Kamperen op Mallorca

Mallorca is waarschijnlijk de meest veelbelovende bestemming voor alle echte kampeerliefhebbers. Helaas, in tegenstelling tot de aanbiedingen en bestemmingen voor kamperen in Spanje, biedt Mallorca de kampeerder of de camper fanaat bijna geen mogelijkheden.

Slechts heel weinig opties en echt weinig plaatsen die überhaupt beschikbaar zijn en dan ook nog eens erg eenvoudige plaatsen. Als u niet op zoek bent naar de ultieme avontuurlijke reis, kunt u een kampeervakantie op Mallorca beter vergeten en kiezen voor een hotel of appartement.

Officiële kampeerfaciliteiten op Mallorca
Op Mallorca zijn er slechts twee campings waar overnachten en opslaan van een tent officieel is toegestaan. De eerste en meest populaire plek is gelegen bij het klooster van Lluc. Gelegen in het noordwesten van Mallorca en in het midden van het Tramuntana-gebergte.

Deze camping is in 2007 gemoderniseerd. Sindsdien zijn er niet alleen nieuwe sanitaire voorzieningen aanwezig (inclusief koud water), maar ook barbecueplekken met de bijbehorende tafels en banken. 
Over het algemeen heeft de camping ruimte voor ongeveer 300 tenten. U moet echter van tevoren een plaats reserveren, vooral tijdens de zomermaanden van juni tot september.

Een andere campingplaats, de laatste op de korte lijst met officiële opties, bevindt zich ook in het noordwesten van Mallorca.  Gelegen aan de picknickplaats Es Pixarells, aan de MA-10-weg tussen Lluc en Pollensa. Ter hoogte van kilometer 17 rijdt u links een klein, smal en nogal onopvallend straatje in.  In Es Pixarells moet u echt geen hoge verwachtingen hebben van de geboden infrastructuur, anders zult u waarschijnlijk teleurgesteld zijn. Waterpunt en toiletten zijn beschikbaar. De schaarse uitrusting wordt echter gecompenseerd door een adembenemend en absoluut grandioos uitzicht op de vallei maar ook op de bergen.

Wildkamperen is niet strikt verboden op Mallorca, maar ook niet toegestaan. Men zou een tolerantie kunnen aannemen. Het is heel belangrijk dat het enerzijds openbaar land is en dat uw kampement minimaal 50 meter van het strand verwijderd is. Als u wilt kamperen in een gebied dat in particulier bezit is, wordt het ten zeerste aanbevolen om van tevoren met de eigenaren te spreken. Veel van de privé-eigendommen zijn echter al uitgerust met passende verbodstekens. 

Staanplaatsen voor campers op Mallorca
Een goed uitgeruste parkeerplaats voor campers kunt u vinden in Inca. U kunt er zelfs gratis parkeren. Zowel water als elektriciteit zijn aanwezig en de sanitaire units worden geleegd. Het is ook mogelijk om uw camper te parkeren op de grote parkeerplaats van het Lluc-klooster. Er zijn echter geen voorzieningen voor campers.

Net als wild kamperen is parkeren en kamperen op het vele openbare park en picknickplaatsen niet toegestaan. Het wordt over het algemeen getolereerd door de autoriteiten, maar kan evengoed een boete opleveren.

Conclusie:
Zoals in het begin al duidelijk is gemaakt, zijn er slechts enkele opties om te kamperen op Mallorca. Deze zijn ook weinig ontwikkeld en bieden een minimum aan comfort. Wellicht zal de toekomst meer mogelijkheden bieden, maar heeft het vasteland van Spanje veel meer mogelijkheden.

Update (01-01-2022) campings op Mallorca