Verhuizen naar Mallorca

Wanneer u de levens veranderende beslissing neemt om naar Mallorca te verhuizen, zijn er veel belangrijke dingen om te overwegen. Hier is uw uitgebreide gids om u door het proces van verhuizen naar het Balearische eiland te leiden.

Of u nu van plan bent om permanent te leven of gewoon een deel van uw tijd op Mallorca door te brengen, u moet moet een huis zoeken. Maak een lijst van de functies / voorzieningen die u in een woning en in de buurt wilt (bijvoorbeeld toegang tot scholen, ziekenhuizen, openbaar vervoer, e.d.) En houd u aan uw vereisten om tijd te besparen bij het onderzoeken van de markt.

Als u Mallorca niet goed kent, is het de moeite waard om een ​​tijdje een huis te huren, zodat u het eiland kunt verkennen en gebieden kunt identificeren waar u denkt dat u gelukkig zou kunnen leven. U vindt een ruime keuze aan onroerend goed te koop of te huur, geschikt voor alle budgetten en smaken.

Begrijpend dat er een aanzienlijke tweede thuismarkt op het eiland is en dat veel villa's, finca's en appartementen weken of zelfs maanden achtereen leeg en onbeheerd blijven, biedt een beheerder een gevoel van comfort en geruststelling voor eigenaren die weten dat hun huizen worden verzorgd door  betrouwbare mensen.

U kunt geen onroerend goed kopen, voorzieningen regelen (elektriciteit en water) of iets belangrijks op Mallorca kopen zonder een NIE-nummer, waarvoor u uw paspoort en twee pasfoto's nodig hebt. De NIE is uw referentie voor het Spaanse belastingkantoor en identificeert u als buitenlandse staatsburger, dus maak dit tot een vroege taak bij het organiseren van uw verhuizing naar Mallorca. Als u meer dan 90 dagen per jaar in Spanje woont, hebt u ook een verblijfsvergunning nodig, of u nu een huis huurt of koopt.

Nadat u uw NIE-nummer heeft verkregen, kunt u een bankrekening openen. Het is raadzaam om zoveel mogelijk papierwerk mee te nemen om het proces te voltooien; als buitenlander wordt u waarschijnlijk gevraagd om een ​​bewijs van adres en werkstatus, naast uw empadronamiento-certificaat (afgegeven bij uw gemeentehuis) plus, natuurlijk, uw paspoort.

Overweegt u een huis op Mallorca te kopen? Dan moet u misschien een hypotheek aanvragen via een Spaanse bank ... Vermijd de stress en het gedoe om het complexe systeem en praat met een onafhankelijke expert die de beste optie voor u zal vinden.

Wanneer u een woning koopt, heeft u een advocaat in Spanje nodig die namens u optreedt. Er zijn een aantal uitstekende advocatenkantoren op het eiland, met meertalig personeel om u te helpen bij het aankoopproces. U moet ook de hulp inroepen van een notaris, wiens rol het is om ervoor te zorgen dat de transactie is voltooid in overeenstemming met overheidsvoorschriften, en om de escritura, of de eigendomsbewijs, die vervolgens moet worden geregistreerd, goed te keuren en er getuige van te zijn. Nadat u uw nieuwe woning hebt gekocht, is het van essentieel belang om een ​​Spaanse testament op te stellen om uw bezittingen in dit land te dekken, vanwege de specifieke erfrecht wetten van Spanje.

Zodra uw eigendom is gekocht, moet u het verzekeren. Praat met een verzekeringsmakelaar, verzekeringsmaatschappij of uw bank om de beste verzekeringspolis te vinden die aan uw behoeften voldoet. Vergeet niet hen te adviseren of de woning gedurende een bepaalde periode gedurende het jaar leeg zal zijn.

