Mallorca deze zomer duurder dan ooit


Vakanties op de Balearen zijn duurder dan ooit tevoren. Iedereen die een reis naar Mallorca plant, zal dit jaar veel dieper in de buidel moeten tasten dan in het verleden.

Als redenen worden aangevoerd dat de financiële achterstand door de coronapandemie moet worden ingehaald, maar vooral de inflatie, die nu al hoog wa en als gevolg van de oorlog in Oekraïne weer is gestegen.

Gemiddeld is volgens de zakelijke redactie van het dagblad een normale toerist momenteel per vakantie op Mallorca zo'n 200 euro meer kwijt dan in 2019.

Voor een gezin van vier is dat minimaal 800 euro en dus een flink bedrag. De prijsstijgingen raken alle aspecten van het leven op het eiland, van hotels en restaurants tot de detailhandel en de autoverhuurbranche tot de dagelijkse boodschappen in de strandsupermarkt.

Voor de toeristenindustrie op de archipel betekent dit het volgende: In het voorjaar kwamen er minder vakantiegangers naar het eiland dan in 2019, maar lieten hier beduidend meer geld achter. Het aantal toeristen kwam tot en met april uit op 88 procent ten opzichte van 2019, maar een stijging van de bestedingen met 10 procent. Maar: In veel gevallen kunnen toeristische bedrijven hier geen winst op maken omdat de inflatie "het opeet".

Overigens: Palma is de duurste stad van Spanje om deze zomer op vakantie te gaan. Gemiddeld moet een vakantieganger 2.382 euro neertellen voor een week vakantie in de Balearen-metropool, dat is ruim 900 euro meer dan het gemiddelde voor Spanje. Volgens de enquête van Rastreator zijn de goedkoopste plaatsen Santa Cruz de Tenerife (888 euro), Las Palmas de Gran Canaria (983 euro) en Sevilla (1.128 euro).

De Scandinaviërs (Zweden, Noorwegen, Denemarken) geven het meest uit per hoofd van de bevolking, ze staan daarmee op een gedeelde eerste plaats, gevolgd door de Zwitsers, Britten en Duitsers.

Mallorca is deze zomer de duurste van de Balearen. Dit wordt gevolgd door Ibiza en Formentera, waarbij vakantiegangers het goedkoopst naar Menorca komen.

Vliegtickets kosten deze zomer gemiddeld 8,5 procent meer dan in het pre-Corona jaar 2019.

In de autoverhuurbranche zijn er nauwelijks spaaraanbiedingen. De reden hiervoor weinig aanbod en veel vraag.