hier mediterrane planten groeien, die bijna op uitsterven stonden.

Rond de Cap Formentor, het noordelijkste punt van Mallorca, inspireren mediterrane wandelpaden, maritieme landschappen, bizarre kloven en ruige kliffen natuurminnende actieve vakantiegangers.

Een wandelpad leidt naar Cap Formentor zelf, dat u in ongeveer 3,5 uur kunt afleggen. Wanneer u aankomt bij het uitkijkpunt Mirador de la Nao, wordt u beloond met een prachtig uitzicht over de baai van Alcúdia naar het naburige Balearen-eiland Menorca.

Op naar de overwinning op de top

Een van de redenen voor Mallorca in november zijn de diverse wandelmogelijkheden, die pas echt aantrekkelijk zijn bij gematigde temperaturen. Vooral het Tramuntana-gebergte in het westen van het eiland bekoort actieve vakantiegangers met een goed gestructureerd netwerk van paden en een fascinerend samenspel van panorama's en bergdecors. Veeleisende routes verbinden de Mallorcaanse bergdorpen Sòller, Valldemossa en Deià. Santa Ponsa en Paguera zijn ideale startpunten voor iedereen die een wandeling in de Serra de Tramuntana plant, omdat de uitlopers van de bergketen helemaal tot aan de dorpen reiken.

De kloven van Torrent del Gorg Blau en Torrent de Lluc zijn een afwisselende uitdaging voor fitte wandelaars. Een andere populaire bestemming voor wandelaars is de 542 m hoge en voor Mallorcanen heilige berg Randa bij Algaida. Boven is het klooster Santuari de Nostra Senyora de Cura, waar je je kunt versterken met heerlijk eten en het hele eiland kunt overzien.

De mediterrane duinwandelpaden in het gebied rond het strand van Es Trenc in het zuiden van Mallorca nodigen uit om met het hele gezin te wandelen.

Streetfood - geniet van de Mallorcaanse manier

Mallorca heeft kenners veel te bieden in november: als de straten van Palma na de zomermaanden leeglopen, is het dubbel zo leuk om 's avonds een culinaire wandeling te maken. Een relatief nieuwe attractie in Palma is de Ruta Martiana, in de volksmond bekend als de ''tapastour''. Elke dinsdag en woensdag bieden 25 oude stadsbars zelfgemaakte tapas en een drankje tegen bijzonder redelijke prijzen. Het idee van de lokale restaurantuitbaters was om via dit initiatief de wat slaperige wijk Sa Gerreria nieuw leven in te blazen.

De Mercado Gastronómico San Juan in de trendy wijk Santa Catalina heeft naam gemaakt als gastronomische markt, vooral onder insiders. In tegenstelling tot conventionele markten, varieert het culinaire aanbod van traditioneel en nuchter tot ongewoon en exquise. Eten wordt geserveerd aan bartafels. Vers gegrilde steaks, tapas, fijne hamburgers, sushi en zelfs oesters nodigen fijnproevers uit tot een buitengewoon vuurwerk van smaken.

Winkelen op Mallorca

Wat kun je in november nog meer doen op Mallorca? Veel winkelliefhebbers stellen deze vraag niet eens, want de winkelmogelijkheden op het eiland zijn bijna onbeperkt. Boven de kathedraal in Palma zijn er tal van designerwinkels aan de Passeig des Born en de kleine boetiekjes in de kronkelende straatjes van de oude stad zijn een waar eldorado voor trendsetters. Het is ook opmerkelijk dat er ongeveer 300 schoenenwinkels zijn in het centrum van Palma.

Koopjesjagers zijn aan het juiste adres bij de Mallorca Fashion Outlet in Marratxí, op slechts 20 minuten rijden van Palma. Populaire merken bieden het hele jaar door kortingen tussen 30% en 70%. Het winkelcentrum in dorpsstijl biedt veel design voor weinig geld en gezellige restaurants en cafés. Bijna direct naast de luchthaven is het FAN Shopping Center erg populair. Naast Spaanse en internationale modetrends vind je hier ook winkels voor techniek, beauty, sport en delicatessen.

Markten voor rommelliefhebbers en kenners

Er zijn zoveel wekelijkse markten op Mallorca dat je elke dag een andere kunt bezoeken. De bekendste en grootste is ongetwijfeld de markt in Sineu, die elke woensdag regionale specialiteiten van lokale boeren en een dierenmarkt aanbiedt. Elke zondag voor het middeleeuwse fort doet de markt in Alcúdia denken aan een levendige oosterse bazaar. Als u op zoek bent naar lederwaren, vindt u deze op donderdag op de markt in de leerhoofdstad Inca van Mallorca en kunt u de leerverwerking in kleine werkplaatsen bekijken.

Genieters en fijnproevers ontmoeten elkaar op zaterdag in het historische stadscentrum op de markt van Santanyí. Op de Plaça del Conqueridor in Artà in het noorden van het eiland kunnen kunstliefhebbers op de eerste zaterdag van de maand Mallorcaans design, artistieke souvenirs, handgemaakte sieraden en fijne sculpturen vinden bij de marktkramen. Liefhebbers van vintage vinden een grote keuze op de rommelmarkten in Marratxí, Consell en Santa Maria. Het aanbod omvat rariteiten, ongebruikelijke, antieke en bizarre items.

De ''goede donderdag''

De Dijous Bo, wat "goede donderdag" betekent, is de grootste herfstmarkt op het eiland en vindt elk jaar half november plaats in Inca. Ongeveer 200.000 bezoekers komen dan naar de gemeenschap. Traditioneel wordt de Dijous Bo gevierd op een donderdag, omdat op de vierde donderdag na de Sant Lluc-festiviteiten op 18 oktober de veroveraar koning Jaume I voor het eerst naar Inca zou zijn gekomen. Het voorprogramma heeft een kleurrijke mix van landbouwbeurs met veemarkt, boerderijverkoopshow, kermisstands en attracties. Een bezoek is alleen al culinair de moeite waard, want de focus van het evenement ligt op producten van lokale boeren, vooral de traditionele paprikaworst sobrasada, de stevige bloedworst butifarrò evenals olijfolie, amandelen en wijnen uit de regio . Tot de meest populaire souvenirs van Dijous Bo behoren mond geblazen glasproducten van Algaida en Campanet, aardewerk van Pòrtol en natuurlijk leerproducten van Inca.

Verken Mallorca per huurauto

Met een huurauto ben je het hele jaar door zeer flexibel tijdens je vakantie op Mallorca om het hele eiland met al zijn facetten te ervaren. In de herfst- en wintermaanden heeft u als bijkomend voordeel dat er beduidend minder verkeer is. Veel vakantiegangers geven er gewoon de voorkeur aan om bij vrij gematigde temperaturen tochtjes met de auto te maken. Bovendien kunt u er in november zeker van zijn dat u snel en betrouwbaar een parkeerplaats krijgt in dorpen als Deia, Valldemossa of Soller. Overigens adviseren verzekeringsexperts om de aansprakelijkheidsverzekering voor voertuigen in het buitenland uit te breiden met de zogenaamde Mallorca-polis, die al in veel contracten is opgenomen.

Via De Vakantiediscounter kunt u nu nog profiteren van vele last minute aanbiedingen.