Mallorca vakantie 2023

Mallorca vakantie 2023: wat gaat er volgend jaar veranderen
Er staan ​​enkele veranderingen op stapel in Mallorca. Het populaire eiland Balearen plant nieuwe wetten, hotels en een nieuwe tramlijn. Waar moet u zich op voorbereiden?

Het eiland, ondergaat ook in 2023 een aantal veranderingen – sommige in het voordeel van sommige reizigers, andere in het nadeel. Wij informeren u waar u rekening mee moet houden wanneer u in de toekomst op vakantie gaat naar Mallorca.
Mallorca: rookverbod kan worden verlengd
Spanje werkt aan een nieuwe antirookwet om roken te voorkomen en te bestrijden. Het is de bedoeling dat de wet in 2023 in werking treedt. Het doel: het aantal rokers in Spanje tegen 2025 aanzienlijk te verminderen.
De regering van de Balearen wil zich daarom blijven houden aan het rookverbod op terrassen van restaurants. Oorspronkelijk was het alleen bedoeld om de coronapandemie te bestrijden en buitenbijeenkomsten van mensen te voorkomen. Inmiddels zijn bijna alle Coronaregels komen te vervallen, maar het rookverbod blijft.
Er zijn zelfs plannen om het rookverbod vanaf 2023 uit te breiden naar alle stranden, concerten, parken en sportvelden. Roken op stranden is in sommige gemeenschappen al verboden.
Hotelkamers op Mallorca worden in 2023 fors duurder
Om de inflatie te compenseren, verhogen veel hoteliers op Mallorca de prijzen voor 2023. De "Mallorca Zeitung" meldt dat de kamerprijzen in hotelketens en gemoderniseerde appartementen waarschijnlijk bijzonder hoog zullen zijn. In sommige gevallen zijn prijsverhogingen tot 10 procent overeengekomen.
Hotels in het middelste prijs- en kwaliteitssegment verwachten dat de prijzen tussen de 7 en 8 procent zullen stijgen. Slechts enkele bedrijven stijgen slechts met 4 procent.

Over het algemeen is het voor velen winstgevender om prijzen te verhogen dan om het hotel te vullen met kortingsacties. De bevraagde hoteliers gaan ervan uit dat er in het hoogseizoen in 2023 zo'n 15 tot 20 procent minder bezette kamers zijn.
De toeristenbelasting op Mallorca wordt immers niet verhoogd. De laatste tijd zijn er discussies geweest dat dit met 50 procent moet stijgen. Maar minister van Financiën Rosario Sánchez kondigde in oktober 2022 aan dat de prijzen van maximaal 4 euro per persoon per nacht, die al enkele jaren gelden en worden bepaald door het type accommodatie, ook in 2023 moeten gaan gelden.
Deze hotels gaan in 2023 open op Mallorca
Ondanks de inflatie gaan er op Mallorca enkele hotels open. Onder hen de Son Bunyola van de luxe hotelketen Virgin Limited Edition in de Serra de Tramuntana. In de bergketen in het westen van de Balearen gaat naar verwachting het hotel met 26 luxe suites in augustus 2023 open.

De voormalige originele Mallorcaanse finca uit de 16e eeuw krijgt een groot zwembad op het historische terras, een wellnessruimte en een restaurant waar ooit de wijnpers stond. Het enorme landgoed is omgeven door vele olijfgaarden, amandel- en citrusbomen en wijnstokken.
Het Hotel Cook's Club Palma Beach zou vooral jongeren kunnen aanspreken, het ligt tenslotte op slechts een paar minuten lopen van Ballermann en Playa de Palma, heeft een zwembad met een bar, een zonneterras en een moderne fitnessruimte.
Het hotel, gelegen in het oude centrum van Palma, zal naar verwachting op tijd voor het hoogseizoen van 2023 heropenen na een volledige renovatie. Bij de inrichting kozen de verantwoordelijken voor boho chic en natuurlijk design.
Nieuw hotel van de JS Hotels-keten in Palma
Begin 2023 zal ook een nieuw viersterrenhotel van de JS Hotels-keten worden geopend op Plaza Madrid in Palma de Mallorca. Het bijna afgewerkte gebouw met 112 bedden in 56 kamers moet vooral zakenreizigers en stadsreizigers aanspreken.
Dat zou in 2023 moeten veranderen voor cruises op Mallorca
Er mogen maximaal drie cruiseschepen tegelijk in de haven van Palma ronddobberen - de regering van de Balearen en de cruisevereniging Clia zijn dit in december 2021 overeengekomen. In 2022 was er nog een uitzondering, in 2023 zou de nieuwe verordening moeten volledig van kracht worden.
Aanleg van de nieuwe tramlijn van het vliegveld naar Palma
Tot nu toe waren reizigers afhankelijk van bussen, taxi's of huurauto's om van het vliegveld naar hun hotel te komen. Zeker in het hoogseizoen door files kan dit tijd en zenuwen kosten. Een nieuwe tramlijn moet de situatie in de toekomst verhelpen en de reis comfortabeler en milieuvriendelijker maken.

De reistijd tussen Son Sant Joan Airport en Plaça d'Espanya in het centrum van Palma zou tien kilometer, 16 stops en 30 minuten zijn. De tram gaat elke tien minuten rijden. Later zou er ook een verbinding met Ballermann moeten komen. De start van de bouw is gepland in 2023. Er kan vertraging optreden in het wegverkeer. De eerste tram moet in 2027 gaan rijden.