Mallorca van Andratx langs de westkust naar Soller

Mallorca met de auto van Andratx langs de westkust naar Soller.  Deze tour is een van de mooiste op Mallorca. We starten in Andratx en volgen de kustweg langs de steile kust met prachtige uitzichten tot aan Sóller. Langs kleine bergdorpjes als Valldemossa en Deià. De pure rijtijd voor de 53 kilometer lange route is 1,5 uur. We verlaten Andratx via de MA 10 in noordelijke richting. De weg slingert langs kleine boerderijen door gecultiveerde gebieden.

6 kilometer na Andratx gaat de weg omhoog naar de Coll de Sa Gran Mola (400m). Je hebt een prachtig uitzicht op de Serra d'es Pinotells, waarvan het hoogste punt de Esclop is op 926 meter.

Na 13 kilometer bereik je het uitkijkpunt Mirador De R. Roca. Dit uitkijkpunt, gelegen op een rotsachtig voorgebergte, biedt een prachtig uitzicht op de eindeloze zee en de kliffen. Hier is ook het excursierestaurant "Es Grau" gevestigd. Op het terras, direct aan de rotskust, is het heerlijk vertoeven. De prijzen zijn ook redelijk, althans voor de locatie van het restaurant.

De reis gaat verder door de Es Grau-tunnel. Al snel bereikt u het kleine dorpje Estellencs. De oude plaats met zijn smalle straatjes nodigt uit tot een wandeling. Bij de ingang van het dorp leidt een smal straatje naar de kleine vissershaven en de kleine baai van Cala Estellencs. Achter Estellencs wordt de weg weer smaller en komen de steile rotswanden dicht bij de weg.

Bij km 22 bereik je de Torre Mirador de Ses Animes. De uitkijktoren uit de 15e eeuw is te bereiken via een kleine brug. Binnen in de toren leidt een ladder naar het uitkijkplatform, waar je een prachtig panoramisch uitzicht hebt vanaf een hoogte van 250 meter.

Na nog eens 2 kilometer bereik je het stadje Banyalbufar, op de flank van de Serra del Norte. De kleine baai van Cala Banyalbufar, met zwemmogelijkheden, ligt vlakbij het dorp. Na het verlaten van het dorp kunt u achterom kijken en genieten van een prachtig uitzicht over het dorp en de omgeving.

8 kilometer na Banyalbufar gaat een zeer smalle weg linksaf naar Port des Canonge. Hier kom je tot rust te midden van een  landschap. De MA 10 zal binnenkort Valldemossa bereiken. Kort voor het dorp kunt u een zeer smalle en bochtige weg inslaan die naar de Port de Valldemossa leidt. Daar is het de moeite waard om te stoppen bij het restaurant 'Port de Valldemossa'. Terug op de MA 10 bereikt u nu Valldemossa.

Deze prachtig gelegen plek werd beroemd doordat Frederic Chopin en George Sand hier de winter van 1838/39 doorbrachten.

Vanuit Valldemossa gaan we verder naar Deia. Er zijn echter 3 bezienswaardigheden op de route, die slechts 10 km lang is. Na ongeveer 3 km verschijnt het eerste eigendom van aartshertog Ludwig Salvator op Mallorca aan de linkerkant. De accommodatie Son Moragues herbergt een restaurant dat Mallorcaanse gerechten serveert.

Na nog 2 km buigt een smal grindpad af naar Ermita De Trinitat. Naar boven rijden wordt afgeraden vanwege het gebrek aan parkeergelegenheid. Bij de hermitage is ook een uitkijkpunt met uitzicht over de kust. Ongeveer 2 km voor Deià verschijnt aan de linkerkant een afdaling naar het landhuis Son Marroig op een prachtige locatie aan de steile kust. De weg loopt nu langs de hellingen van de Teix (1062 m) en je bereikt het kunstenaarsdorp Deià.

De baai van Cala de Deià, ongeveer 1 km achter Deià, is ook erg mooi. De MA 10 leidt nu landinwaarts en je bereikt Soller.

Een brede weg leidt van Sóller naar Port de Sóller, 5 km verderop.

Het mooiste uitzicht op de romantisch gelegen haven heb je vanaf de vuurtoren van Cap Gros. Komende van Sóller, kort voor de plaats wijst een bord naar het strand Platja de Repice. Volg de weg langs het strand, dat zich nu een weg omhoog slingert naar Cap Gros.