Vliegveld Mallorca

 

Aeropuerto de Son San Juan Airport op het zonnige eiland Mallorca is qua passagiersaantallen de derde luchthaven van Spanje. Het ligt op acht kilometer van het stadscentrum van de hoofdstad van het eiland, Palma de Mallorca.

Mallorca Airport werd geopend in 1960 en is sindsdien verschillende keren uitgebreid om het groeiende aantal passagiers aan te kunnen. De luchthaven is ontworpen om 38 miljoen passagiers per jaar te verwerken. Momenteel worden ongeveer 23 miljoen passagiers afgehandeld. De bovengrens van de capaciteit is nog lang niet bereikt. Aeropuerto de Son San Juan heeft een terminal verdeeld in vier modules.

De vertrek- en aankomstlobby's, de bagageband en 205 incheckbalies zijn verdeeld over meerdere verdiepingen in het hoofdgebouw. Restaurants en winkels met reisbehoeften vervolledigen het spectrum in het hoofdgebouw.

De afzonderlijke modules in de enkele terminal zijn toegewezen aan verschillende vliegbewegingen. In module A worden alleen vluchten uit niet-EU-landen behandeld. Omdat vliegbewegingen beperkt zijn tot de zomermaanden, is deze module in de winter meestal gesloten.

Module B wordt alleen gebruikt om kleinere machines aan te kunnen. Module C is een van de grootste gebieden van de luchthaven van Mallorca. De 33 gates behandelen voornamelijk vakantievliegtuigen die vakantiegangers uit heel Europa naar de Balearen brengen. 

Module D werd oorspronkelijk gebruikt voor binnenlandse vluchten naar het vasteland van Spanje. Bekend om korte afstandsvluchten binnen Europa, voornamelijk vanuit Duitsland of het VK. Door de sterke toename van het luchtverkeer in de afgelopen jaren en decennia worden nu ook low cost airlines als Eurowings, Ryanair en Easyjet in dit gedeelte van de terminal afgehandeld.

De toeristische infrastructuur op de luchthaven van Mallorca voldoet aan internationale normen. Alleen al in de vertrekgebieden zijn er vier belastingvrije winkels. Verder zijn er meerdere supermarkten, een drogisterij, een apotheek en tien modeboetieks. Personen met beperkte mobiliteit kunnen gebruik maken van een assistentiedienst, die minstens twee dagen voor vertrek of aankomst moet worden aangekondigd.

Gratis internettoegang via het W-LAN-netwerk is beschikbaar voor passagiers op het hele luchthaventerrein. In de aankomsthal vindt u wisselkantoren. Alleen reizigers uit niet-eurolanden hoeven echter gebruik te maken van de wisselservice. Aangezien Mallorca deel uitmaakt van de eurozone, hoeven vakantiegangers uit Nederland en België geen geld te wisselen.

Een uitgebreid maar duur gastronomisch aanbod vindt u in module C en D.

Verdere reis per huurauto of bus

Iedereen die geen pakketreis heeft geboekt die automatisch een transfer naar zijn accommodatie omvat, kan na aankomst op Mallorca Airport zijn reis voortzetten met een huurauto of bus. Autoverhuurbedrijven zijn te vinden in de aankomsthal van de luchthaven. Alle internationaal opererende autoverhuurbedrijven en diverse regionale aanbieders hebben een vestiging op de luchthaven. In het hoogseizoen dient u tijdig een huurauto te reserveren.

Dit is de enige manier om ervoor te zorgen dat uw gewenste voertuig beschikbaar is op de dag van aankomst. Bussen rijden elke 15 minuten tussen de luchthaven en het stadscentrum van Palma de Mallorca. Om naar het stadscentrum te gaan, neemt u lijn 1. Buslijn 21 verbindt de luchthaven van Mallorca met verschillende locaties op Playa de Palma. Er zijn onder meer stops in Can Pastilla en in het feestbolwerk El Arenal.