Excursietip, wetland van Mallorca

De houten planken op de drassige paden zorgen er vooral voor dat de vele wandelschoenen die eroverheen lopen droog blijven Het subtiele kraken dat optreedt wanneer de centimeter dikke rubberen zolen het hout raken, is in deze sfeer net zo storend als het rolgeluid van de fietsen met rubberen banden die over dezelfde houten paden rijden.

Natuurlijk zijn deze geluiden gewoon onvermijdelijk, hoe voorzichtig de fietsers en wandelaars ook zijn met hun omgeving. In zekere zin vervuilen deze door de mens gemaakte geluiden echter de natuurlijke sonische mix van het grootste natuurpark van Mallorca.

Er gebeurt veel tijdens ons bezoek aan het Parc Natural S'Albufera bij Alcúdia in het noorden van het eiland op zondag. Gelukkig helpt de grootte van het circa 1.600 hectare grote wetland enorm om de drukte van dagjesmensen zo te verdelen dat er altijd minuten zijn zonder het storende lawaai van de beschaving.

Wie dan even stilstaat en zijn eigen onrust even probeert te kalmeren, ervaart iets fantastisch. Het is een waar orkest van getjilp, gefluister en geknetter. Alleen waarneembaar voor degenen die zich er bewust op focussen.

De natuur is hier niet alleen druk, maar ronduit chaotisch. Het is echter nooit storend of inspannend, zoals het geval zou zijn bij een voldoende groot aantal verschillende menselijke geluiden. Nu zal de bezoeker in ieder geval beseffen wat het betekent om in een natuurpark te staan ​​met meer dan 300 vogelsoorten en een populatie van zo'n 10.000 vogels.

Naast de tafeleendjes met rode kuif, bijeneters, gele kwikstaarten en sardinestaartzangers valt er langs de paden altijd een heel bijzondere "soort" op: met hun kleding in camouflagekleuren zijn de professionele vogelaars vooral te herkennen aan hun dure camera's met armlange, veel duurdere telelenzen. Het zijn ook degenen die geen ander geluid maken dan een zwakke "klik" hier en daar.

Bij de ingang van het gebied wijst een bord de vier wandelroutes aan van verschillende intensiteit en lengte. Voordat de gekleurde paden zich echter splitsen, leidt de eerste kilometer elke bezoeker naar een centraal punt van het gebied. Hier is het informatiecentrum waar je wordt gevraagd een gratis kaartje te kopen om verder het park in te gaan. Dit kaartje is waarschijnlijk bedoeld om het aantal toeristen bij te houden.

Veel gezinnen genieten voor of na een lange wandeling van de warme lentezon op de picknickbanken op deze kruising. Ze kijken naar het vliegverkeer bij het wilde bijenhotel of bezoeken het kleine gebouw, dat vol staat met foto's en informatieborden. Hier worden de ouders en hun kinderen over de flora, fauna en de 100.000 jaar geschiedenis van S'Albufera geïnformeerd.

Van 1 april tot en met 30 september is het natuurpark geopend van 9.00 tot 18.00 uur. De enige twee dagen van het jaar dat het gesloten is, zijn eerste kerstdag en 31 december. Rondleidingen worden elke zaterdag gehouden van 10.00 tot 12.00 uur en moeten vooraf worden geregeld door te bellen (971-892 250).