Sporthoogtepunten Mallorca 2023

Ook in het nieuwe jaar vinden er topsportwedstrijden plaats op het eiland. Zo kunnen voetbalfans op Mallorca al uitkijken naar 5 februari. Dan ontvangt eersteklasser Real Mallorca het koninklijk sterrenensemble van Real Madrid. De hoofdstadclub stond tot aan de WK-pauze op de tweede plaats.

Begin maart gebeurt er iets in de straten van Mallorca, of liever klassieke race- en sportwagens. Aan de 19e editie van de oldtimer-rally "Rallye Isla Clásico" zullen zo'n 50 raceauto's van start gaan, waaronder de afgelopen jaren veel youngtimers. De paddock wordt van 9 tot 11 maart opgesteld in de chique haven van Puerto Portals. Van daaruit vertrokken de deelnemers voor hun dagelijkse etappes en klassementsproeven.

Zeilfans komen traditioneel meerdere keren per jaar aan hun trekken op Mallorca. Het begint voor hen van 29 maart tot 4 april tijdens de wereldbekerwedstrijd "Trofeo Princesa Sofia". De beste zeilers ter wereld in alle Olympische klassen zijn ingeschreven voor de wedstrijd, waaronder, zoals altijd, de nationale ploeg van het Duitse zeilteam.

Op 29 april behoort het eiland toe aan hobby- en amateurwielrenners uit half Europa. Vorig jaar namen maar liefst 8.000 coureurs deel aan de langeafstandsrace "Mallorca 312". Zijn naam zegt het al. Naast de koninklijke afstand van 312 kilometer zijn er ook afstanden van 225 km en 167 km om uit te kiezen. Automobilisten wordt geadviseerd om op de dag zelf de website van de organisator te raadplegen voor omleidingsaanbevelingen, aangezien veel wegen urenlang afgesloten zullen zijn voor de race.

Bij de twee grote triatlonwedstrijden volgend jaar krijgen weggebruikers met soortgelijke problemen te maken. De eerste daarvan, de Ironman 70.3, vindt plaats in en rond Port d'Alcúdia in 2023 op 13 mei. De ongeveer 2.500 verwachte deelnemers zullen 1,9 km (1,2 mijl) zwemmen, 90 km (56 mijl) individuele tijdrit en 21,1 km (13,1 mijl) hardlopen op het programma hebben staan. De naam van het evenement is afgeleid van de som van de individuele afstanden van 70,3 mijl. Op 30 september vindt ook de Ironman 140.6 plaats in de gemeente Port d'Alcúdia. De deelnemers moeten het hoofd bieden aan twee keer de lengte van de individuele afstanden.

Van 25 juni tot 1 juli is de internationale tenniselite weer te gast op Mallorca. Locatie voor de "Mallorca Championships ATP" is opnieuw de tennisfaciliteit van de Santa Ponça Country Club. Het mannentennistoernooi, waaraan bijna een miljoen euro is gemoeid, vindt na 2021 voor de derde keer plaats op het eiland. Voor veel spelers op de ATP-seizoenskalender is het eind juni de laatste voorbereiding op het Grand Slam-toernooi in Wimbledon (Engeland). Vorig jaar zegevierde de als nummer twee geplaatste Griek Stefanos Tsitsipas in een dramatische en eersteklas finale tegen de Spaanse lokale held Roberto Bautista Agut in 2:31 uur 6: 4, 3: 6, 7: 6 (7: 2). Voor het winnen van zijn eerste ATP-titel op gras en de negende overall van zijn carrière ontving hij een winnaarscheck ter waarde van 134.835 euro.

Augustus op Mallorca draait traditioneel rond de Spaanse koninklijke familie, die elk jaar rond deze tijd op vakantie gaat op het eiland. De reden hiervoor is niet in de laatste plaats de grootste zeilregatta in de westelijke Middellandse Zee in termen van deelnemende boten, de "Copa del Rey" bij Palma. En zoals de naam al doet vermoeden, doet de Spaanse koning er meestal aan mee. Dit jaar is de zeil minnende monarch van 30 juli tot en met 5 augustus op het water. Natuurlijk niet alleen. In 2022 namen ruim 600 zeilers in elf verschillende klassen deel aan de koninklijke regatta.

De stadsmarathon van Palma is al meer dan 20 jaar elk najaar een van de vaste data op de Europese hardloopkalender. De wedstrijd telde in de pre-Corona-jaren tot 10.000 deelnemers, in 2022 waren er bijna 6.000 lopers uit binnen- en buitenland. In 2023 vindt de marathon plaats op 15 oktober..

Tip: Wil je zelf meedoen, meld je dan zo snel mogelijk aan. Doe je het voor 1 mei, dan betaal je een starttarief van 65 euro, maar wacht je tot de laatste dag, dan moet je 100 euro betalen.

De golffans van Mallorca kunnen uitkijken naar half oktober 2023. Zowel de exacte datum als de locatie van het toernooi van de DP World Tour-serie, voorheen bekend als de PGA European Tour, waaraan twee miljoen euro is toegekend, zijn nog niet bekend.

Het sportjaar 2023 op Mallorca eindigt in november met de "UCI Track Champions League" voor internationale baanwielrenners. De locatie voor de eerste van in totaal vijf kwalificatieraces in Europa is de Palma Arena, die een capaciteit heeft van ongeveer 3.500 toeschouwers. In 2022 namen in totaal 72 coureurs uit 16 landen deel aan het spektakel, dat wereldwijd via livestreaming wordt uitgezonden door het Amerikaanse productiebedrijf Warner. De finale vindt kort voor Kerstmis plaats in Londen.