Zondagsmarkt in Sa Pobla

Zondagsmarkt in Sa Pobla Mallorca, een bezoekje waard. De gemeente Sa Pobla in het noorden van Mallorca is niet per se rijk aan toeristische attracties. Ook de toeristische cijfers in de overnachtingssector zijn vrij overzichtelijk.

Negen kilometer scheiden Sa Pobla van de kust - van het strand in Port d'Alcúdia en van Playa de Muro en dus van de grote taart, waar de toeristische sector een grote belangrijke hap neemt, blijft er weinig over voor Sa Pobla. Die negen kilometer, die de gemeenschap, op de een of andere manier doet denken aan een miniatuurversie van het stadscentrum van Manhattan, door zijn schaakbordachtige plattegrond in vierkanten heeft verdeeld, maar ook een groot deel van zijn originaliteit heeft behouden.

Dit wordt vooral duidelijk op zondag wanneer het marktdag is in Sa Pobla en het stadscentrum wordt omgevormd tot een ontmoetingsplaats voor de lokale bewoners.

Komend van Playa de Muro, rijzen links en rechts van de weg het bovenmenselijk grote riet van het natuurreservaat Albufera op als een latwerk, dat er bijna symbolisch uitziet als een toegang tot de moestuin van het noorden van het eiland.

Sa Pobla komt op zondag letterlijk tot leven en presenteert een bijzondere Mallorcaanse "hygge" (het modewoord uit Denemarken staat voor traditionele, warme sfeer en kan in het Nederlands vertaald worden als gezelligheid.

Rond de Plaça Major komen de "Poblensers" regelmatig van 's ochtends en' s middags naar de bars en cafés om te debatteren over de voetbalresultaten van de vorige avond of de laatste beslissingen van de regering van het eiland. Op de een of andere manier lijkt iedereen iedereen te kennen en ga je zitten waar er vrije ruimte is. Buiten deze locaties een zitplaats krijgen is als een kansspel. Als vreemdeling voel je je in dit luidruchtige gebabbel van stemmen, maar uiteindelijk een zeer aangename idylle, bijna misplaatst.

Op de Plaça Major zoek je tevergeefs naar kraampjes met strandlakens, kitscherige schelpversieringen, inferieur textiel, nepleerwaren of drijvende krokodillen gevuld met lucht. Er zijn geen producten uit China, Vietnam of Cambodja, maar producten uit Sa Pobla, Muro of Sóller: paprika's, aubergines, tomaten of courgette, maar vooral aardappelen die in XXL-formaat zijn, maar elders vanwege de suboptimale uitstraling niet tot in in de supermarkten geraken, getuigen van pure lokaliteit. er is geen kortere route.

Daarnaast voldoen kruiden, olijven, specerijen, kaas, worst, vis, planten, gegrilde kip, maar ook levende dieren aan de wensen van kopers. De platanen die op de Plaça Major staan, samen met de feestelijk versierde slingers, zorgen ook voor schaduw op het marktplein voor de handelaren en kopers, die voornamelijk bestaan ​​uit de lokale bewoners. Alle andere handelaren zoals de uitnodigende kleding boetieks, de Ferretería of de andere winkels zijn open voor verkoop. Op de Plaça del Mercat zijn nog enkele dealers die textiel, riemen en lederwaren in de aanbieding hebben.

Als u deze markttour met een culinaire verfrissing hebt beëindigd, is het de moeite waard om een ​​omweg te maken naar de parochiekerk Parròquia de Sant, die dateert uit de 17e eeuw en volledige rust biedt, in Sa Pobla, dat als eindpunt van een smalspoor is, uitstekend verbonden met het spoorwegnet naar Palma Antoni, dat op slechts vijf minuten lopen van Plaça Major ligt.

Na deze vijf minuten lopen lijk je in een wereld te zijn beland die net zo ver weg is als na de negen kilometer met de auto.

Natuurlijk kunt u ook heerlijk één of meerdere dagen verblijven in Sa Pobla, vele accommodaties vindt u via de website van Booking.com.