In het zuidoosten van het Balearische eiland Mallorca ligt Cala Murada. Het is een zeer rustige, idyllische badplaats. Er zijn geen grote hotelcomplexen, zoals veel van de andere kleine steden aan de zuidoostkust, bestaat ook deze nederzetting voornamelijk uit vakantiehuizen en restaurants. Hoewel Cala Murada in de onmiddellijke nabijheid van de stad Felanitx ligt, maakt het nog steeds deel uit van de gemeente Manacor. Manacor is de op twee na grootste gemeente van het eiland en heeft de status van een stad.
Het gelijknamige strand Cala Murada is het eerste strand in een keten van stranden, die zich uitstrekken langs de kust en Callas de Mallorca wordt genoemd. Vanaf hier bereikt u in een paar minuten wandelen over een pad de dichtstbijzijnde baai, de Cala Domingos.
Cala Murada biedt de typische toeristische infrastructuur met een strandwacht, parkeergelegenheid en een klein restaurant dat alleen tijdens het seizoen geopend is. Aan de achterkant van de baai wordt het beekje Torrent des Fangar verbreed tot een kleine, idyllische beek.
Reistips voor Cala Murada
Gelegen in de prachtige baai van Cala Murada, is het gelijknamige zandstrand (100 m lang en 50 m breed) een prima plek om te vertoeven. Het zand is hier fijn tot grofkorrelig, het water is heel helder en puur. Natuurlijk hebben de bezoekers van het strand de gebruikelijke voorzieningen zoals openbare douches, toiletten en zijn er strandstoelen en parasols aanwezig. In de directe omgeving van het strand is er een grote en gratis parkeerplaats.
Aan de snelweg van de stad Manacor richting Cales de Mallorca staat de toren Torre dels Enagistes. Het betreft een schuilplaats en herenhuis uit de 14e eeuw. Tegenwoordig herbergt de toren het Museu d'Historia de Manacor, het historische museum van Manacor, dat bezoekers informeert over de lange geschiedenis van de regio. Hier zijn archeologische vondsten te zien, zoals het grafmozaïek van de Baléria uit de vroegchristelijke basiliek van Son Peretó. Toegang tot het museum is gratis.
Het kleine stadje Cala Murada behoort tot de gemeente Manacor, een oude stad met een interessante geschiedenis en imposante gebouwen. Bezienswaardig, de vroegchristelijke kerk Son Peteró aan de snelweg van Palma richting Artá. De constructie dateert uit de vijfde eeuw na Christus. Eveneens interessant het klooster Sant Vicenç Ferrer. De barokke kloosterkerk werd aan het eind van de 17e eeuw gebouwd door de Dominicaanse Orde en herbergt nog steeds een pijporgel uit de 18e eeuw. Tegen het einde van de 19e eeuw werd de kerk Nostra Senyora dels Dolors gebouwd in de neo-gotische stijl. Aan het gebouw kunt u de elementen en kunst van lokale kunstenaars bewonderen.
Net buiten de stad Manacor ligt het prehistorische dorp S'Hospitalet Vell. De archeologische vindplaats is particulier eigendom op het terrein van het landgoed S'Hospitalet Vell, maar iedereen kan het gratis bezoeken. Het hoogtepunt van de archeologische site is de Talaiot van s'Hospitalet Vell, een toren van ongeveer 3,70 meter hoog. Het heeft geen ingang op de begane grond, maar een uitkijkplatform biedt u de mogelijkheid om binnen in het gebouw te kijken.
Daarnaast is een bezoek aan de Coves del Drac en de Coves del Hams een bezoek meer dan waard, ze bevinden zich in de buurt van Porto Cristo. De grotten van Drac, herbergen een van de grootste ondergrondse meren ter wereld, er vindt elke dag een klassiek muziekconcert plaats.