Sóller trein, tram en sinaasappels

Sóller is een van de meest charmante steden van Mallorca en een van de meest populaire onder toeristen. Omgeven door het Tramuntana-gebergte, wordt het ook wel de Vallei van de Sinaasappels genoemd. De stad Sóller is zeker een van die plaatsen die je niet mag missen tijdens je vakantie op het eiland.

De trein van Sóller is de beste manier om er te komen

Hoewel er tal van bussen zijn die bij Sóller stoppen en het ook gemakkelijk bereikbaar is met de auto, raden we je echt aan om een ​​Soller-trein te nemen vanuit Palma.

Wat is er zo bijzonder aan deze treinreis?

De bouw van de gehele treininfrastructuur van Sóller dateert uit 1907 en de officiële inhuldiging vond plaats op 16 april 1912. Het bestaat dankzij de verbeeldingskracht van een buurman van Sóller genaamd Jerónimo Estades, die optrad als woordvoerder van alle Sollerics die erom vroegen betere communicatie met Palma, vanwege de moeilijkheid om met hun rijtuigen door de Coll de Sóller te reizen.

De ervaring om met de trein naar de stad te komen, is door meerdere reizigers beschreven als tijdreizen. Het stoten van de wagons over de rails, de tunnels en de geur van de perfect geconserveerde houten wagons, die deze trein zijn statige uitstraling geven, nemen je mee terug in de tijd.

Een ander punt dat deze reis zo aantrekkelijk maakt, is de reis zelf, door natuurlijke landschappen van adembenemende schoonheid, die de spectaculaire Oranjevallei benadrukt.

De hele reis, inclusief een stop bij Bunyola, kost € 18,-. Het is ook mogelijk om een ​​combiticket te kopen waarmee je voor € 32,-  naar Port de Sóller en terug naar Palma kunt reizen.

U kunt de dienstregeling en alle prijsopties bekijken op de officiële website van de tren de sóller. Wat te doen in Sóller

Plaza de la Constitución

Plaza de la Constitución is het hart van Sóller en het beeld dat in je opkomt als we aan Sóller denken. Op dit plein vol cafés, dat wordt doorkruist door de tram, ligt de kerk van Sant Bartomeu, het meest emblematische gebouw van Sóller.

De kerk van Sant Bartomeu combineert verschillende stijlen zoals barok, gotisch en modernistisch. Deze mix van stijlen geeft deze kerk een charisma en persoonlijkheid waardoor ze boven andere kerken uitsteekt. Om mee te doen hoef je slechts € 1,- te betalen door middel van een donatie.

Als je even wilt uitrusten, is dit plein een perfecte plek om een ​​sinaasappelsap of een ijsje te nemen. Sinaasappels en citroenen zijn zeer typische producten van het gebied. Zittend op een bankje in de schaduw van de bomen of op een terras van de vele cafés die er op het plein zijn, kunt u genieten van een werkelijk magische sfeer.

Can Prunera

Can Prunera is het Museum voor moderne kunst waar we werken kunnen bewonderen van auteurs als Kandinsky, Picasso of Warhol. Maar dit museum is niet alleen een bezoek waard om de werken binnen te zien, maar ook voor het gebouw zelf. Een monumentaal gebouw in Art Nouveau-stijl is drie verdiepingen hoog en perfect gerestaureerd om zijn oorspronkelijke pracht te behouden. Het bezoek kost € 5,- en vergeet niet om het vroeg te bezoeken, want dit museum sluit om 18 uur.

Naast dit museum is het ook de moeite waard om het Balearenmuseum voor Natuurwetenschappen en de Botanische Tuin te bezoeken, waar een grote verscheidenheid aan inheemse planten te vinden is. Beiden gelegen op korte afstand van het centrum.

Sóller-markt

Alleen gehouden op zaterdag, een dag waarop de stad wordt overspoeld met de drukte die plaatsvindt onder kooplieden en winkelend publiek. Op deze markt vind je items die zo divers zijn als eten, decoratieve producten, lokale kunst en zelfs met de hand beschilderde meubels.

Vergeet niet  het bankgebouw te bekijken

De huidige Santander Bank, gelegen aan Plaza de la Constitució, 21, bevindt zich op dezelfde plaats waar vroeger de Banco de Sóller stond.

Gebouwd in 1889, het is het meesterwerk van architect Joan Rubió i Bellver, die ook de leiding had over het ontwerp van de gevel van de parochiekerk van Sóller (die naast de Bank staat). De stijl is gebaseerd op het Catalaanse modernisme, met nobele en mooie verwijzingen naar zijn maximale exponent, de meester Gaudí. Zoals je zult kunnen zien, is de architectonische stijl van opperste schoonheid, en samen met de schaduw die de meerdere bomen van het plein geven, maakt deze plek magisch.

De keuken is traditioneel mediterraan met een innovatief tintje en hoewel je zou kunnen denken dat het een verfijnde en erg dure plek is, zul je ontdekken dat het niet zo duur is en je zeker waar voor je geld krijgt.

Haven van Sóller

Een van de belangrijkste voordelen van Sóller is dat het een strand heeft. Port de Sóller ligt op ongeveer 5 km van Sóller. Om er te komen, raden we aan om de tram naar Sóller te nemen, ook gemaakt van hout. Vanuit de tram heeft u een spectaculaire uitzicht over de zee.

De haven biedt twee stranden om uit te kiezen: 'd'en Repic' en 'des Traves'. Hoewel de tweede dichter bij het havengebied ligt en zelfs achter de tram loopt, raden we het strand 'd'en Repic' met zijn gouden zand aan. Een van die stranden waarvoor mensen besluiten naar Mallorca af te reizen.

In de haven kunt u boottochten maken naar Sa Calobra, wat een goede gelegenheid zou kunnen zijn om de Torrent de Pareis te bezoeken.

In de haven vindt u het Museum van de zee, waarin de maritieme geschiedenis van het gebied wordt uitgelegd. Naast het Museum, gevestigd in een voormalig klooster.

Restaurants in Port de Sóller

Zodra we de magie van Port de Sóller hebben ontdekt, kunnen we nog een stap verder gaan en gaan we naar wat de meeste reizigers het Mallorcaanse nirvana noemen. We gaan naar het uitkijkrestaurant Es Faro, gelegen bovenop de havenweg in Cap Gros de Moleta.

Bij Es Faro kunnen we genieten van een zeevruchten en heerlijke visgerechten.

Buiten deze specifieke plekken waar iedereen komt, mag je een wandeling door de smalle straatjes van Sóller niet missen. Straten waarin je veel mooie en magische plekken zult ontdekken die het een van de belangrijkste redenen maken waarom het echt de moeite waard is om naar Sóller op Mallorca te reizen.