Het rotseiland Sa Dragonera is een schilderachtig juweeltje voor de zuidwestkust van Mallorca. Het onbewoonde eiland staat onder natuurbescherming en is een aantrekkelijke bestemming voor een dagje uit.
Puur natuur en zeldzame diersoorten op Sa Dragonera
Sa Dragonera voor de zuidwestkust van Mallorca behoort administratief tot de gemeente Andratx en verwelkomt u met een intact natuurlijk landschap. De rotswanden stijgen steil tot 350 m hoog uit de zee. Het eiland is 4,2 km lang en op het breedste punt 900 m. Op het eiland heeft zich een endemische ondersoort van de Balearische hagedis ontwikkeld, bekend als de dragonhagedis.
Sa Dragonera is een toevluchtsoord voor talloze vogelsoorten. Op de steile kliffen in het noordwesten zijn Eleanor's valken samengekomen om een grote broedkolonie te vormen. Naast mediterrane zeemeeuwen en slechtvalken leven er ongeveer 400 broedparen van de zeldzame Balearische pijlstormvogel op het eiland. Grote delen van het rotsachtige eiland zijn bedekt met mediterraan struikgewas en rozemarijn. Bijzonder opvallend is een oranjerode korstmossoort die vroeger werd gebruikt om kleurstoffen te produceren.
Dagtocht naar Sa Dragonera
U kunt het eiland Sa Dragonera bezoeken als onderdeel van een dagtocht tijdens uw vakantie op Mallorca. Van april tot oktober vertrekken boten meestal eenmaal per dag in het kleine vissersdorpje Sant Elm en in Port d'Andratx. Na ongeveer 20 minuten ga je aan land in het kleine natuurlijke haventje in de zogenaamde roversbaai. Niet ver van de aanlegsteiger is een boswachtersstation waar u inzicht kunt krijgen in de flora en fauna van het eiland.
U kunt ook deelnemen aan een begeleide wandeling onder leiding van een boswachter. Als alternatief kunt u het natuurlijke eiland op eigen gelegenheid verkennen. Je hebt ongeveer drie uur nodig om de 353 m hoge Na Pòpia, het hoogste punt van het eiland, te beklimmen. Dit is waar de Far Vell-vuurtoren oprijst, die enige tijd geleden zijn activiteiten heeft stopgezet. De overblijfselen van twee wachttorens op Sa Dragonera dateren uit de 18e eeuw.