Baanwielrennen 06-11-2021 Palma Mallorca

Cycling-Champions League gericht op baanraces naar een nieuw tijdperk op Mallorca. De Track Champions League begint op zaterdag op de Velodrom Illes Balears. Eens in de vier jaar genieten 's werelds beste baanwielrenners van de schijnwerpers van de Olympische Spelen en fascineren ze het televisiepubliek over de hele wereld met gladiatorenraces met een hoog octaangehalte.

De rest van de tijd leiden de wielerregels en de wielerspecialisten echter een niche-bestaan ​​buiten de machtige landen als Groot-Brittannië en Nederland.

Het bestuursorgaan van de wielersport, de UCI, hoopt dat dit allemaal gaat veranderen als de inaugurele Track Champions League zaterdag begint op de Velodrom Illes Balears in Palma.

De quickfire made-for-tv-serie met 72 van 's werelds beste rijders die strijden in vijf wekelijkse rondes, is ontworpen om de sport naar een nieuw niveau te tillen.

Met partner Eurosport Events die een innovatieve aanpak en fan betrokkenheid belooft, hoopt de UCI een nieuw publiek aan te trekken en het platform te bieden voor renners om hun profiel te verbeteren en, belangrijker nog, een fatsoenlijk leven te leiden.

De zesvoudig Olympisch baankampioen van Groot-Brittannië, Chris Hoy, een ambassadeur voor de nieuwe competitie en die hielp bij het bedenken van de opzet, gelooft dat het nieuwe evenement een game changer kan zijn.

"Ik denk dat het zal evolueren en groeien en steeds beter zal worden, maar om te beginnen vind ik het echt spannend en ik zou alleen willen dat ik nog aan het racen was", zei hij.

De complexiteit van baanwielrennen, hoewel fascinerend voor de liefhebbers, kan raadselachtig zijn voor de casual fans, terwijl zelfs ervaren wielerjournalisten soms hun hoofd kunnen krabben tijdens een Madison-race.


Om die reden heeft de Track Champions League een ingekort format aangenomen, waarbij de 18 mannelijke en vrouwelijke sprinters strijden om punten in de sprint- en keirin-disciplines en de endurance-renners die deelnemen aan de scratch- en eliminatieraces.

Elke ronde van de Champions League duurt twee uur, waarbij de renners in elke race punten scoren en de resultaten bij elkaar optellen om kampioenen achter te laten in sprint en uithoudingsvermogen voor mannen en sprint en uithoudingsvermogen voor vrouwen na de laatste ronde in Tel Aviv op 11 december.

Hoewel er enkele opvallende afwezigen zijn, zoals het Britse gouden koppel Jason en Laura Kenny, zal de cast van zaterdag in Mallorca bogen op 29 Olympische medailles en 63 wereldtitels.


Rijders zijn onder meer Olympisch sprintkampioenen Harrie Lavreysen (Nederland) en Kelsey Mitchell (Canada), Olympisch keirinkampioen Shanne Braspennincx (Nederland) en de meervoudig Olympische kampioenen van Groot-Brittannië Katie Archibald en Ed Clancy.

De vier algemene winnaars ontvangen 25.000 euro met 1.000 euro voor de winnaar van elke individuele race en hoewel dat in het niet valt bij wat topwielrenners verdienen, zegt Hoy dat het een stap in de goede richting is, vooral omdat mannelijke en vrouwelijke renners evenveel prijzengeld verdienen .


Na de Mallorca-ronde verplaatst de actie zich naar Litouwen voor twee rondes in Londen en de climax in Tel Aviv.

Het evenement zal worden gehouden van 19:00 uur tot 22:00 uur , tickets via deze link.