Mancor de la Val rust op Mallorca

Het kleine dorp Mancor de la Val, gelegen op het eiland Mallorca telt zo'n 1.400 inwoners, in de regio Raigur in het Tramuntana gebergte. Mancor de la Val ligt op zo'n 3,5 km van Selva in oostelijke richting en op zo'n 3,5 km van Biniamar in zuidelijke richting.

Vanaf de boven het dorp gelegen berg, waar de beroemde kapel van Santa Llucia werd gebouwd, heeft u een prachtig uitzicht over Inca ( afstand 5 km), de berg Santa Magdalena,  naar Muro, Campanet en naar de baai van Alcudia.

De kapel van Santa Llucia is de oudste en een van de kleinste oratoria in Mallorca. Zijn gotische standbeeld trekt altijd een groot aantal pelgrims wandelaars. Regelmatig worden bedevaarten gehouden.  Voor wandelaars en rustzoekende toeristen biedt deze plaats de beste voorwaarden.

Mancor de la Val is niet gelegen aan de hoofdweg of aan doorvoerroutes, daarom komt er bijna niemand in deze plaats.  Bewoners van het dorp genieten van de rust en stilte, weg van het massatoerisme.

De herenhuizen Can Marquesí, Son Lluc, Son Collell, Son Simó en Son Tafona zijn bezienswaardig, evenals Sa Tafona de Son Morro een voormalige onder monumentenzorg staande oliemolen, gebouwd in de 17e eeuw.

Bij de ingang van het dorp ontdekt u steeds meer nieuwe woningen, voorzien van moderne faciliteiten. Verder naar het centrum van het dorp gaat het langs schilderachtige straatjes, mediterrane stenen huizen. Het dorp dat in vroegere tijden bekend werd door zijn olieraffinaderijen, karakteriseert het stadhuis naast de kerk van Sant Baptista de Manacor uit de 19e eeuw het stadsbeeld.

Er zijn cafés en bars, waar de dorpelingen graag na een werkzame dag een drankje nemen. In de bakkerij worden de traditionele, verse ensaimadas te koop aangeboden. In de restaurants worden typische Mallorcaanse gerechten geserveerd.
Een ander bijzonderheid in Mancor de la Vall is de particuliere school genaamd Sa llavor, uniek op Mallorca.

Bij de ingang van het dorp zijn enkele sportfaciliteiten gebouwd in de afgelopen jaren, waaronder een skatepark, tennisbanen en zwembad. Hierdoor komen ook meer toeristen naar Mancor de la Val. 
De traditionele feesten trekken jaarlijks vele toeristen en bezoekers uit de hele omgeving.