Mallorca van Santanyi tot Cala Ratjada

Van Santanyi tot Cala Ratjada, langs de oostkust van Mallorca. Deze route voert ons langs de zuidoostkust, van Santanyi via Portocolom, Portocristo, Cala Millor en Capdeperra naar Cala Ratjada. Op de afwisselende tocht door de uitlopers van de Serra de Llevant is de zee meestal altijd in zicht en zijn omwegen naar romantische baaien aan te raden. Daarentegen is de Serra de Llevant met prachtige uitzichtpunten altijd binnen handbereik.

De reis begint in het zuiden bij het plattelandsstadje Santanyi, niet ver van de kust. Vanuit Santanyi is een omweg de moeite waard naar het zeer romantisch gelegen stadje Cala Figuera. Als u verder naar het noorden wilt, verlaat u Santanyi op de C717 in de richting van S'Alqueria Blanca. Na 3 km wijst een bord naar links naar de Santuari de la Consolacio (1,5 km). Wie de omweg maakt, wordt beloond met een schitterend uitzicht over het zuidoosten van Mallorca.

De reis gaat verder via S'Alqueria Blanca en Colonge, vanwaar een omweg naar de badplaats Cala d'Or mogelijk is. In Cala d'Or zijn er ook enkele baaien die uitnodigen om te zwemmen. We gaan verder door het kleine stadje S'Horta. Ongeveer in het midden van het dorp buigt een weg naar rechts af naar Cala Serena. Volg de weg tot u na ongeveer 6 km aan de linkerkant een bord ziet naar Cala sa Nau. Het kleine pad leidt na 3 km naar de prachtige baai.

Terug naar S'Horta zie je kort na het dorp links op een berg de ruïnes van het Castell de Santueri. Ongeveer 4 km na S'Horta komt u op een voorrangsweg, links gaat deze naar Felanitx en Portocristo.

Sla rechtsaf om een ​​bezoek te brengen aan de haven van Portocolom, die op 3 km afstand ligt. Portocolom is een zeer mooie plaats met een grote natuurlijke haven. In de haven van Porto Colom liggen de kleurrijke traditionele vissersboten met bolvormige rompen (Llauts). De nog volledig intacte oude binnenstad van Porto Colom strekt zich uit op de oostelijke oever van de haven met een kleine vissershaven aan de noordoostelijke arm.

In Portocolom zijn er ook kleine baaien om te zwemmen, dit zijn de Cala Marcal of de Platja de S'Arenal op de oostelijke oever van de grote havenbaai. De reis gaat nu van Portocolom in de richting van Felanitx, na 5 km slaat u rechtsaf de weg naar Portocristo op. Als u hier niet wilt afslaan, kunt u rechtdoor rijden en het dorp Felanitx bezoeken. Een paar kilometer voor Felanitx komt de Santuari de Sant Salvador aan de linkerkant op een bergtop. Een ca. 5 kilometer lange bergweg leidt in vele bochten omhoog naar het oude klooster, vanwaar je een geweldig uitzicht hebt over de zuidoostkust van Mallorca. Als je bij de vorige kruising niet richting Felanitx bent gereden, maar richting Portocristo bent gegaan, is de weg nu gedeeltelijk kronkelend, door een wild en romantisch landschap.

Het is slechts 16 km naar Portocristo. Vanaf de straat zijn er altijd doodlopende wegen naar vakantieoorden of baaien. Na 2 km leidt een weg naar Cala Murada. 5,5 km na de afslag naar Cala Murada is er een afslag naar Calas de Mallorca.

Na nog 6,5 km leidt een weg rechts naar het vakantiecomplex Playa Romantica. Via Playa Romantica kun je ook naar Portocristo Novo, met zijn twee baaien Cala Mandia en Cala Anguila. Als u op de hoofdweg blijft, bereikt u al snel Portocristo.

In Portocristo is het de moeite waard om de druipsteengrotten Coves del Drac of de wat kleinere Coves dels Hams te bezoeken. Vanuit Portocristo gaan we verder richting Cala Millor. Voordat u naar het vakantiecomplex Sa Coma gaat, ziet u aan de linkerkant de Safari Zoo. 

Als u op de hoofdweg blijft, komt u na 4 km bij een splitsing. Aan de rechterkant leidt de weg naar de badplaatsen Cala Millor en Cala Bona. De route gaat verder naar links via Son Severa, waar u de PM-404 opslaat naar Cala Ratjada.

Achter Son Severa draait een weggetje naar de Costa de los Pinos. Het gaat verder op de PM-404, waar je 6 km achter Son Severa door de tunnel moet rijden, of de oude weg (slechte staat) over een kleine berg moet nemen. Als je de tunnel achter je hebt gelaten, is het nog maar 4 km naar Capdepera. Het kasteel van Castell de Capdepera uit de 13e eeuw verrijst op de 159 meter hoge Puig de Capdepera noord boven de stad Capdepera.

Of u kunt een korte omweg maken naar de Coves d'Arta, of naar het strand van Playa Canyamel.

Vanaf Capdepera is het nu 3 km tot het einde van de tocht naar Cala Ratjada. De Casa March ligt net buiten het dorp. Het mooie en populaire strand van Cala Agulla ligt ook vlakbij Cala Ratjada.