Cala Pi idyllische zandbaai tussen kliffen

De baai van Cala Pi, die tot 100 m breed is, strekt zich 420 m uit tot in het binnenland van Mallorca. De arm van de zee wordt omlijst door steile rotswanden waarop sneeuwwitte villa's in een onbeschermde positie op de troon zijn geplaatst. Het diepblauwe water van deze fjordachtige zee-inham vormt een adembenemend contrast met het lichte zandstrand en het grijs van de rotsachtige kliffen. Cala Pi ligt aan de zuidkust van Mallorca en is tot nu toe gespaard gebleven van het massatoerisme.

De baai van Cala Pi ligt aan de zuidkust van Mallorca in de gemeente Llucmajor. Het is 21 km van dit stuk kust naar de belangrijkste stad. De toegang is via de weg MA-6015. Vanaf Llucmajor moet u ongeveer 25 minuten rijtijd plannen met de huurauto. Terwijl Llucmajor ten noorden van Cala Pi ligt, ligt een ander klein stadje, Campos, op 25 minuten rijden van de baai. De stad ligt ten noordoosten van Cala Pi en is te bereiken via de MA-6014. Het is ongeveer 40 minuten met de auto naar de internationale luchthaven van Mallorca (Son Sant Joan), afhankelijk van de verkeersdrukte.

De baai vormt de monding van de Torrent de Cala Pi-stroom, die echter alleen water voert na hevige regenval. Het grootste deel van het jaar ligt de stenige kreekbedding droog in het rots landschap. Als de stroom water draagt, vormt zich vaak een kleine vijver met brak water in het mondingsgebied.

In de loop van vele eeuwen heeft de kreek een diepe kloof uit het gesteente uitgehouwen. De nederzetting Cala Pi volgt naar het zuidoosten. In het noorden en westen domineren rotsachtige landschappen, die begroeid zijn met pijnbomen en mediterrane macchia.

Voor veel bezoekers is het fijne zandstrand aan het einde van de baai van Cala Pi fjord een van de mooiste van het Balearen-eiland. Het is ruim 50 m breed, bestaat uit licht, zacht zand en strekt zich ongeveer 125 m uit in de Torrent de Cala Pi-kloof. Omdat de baai een sterke kromming heeft, is de open zee vanaf het strand niet te zien.

Deze omstandigheid doet geenszins afbreuk aan de romantische sfeer aan deze kuststrook. Aan weerszijden van het zandstrand rijzen de rotswanden steil op tot een hoogte van 30 m. Dennen, Aleppo-dennen, steeneiken en macchia zorgen met hun verschillende tinten groen voor een mediterrane flair. Verschillende witgekalkte boothuizen met donkergroen geschilderde poorten langs de westelijke kant van de baai. Voordat vakantiegangers en de lokale bevolking kunnen ontspannen in het zachte zand van Cala Pi, moeten ze wat moeite doen.

Vanaf de klif leidt het pad via een stenen trap met 147 treden naar zeeniveau. Natuurlijk moet de route na een ontspannende dag aan het zwembad ook op de terugweg worden afgelegd. Ondanks deze handicap wordt de baai in de zomermaanden goed bezocht. Vooral gezinnen met kinderen waarderen het zacht glooiende strand en het ondiepe water. Door de beschutte ligging van Cala Pi zijn er nauwelijks golven op het strand. In het hoogseizoen waakt een strandwacht over wat er in en uit het water gebeurt. Speciaal hiervoor is op het zandstrand een houten toren gebouwd.

Het zandstrand aan het einde van de Minifjord heeft een minimalistische infrastructuur. In de zomer worden er ligstoelen verhuurd en houdt een badmeester de zwemmers in de gaten. Er zijn geen watersportaanbiedingen. Een kleine strandbar biedt bezoekers gekoelde drankjes en kleine snacks. Cala Pi is een uitstekende plek voor snorkelaars. In het bijzonder ravotten sommige dierlijke bewoners van de Middellandse Zee op de rotsachtige kliffen aan beide zijden van de baai.

De pittoreske ligging van de baai trekt in de zomermaanden talrijke vrijetijdskapiteins aan. Het is niet ongebruikelijk dat tal van zeilboten en motorjachten op het blauwe water van de baai schommelen. Een ontspannen wandeling vanaf het strand leidt naar de oude Torre de Cala Pi, de stenen uitkijktoren op de kaap Punta de Cala Pi, gebouwd in 1663 om te beschermen tegen aanvallen van Noord-Afrikaanse piraten.

Het kleine dorpje Cala Pi is vernoemd naar de gelijknamige baai. Hoewel het een van de oudste nederzettingen op Mallorca is, heeft het massatoerisme hier zijn weg niet gevonden. Er zijn enkele kleine hotels en enkele vakantieappartementen. Ongeveer 630 inwoners wonen in de nederzetting op de kliffen, die voornamelijk uit villa's bestaat. De nederzetting strekt zich uit van de uitkijktoren Torre de Cala Pi tot de monding van de Torrent de Sa Punta de Sa Dent.

In tegenstelling tot de toeristische bolwerken van El Arenal, Alcúdia en Cala Millor, is het rustig in het dorp Cala Pi. Er zijn geen discotheken of nachtbars en ook het winkelaanbod is zeer overzichtelijk.

De fjordachtige baai van Cala Pi is een landschapsjuweel aan de zuidkust van Mallorca. De baai met het fijne zandstrand en het kristalheldere water is een ideale bestemming voor een dagje uit.

Cala Pi is een ideale bestemming om vlucht en accommodatie los van elkaar te boeken. Via deze link vindt u diverse accommodaties.