Pina klein dorp in het binnenland van Mallorca

Het kleine dorpje Pina is gelegen in het binnenland van het eiland, op 6,5 km van Algaida, De hoofdstad Palma ligt op 30 km afstand en Sineu op 10 km afstand. Pina behoort met zijn ongeveer 543 inwoners tot de gemeente Algaida. De omgeving van Pina wordt gekenmerkt door groene gebieden, weiden en een rijke bomen populatie.

In het dorp zijn er twee bars, waar de lokale bevolking voordat ze aan het werk gaan op het land, in de vroege ochtend een kopje koffie nemen.  Bovendien is de kleine algemene supermarkt en tevens bakkerij erg populair bij de lokale bevolking, maar zelfs in de regio.  Elk gebouw heeft een rijke traditie. De inwoners werken tot hoge leeftijd in familie bedrijven. Ze weten de rust en de stilte van het dorp te waarderen. Jongeren zijn vertrokken naar de hoofdstad Palma waar het leven bruist en werk op hen wacht.

Villa's, huizen en voormalige boerderijen, van mediterrane tot luxe stijl kunnen worden gehuurd in Pina en het omliggende gebied.

 De schilderachtige omgeving is ideaal voor talrijke wandelingen, bergbeklimmen en fietsen. In het dorp is de parochiekerk Sants Cosme i Damià uit het jaar 1853, met de aangrenzende klooster een bezienswaardigheid. Tegenwoordig werken en wonen hier nog enkele nonnen. De kerk is de enige op het eiland, waarvan het binnen gedeelte met de hand is geschilderd. De namen Sant Cosme en Sant Damian stammen van de patroonheiligen, die destijds als arts werkten. De twee klokkentorens van de kerk werden gezegend door hen. In de kerk kunt u indrukwekkende fresco's van Vicenç Mates en andere kunstenaars bewonderen. Het dorpsplein met de stenen troggen herinnert aan vroegere tijden. De toenmalige bron is afgesloten, maar een aantal zitplaatsen in de schaduw onder de bomen nodigen uit om even uit te rusten.  Een goed verborgen vondst uit de oudheid is de fontein Font de Pina, waar de vrouwen vroeger uit het dorp hun kleding wasten.

De wekelijkse markt van Pina vindt elke dinsdag plaats in het midden van het dorp. Vooral verse groenten en fruit uit de regio worden op deze markt te koop aangeboden.