Romantische vissersdorpjes Mallorca

De meest romantische vissersdorpjes van Mallorca.

Klein, groter, slaperig of levendig: wij laten u kennismaken met de meest romantische en authentieke vissersdorpjes die Mallorca te bieden heeft. Het bezoek belooft een ervaring die alle zintuigen boeit.

Deze prachtige vissersdorpjes hebben één ding gemeen: het zijn plaatsen en plekjes die een deel van hun originaliteit hebben behouden. Mannen met een zongebruinde huid repareren hun visnetten, vers gevangen krabben, sardines en harders zijn te koop op de markt en de geur van zout en vis hangt in de lucht.

Of je nu wilt genieten van spectaculaire zonsondergangen in de havens of de omgeving wilt verkennen: (bijna) alles is mogelijk op deze plekken. En als je heel dichtbij de vissers wilt komen, roep dan “¡Buena pesca!”, wat zoiets als goede vangst betekent in het Spaans.

Als je dit echter wilt doen, moet je vroeg opstaan: de boten vertrekken vaak rond 05.00 uur naar zee. Om daarna het meeste uit de dag te halen, kun je een kijkje nemen in de dorpen - het is de moeite waard.

1. Portocolom

De stad Portocolom is de trotse eigenaar van de grootste natuurlijke haven van het eiland. Er wonen minder dan 5.000 inwoners in de stad in het zuidoosten van Mallorca en tot nu toe heeft de lokale bevolking zich met succes kunnen verdedigen tegen de bouw van grote hotels in de stad. Dit is één van de redenen waarom vakantiegangers hier een bijzonder authentieke en rustige sfeer aantreffen.

De plaats is vernoemd naar Christoffel Columbus (Portocolom betekent haven van Columbus), wat gebaseerd is op de theorie dat de zeeman eigenlijk Mallorcaans was. De waarheid zult u niet ontdekken als u het dorp bezoekt, maar je kunt de visnetten zien drogen op de pier en jezelf onderdompelen in een tijd waarin nietsdoen en siësta nog heersten.

2. Cala Figuera

Cala Figuera ligt ten zuiden van Portocolom en laat de harten van liefhebbers van pittoreske dorpjes sneller kloppen. Hier vermengen de kleuren van de vijgenbomen, waarnaar de plaats is vernoemd, zich met het blauw van het water en het groen van de dennenbossen. Vissershuisjes en botengarages met groene hekken staan ​​naast elkaar opgesteld.

Het dorpje heeft nog geen 800 inwoners en in de havenrestaurants kunt u vers gevangen vis bestellen. Als u zich wilt onderdompelen in de visserssfeer, kunt u dat het beste doen in de haven: hier zitten de matrozen graag in groepen bij elkaar of repareren ze hun netten - als ze niet richting zee varen.

3. Porto Cristo

De plaats Porto Cristo, vertaald: Haven van Christus, staat bekend om zijn druipsteengrotten Cuevas del Drach, die tot de grootste van Europa behoren. Hoewel de plaats een toeristische bestemming is, heeft het zijn originaliteit weten te behouden. Het 300 meter lange strand van het dorp biedt poederzand, de zee en uitzicht op rotsen en jachten.

Als u niet alleen de vissers wilt zien terugkeren of aan land wilt zien werken, kunt u ook aan boord gaan in Porto Cristo. Er zijn diverse aanbiedingen om zelf het vissen te ervaren.

4. Port de Sóller

De aankomst neemt bezoekers mee terug in de tijd. Als je wilt, kun je vanuit Palma met de Red Lightning, een historische smalspoorlijn, langs sinaasappelboomgaarden en over het Serra de Tramuntana-gebergte naar Port de Sóller reizen.

Nostalgie komt in je op als je kijkt naar de schommelende vissersboten in de jachthaven van Port de Sóller. Vroeger werden ze bewaard in de visserswijk Santa Catalina, die vandaag de dag nog steeds een bezoek waard is. De oude vissershutten zijn daar bewaard gebleven en een smal steegje leidt naar de kapel van Santa Caterina d'Alexandria, waar nu het Maritiem Museum is gevestigd.

5. Banyalbufar

De naam Banyalbufar is een combinatie van Arabisch en Catalaans en betekent zoiets als “ingebed in de zee”. Midden in het Tramuntana-gebergte passen het kleine bergdorp en de individuele boerderijen en wijnhuizen harmonieus in de omgeving. Rust en stilte is het overheersende kenmerk van deze rustige hoek van de wereld.

De magie van vervlogen tijden verspreidt zich in de vissershaven van Es Port de Canonge, gebruikt door lokale vissers met hun kleurrijke boten. De vissersboten liggen afgelegen op het kiezelstrand. Kleine vissershutten maken de schilderachtige sfeer compleet. In de zomer kun je hier in een van de weinige restaurants zitten en genieten van het uitzicht op een plek waar de tijd heeft stilgestaan.

6. San Telmo

De plaats San Telmo wordt ook wel Sant Elm genoemd. Het oude vissersdorpje ligt op het meest westelijke punt van Mallorca en heeft in de zomer een levendige havenpromenade, waar u in talloze restaurants verse visspecialiteiten kunt proberen. De kleine haven wordt nog steeds door sommige vissers gebruikt.

Ook het uitzicht op het Drakeneiland ervoor is prachtig. Vanuit de haven kun je boten nemen naar het eiland, waar hagedissen, Eleonora's valken en koraalmeeuwen leven. San Telmo is ook een halte op de langeafstandswandelroute GR 221 en kan worden gebruikt als startpunt voor wandelingen, bijvoorbeeld naar de kloosterruïnes van Sa Trapa.

7. Haven van Andratx ( Port d'Andratx )

Als de vissers rond 17.00 uur terug in de haven van Port d'Andratx aankomen, zijn ze al twaalf uur op zee en hebben ze in het beste geval kilo's garnalen, krabben, heek, sardines of kabeljauw op sleeptouw. Vanaf 18.00 uur kun je ze kopen op de wekelijkse markt La Lonja, een paar meter verderop.

Ook al zijn er in de havenstad Port d'Andratx niet meer zoveel vissers als vroeger, de traditie wordt hier nog steeds in stand gehouden en reizigers kunnen zich in de haven met al hun zintuigen onderdompelen in het spektakel.

Dergelijke ansichtkaartidylle heeft ook rijke klantenkring aangetrokken: de heuvels rond de stad worden ook wel miljonairsheuvels genoemd vanwege de aankoopprijzen voor de luxe villa's daar. De spectaculaire zonsondergangen die je vanuit de haven kunt bekijken zijn immers gratis.