Montuïri oude nederzetting op Mallorca

De kleine gemeenschap van Montuïri is een van de oudste nederzettingen op Mallorca. In het stadsbeeld van vandaag vindt u nog steeds zijn middeleeuwse structuur. Naast tal van bezienswaardigheden, is Montuïri ook een favoriete bestemming vanwege de vele festiviteiten. In het historische centrum kunt u zich onderdompelen in de geschiedenis van Montuïri. Kenmerkend voor de stad zijn de vele molens die werden gebouwd in de 18e eeuw. Velen vindt u nog steeds in de wijk  Es Molinar. In één van de gerestaureerde molens is het archeologische museum gevestigd, het herbergt vondsten uit archeologische vindplaatsen van het eiland Mallorca. Tot de belangrijkste bezienswaardigheden van Montuïri behoort de parochiekerk Sant Bartomeu, die werd gebouwd in de 14e eeuw en zich bevindt op de Placa Major tussen magnifieke acaciabomen. Het huidige uiterlijk dankt de kerk aan diverse verbouwingen in de 18e eeuw.  Een hoogtepunt van de parochiekerk is het barokke gedeelte uit het jaar 1643. Een andere historische bezienswaardigheid is de kapel Mare de Deu de la Bona, die werd gebouwd in de middeleeuwen als een gedenkteken ter ere van Sint Michael.
Binnen in de kapel zijn diverse kunstschatten,  zoals een beeld van de Heilige Maagd uit de 16e eeuw of de preekstoel uit het jaar 1855. In het gerenoveerde huis naast de kapel is nu een schilderachtige restaurant gevestigd.
Montuïri is beroemd om zijn festivals die elk jaar plaatsvinden in het kleine stadje. Het San Antoni festival wordt gevierd op 17 januari. Bij het feest ter ere van Sint Bartomeu op 24 augustus wordt een traditionele dans spel opgevoerd. De bedevaart op Paasdinsdag trekt elk jaar vele bezoekers naar Montuïri. Hier worden ze via een oude weg geleidt naar de aangrenzende Puig de Sant Miguel, waar de eredienst plaatsvindt. Een ander hoogte op de eerste zondag van december, de Fira de sa Perdiu, een beurs met dieren, lokale producten, kunst en cultuur.