Spectaculaire rooftop bars in Palma

Het is deze look die de "Calamares a la Andaluza" (11 euro) nog beter laat smaken. Als je in de schaduw zit op een van de witte banken in de kleine skybar van het viersterrenhotel Almudaina in Palma, liggen de oude stad en de kathedraal zo waanzinnig recht voor je ogen, alsof het een schilderij is.

Dat het hier chiquer dan plebejer is, is al te zien aan de futuristische lift die je omhoog katapulteert. En dan op het terras zonder zwembad wordt de geneigde bezoeker omringd door een mengeling van jaren 90 rap en chill-out die kosmopolitisch overkomt. De bar is elke dag open van 12.00 uur tot middernacht, het is raadzaam om te reserveren via het nummer 971-727340 als je een onverholen uitzicht wilt.

Het statige, elegante rooftop-gevoel zoals op de achtste verdieping aan de boulevard Jaume III bestaat niet per se bij het viersterrenhotel Negresco in het vakantieparadijs Playa de Palma. Hier voel je je niet misplaatst in korte broek als je aan de bar staat om in het zwembad te kijken, over het hele Playa de Palma uitkijkt en de toeristische omgeving in je op te nemen. Het bier in de kleine pul kost 4 euro, het uitzicht over het strand, de andere hoogbouw en de luchthaven zijn inbegrepen. Doordeweeks is de bar open tot 19.00 uur, in het weekend kun je langer blijven. Er is hier echter nauwelijks schaduw.

Het gevoel van de oude stad is één ding, de Playa-sfeer is iets heel anders. Zowel hier als daar zijn er andere manieren om boven de daken te ontspannen: In het centrum van de stad staat het bekende Hotel Saratoga aan de Paseo Mallorca. Tussen 11.00 uur en middernacht kun je hier ook genieten van het uitzicht op de kathedraal. Net als in het Almudaina Hotel zijn de prijzen redelijk: het vegetarische broodje wordt geserveerd voor 7,50 euro, garnalen scampi's voor 10,50 euro.

Het Nakar Hotel bevindt zich ook in de omgeving van de wijken Almudaina en Saratoga: er is ook een bar op het dak en een zwembad. Het gebied gaat pas om 19.30 uur open en je kunt er tot 01.00 uur dineren. Het hoogtepunt van deze locatie zijn de dj-sessies die er op donderdag, vrijdag en zaterdag plaatsvinden. Op tien minuten loopafstand ligt het dakterras van de Hostals Cuba in Santa Catalina in een oud pand uit 1904.

Je moet een wandeling van een half uur ondernemen om nog drie opmerkelijke rooftopbars aan de andere kant van de oude stad te vinden:

In het designhotel El Llorenç Parc de la Mar in de Wow-wijk Calatrava kun je vanaf 11.30 uur het dak op. Het sluit om 22.30 uur. De prijzen zijn sappig: de Caesarsalade kost 16 euro, de Chateaubriand van de Menorca-koe is verkrijgbaar voor 90 euro. Een andere rooftopbar is te vinden in Hotel Sant Francesc op het gelijknamige plein. Je kunt van 11.00 tot 23.00 uur naar het klooster kijken, de kathedraal schittert in de verte, dan smaakt de wilde cocktail van Sant Francesc (12 euro) echt goed. Niet vergeten in de omgeving mag u de Almaq Rooftop Bar in het vijfsterrenhotel Es Princep (12.30 uur tot 22.30 uur).

Naast de diverse Boutique hotels in de binnenstad, zijn er ook andere mogelijkheden op het dak op Playa, en niet alleen op een informeel vakantieniveau: allereerst is er het Las Arenas Hotel in Can Pastilla, waar de pizza-margarita 8,50 euro kost. Net als bij Hotel Negresco, strekt het uitzicht zich vanaf hier uit over het hele Playa de Palma. Veel eleganter is het op het dak van het vijfsterrenhotel Llaut Palace, waar in de Katagi-Blau-Bar in livrei gehulde obers de meer elegant geklede gasten bedienen, op wiens niveau de prijzen zijn: hoofdgerechten zijn verkrijgbaar vanaf 20 euro.