Massatoerisme Mallorca Caló des Moro

Zowel mensen als politici beseffen langzamerhand dat het vreedzame samenleven van de lokale bevolking en gasten in gevaar is. De drukte op het strand van Caló des Moro op Mallorca, is voor velen niet meer normaal en zijn de uitwassingen van het begrip massatoerisme.

Droomstranden hebben het niet gemakkelijk in het Instagram-tijdperk. Toen de burgemeester van Santanyí, Maria Pons, een paar dagen geleden verscheen met de verklaring dat de kleine baai van Caló des Moro dringend "een adempauze" nodig had van de dagelijkse stroom mensenmassa's, was er grote opwinding. Op sommige dagen, zo betoogde de gemeenschapsleider, bezochten wel 4.000 zwemmers de slechts 30 meter lange zandstrook aan het turquoise water. Op weg naar huis ‘pakten’ ze vaak onbedoeld 50 kilo zand mee, verborgen in handdoeken en tussen hun tenen. Pons smeekte influencers bijna om de schoonheden van Caló des Moro niet aan de wijdere wereld te verkondigen.

Een paar dagen later, op zondag, kwamen ruim 300 Mallorcanen naar het droomstrand in het zuidoosten van Mallorca. "Ultima Hora" spreidden de eerste mensen kort na acht uur hun handdoeken uit op het fijne zand. Daarmee wilden ze symbolisch onderstrepen dat ze als lokale bevolking de Caló des Moro alleen op ongebruikelijke tijden konden bezoeken. Op de beste tijd om te zwemmen is het strand stevig in handen van bezoekers uit Duitsland en andere landen. Daarom stond de happening georganiseerd door Mallorca Platja Tour onder de hashtag "Ocupem Les Nostres Platges" (laten we onze stranden terugwinnen!).

Afgelopen zondag bereidden talloze Mallorcanen zich voor om de lang verloren gewaande Caló des Moro voor zichzelf terug te winnen, tenminste een uur lang, met kinderen, picknickmanden en allerlei strandspullen. Lokale media berichtten vervolgens over een “uitbundige festivalsfeer” waaraan ook vakantiegangers van buiten de stad konden deelnemen. Want de deelnemers bleken goed voorbereid. Met folders in verschillende talen legden ze de achtergrond van hun actie uit aan verbijsterde en ongenode strandgangers uit noordelijke streken. Volgens Ultima Hora toonden velen begrip, enkelen schudden vol ongeloof hun hoofd.