Auto huren Mallorca duur!

De autoverhuurbedrijven op Mallorca verklaren de hoge prijzen voor huurauto's. Vakantiegangers zullen net als in de zomer van 2021 in 2022 fors meer geld aan huurauto's moeten uitgeven dan voor Corona, dit wordt door de vertegenwoordigers van autoverhuurbedrijven aangekondigd.

Al in de zomer van 2021 waren de prijzen voor huurauto's op Mallorca stevig geprijsd. Vooral in juli en augustus ontbraken de auto's. En de vooruitzichten voor het hoogseizoen van 2022 zijn niet beter: vertegenwoordigers van de industrie verwachten dat er komende zomer aanzienlijk minder huurauto's op het eiland zullen zijn dan vóór Corona. Terwijl in 2019 zo’n 120.000 huurauto’s over de eilanden reden, schatten ondernemers in dat dat er in 2022 maximaal zo’n 70.000 zullen zijn. En dat verhoogt automatisch de prijzen.

Huurauto op Mallorca: het werkt ook zonder woekerprijzen

Wat een huurauto in Mallorca waarschijnlijk gaat kosten in 2021

Ramón Reus, de voorzitter van de vereniging van kleinere autoverhuurbedrijven AEVAB, schat dat een Seat Ibiza in 2022 minimaal 50 tot 60 euro per dag gaat kosten. Hij beschrijft het als "absurd" dat vóór de pandemie enkele grote aanbieders auto's verhuurden voor 5 euro of minder per dag. Het is onbegrijpelijk dat het soms goedkoper was om een ​​auto te huren op Mallorca dan een fiets.

In de winter en het voorjaar hadden de autoverhuurbedrijven het verminderde wagenpark gerechtvaardigd met de onzekerheid die de corona veroorzaakte. Aan het begin van de zomer werd gezegd dat hoewel ze extra auto's wilden bestellen, de markt al was leeggekocht.

Nu noemen de ondernemers een andere reden voor de daling van huurauto's: het wereldwijde tekort aan halfgeleiders. Honderden van deze chips zijn nu geïnstalleerd in moderne auto's. En de wereldwijde productie hapert omdat de toenemende vraag naar elektrische auto's ertoe leidt dat halfgeleiders in steeds grotere aantallen moeten worden geproduceerd. De chips zijn ook nodig in mobiele telefoons, paspoorten, creditcards en televisies. De veelal Aziatische fabrikanten kunnen de productie momenteel niet meer bijbenen.

Dit heeft ook gevolgen voor de auto-industrie, die van haar kant niet meer zoals gebruikelijk aan de vraag kan voldoen. De auto's zouden nu bij voorkeur verkocht worden aan particulieren, zegt Andrés Vidal van de Association of Balearic Car Dealers. De reden: Particuliere kopers krijgen doorgaans minder korting op de auto's dan de autoverhuurbedrijven. Voor particuliere kopers is de korting meestal maximaal 10 procent, autoverhuurbedrijven krijgen soms meer dan 30 procent korting.

Het tekort aan auto's zou een probleem kunnen worden, vooral voor de grote autoverhuurbedrijven, omdat ze hun auto's na het seizoen verkopen op de markt voor gebruikte auto's en nieuwe kopen voor het volgende seizoen, geloven Reus en Vidal. Ook in 2022 zullen er waarschijnlijk geen spotprijzen voor huurauto's zijn - wat uiteraard niet verkeerd is voor de ondernemers.

Neem geen risico en reserveer nu reeds uw auto bij Sunny cars, ter plekke zou u wel eens van een koude kermis thuis kunnen komen..