Het Spaanse belastingjaar loopt van 1 januari tot 31 december - en dat is het eenvoudigste wat hierover kan worden gezegd! Als u meer dan 183 dagen per jaar in Mallorca doorbrengt (niet noodzakelijk opeenvolgend), wordt u beschouwd als een inwoner voor Spaanse belastingdoeleinden en moet u elk jaar vóór eind juni een belastingaangifte indienen. Belastingheffing op Mallorca - vooral als u onroerend goed en investeringen buiten Spanje hebt - is een complex onderwerp dat het beste kan worden aangepakt met de deskundige begeleiding van een professionele financieel adviseur. Naast inkomsten, vermogen en mogelijk andere nationale belastingen (afhankelijk van de omstandigheden), zijn er gemeentelijke belastingen, ook wel IBI genoemd, en vuilnisbelasting (basura).

Als u vanuit uw thuisland een voertuig meeneemt naar Mallorca, moet dit officieel worden geregistreerd en moet alle verschuldigde invoerbelasting worden betaald (hetzelfde geldt voor een aanhangwagen). Als u een huis op het eiland hebt, kunt u het voertuig met de originele kentekenplaten slechts 30 dagen besturen, waarna u Spaanse kentekenplaten moet tonen, anders kan uw auto in beslag worden genomen.

U moet ook uw originele rijbewijs registreren bij de autoriteiten.

Wegenbelasting is elk jaar verschuldigd, en alle voertuigen ouder dan vier jaar moeten een jaarlijkse voertuigveiligheidscontrole ondergaan die bekend staat als een ITV (inspección técnica de vehículos), in een officieel ITV-centrum.

De Spaanse bureaucratie staat bekend om zijn overvloed aan papierwerk en, met betrekking tot voertuiggerelateerde zaken (inclusief boten), lijkt het eindeloos. Verwacht verschillende bezoeken te brengen aan de verkeersafdeling van de overheid (Tráfico) in Palma. . . of zoek hulp.

Mallorca heeft een breed scala aan uitstekende openbare en particuliere gezondheidsfaciliteiten, waaronder ziekenhuizen, klinieken, huisartsen, kraamzorg, tandartsen, medisch specialisten en verpleegkundigen. Velen zullen in uw eigen taal aan uw behoeften kunnen voldoen.

Of u in aanmerking komt voor zorg onder het gezonde systeem van de Spaanse staat, is afhankelijk van uw omstandigheden en het is de moeite waard om advies te vragen. Als u in uw land van herkomst een particuliere ziektekostenverzekering hebt, is deze mogelijk overdraagbaar, maar het kan kosten effectiever zijn om een ​​beleid te vinden dat primair voor Spanje is. Zorgvuldig onderzoek van de markt voor ziektekostenverzekeringen kan u geld besparen, aangezien de dekking en voorwaarden aanzienlijk variëren; er zijn verschillende verzekeringsmakelaars in Mallorca die u kunnen helpen de juiste zorgpolis voor uw omstandigheden te vinden.

Er is een keuze uit lokale en internationale scholen op Mallorca, passend bij het leerplan dat u wilt dat uw kind volgt. Internationale scholen hebben vaak wachtlijsten, dus het plannen en de timing van uw verhuizing is belangrijk. Naast inschrijving en schoolgeld moet u rekening houden met de kosten van uniform, boeken, sport en andere uitrusting.

Als u van plan bent om op Mallorca te gaan werken, moet u een socialezekerheidskaart en een nummer aanvragen en bijdragen betalen (waarmee u recht hebt op gezondheidszorg van de staat).

Misschien droomt u ervan een bedrijf op Mallorca te openen? EU-burgers kunnen een bedrijf op het eiland opzetten zodra ze hun NIE hebben. Spanje heeft verschillende soorten juridische structuren voor bedrijven (bijv. Autónomo / eenmanszaak; Sociedad Civil / partnerschap) en u moet professioneel advies inwinnen om de juiste te vinden. Mogelijk hebt u een speciale licentie nodig of moet u voor een beroep uw kwalificaties laten erkennen om te oefenen op Mallorca.